Kontrollera ESTA-status
ESTA nyheter, information och hjälp.

Guide till Orlando International Airport (MCO)

Orlando International Airport (MCO ) är den största flygplatsen i delstaten Florida och hanterar cirka 20 miljoner passagerare årligen. IATA-koden (International Air Transport Association) MCO kommer från McCoy Air Force Base, flygplatsens tidigare namn tills det amerikanska flygvapnet upphörde med verksamheten 1975.

Orlando är ett viktigt nav för Silver Airways och även en bas för de amerikanska flygbolagen JetBlue, Spirit Airlines och Southwest Airlines samt ett underhållscenter för United Airlines. Med mer än 850 flygningar dagligen för 44 olika flygbolag är Orlando Airport en internationell gateway för regionen och är också en av USA:s största flygplatser med en yta på 12 600 hektar.

MCO Flygplats Historia

Flygplatsen byggdes ursprungligen som en militärbas för U.S. Army Air Force och togs i drift 1942. Året därpå ändrades namnet till Pinecastle Army Airfield och flygplatsen förblev under militär kontroll efter andra världskrigets slut då den blev en Strategic Air Command (SAC) anläggning under Koreakriget som började 1950 då flygplatsen såg en annan namnändring och blev Pinecastle AFB.

Under SAC:s tid kraschade en B-47 Stratojet under en tävling i bombning och navigering 1958 och dödade chefen för 321st Bombardment Wing, överste Michael McCoy. Året därpå bytte flygfältet återigen namn till McCoy Air Force Base för att hedra den stupade befälhavaren.

Under Kubakrisen 1962 var McCoy en operativ bas för bombflygplanen F-100 Super Sabre och F-105 Thunderchief samt för U-2 spaningsplan som användes för spionage över Kuba.

Med Vietnamkrigets slut nära förestående skulle basen stängas 1973 och överlämnades till staden Orlando i slutet av 1974 och början av 1975.

Även om militären hade överlåtit McCoy AFB till staden Orlando förblev delar av flygplatsen under militär kontroll, och när de kommersiella jetflygen kom i början av 60-talet fungerade flygplatsen som en gemensam civil-militär anläggning, där den civila delen av anläggningen fick namnet Orlando Jetport at McCoy.

Kommersiellt intresse leder till ytterligare tillväxt

Från 1961 och framåt drog flygplatsen till sig allt fler flygningar från Herndon Airport. Verksamheten ökade och 1971 hade Orlando Jetport regelbundna flygningar med några av de största amerikanska flygbolagen, däribland Eastern Air Lines, National Airlines, Delta Air Lines och Southern Airways.

Verksamheten på flygplatsen fick ett rejält uppsving 1971 när Walt Disney World's Magic Kingdom öppnade och Orlando snabbt blev ett stort turistmål.

Orlando MCO Planlösning

Huvudterminalen i Orlando är uppdelad i två sektioner: norra sidan och södra sidan. Den norra delen kallas Terminal A medan den södra delen kallas Terminal B. Terminal C, ett separat byggnadskomplex, ligger avskilt från huvudterminalen och har ett spårvagnssystem före säkerhetskontroll som länkar till Terminalerna A och B. Den nya terminalen är planerad att öppna i slutet av 2022.

Terminal A

Den norra delen av huvudterminalen har spårvagnsförbindelser till Airside 1 och 2

Terminal B

Den södra halvan av terminalen har spårvagnsförbindelser till Airside 3 och 4

Terminal C

Den nyligen öppnade terminal C är en separat byggnad från huvudterminalen men har spårvagnsförbindelse till både terminal A och B.

Ankommande internationella flyg hanteras främst på Airside 4 i Terminal B, men även på Airside 1 och i Terminal C.

Flygbolagens fördelning på terminaler

Som vanligt på alla flygplatser tilldelas flygbolagen vanligtvis en viss terminal eller hall. Följande är den vanliga fördelningen av flygbolag och terminaler i Orlando, även om avgående och ankommande flyg kan flyttas till en annan plats när som helst.

Terminal A

Alaska Airlines, AeroMexico, Avianca, Copa, Air Transat, Frontier Airlines, JetBlue (flyttar till terminal C i slutet av 2022), Miami Air, LATAM, Southwest Airlines, Spirit Airlines (International), Sunwing Airlines, Virgin Atlantic

Terminal B

Air Canada, American Airlines, Caribbean, BahamasAir, Delta Air Lines, Silver Airways, Spirit Airlines (inrikes), Sun Country Airlines, United Airlines, WestJet, Volaris

Terminal C

Aer Lingus, British Airways, Azul Brazilian, Karibien, IcelandAir, Emirates, Lufthansa, JetBlue, Norse Atlantic Airways

Även om internationella flygningar vanligtvis anländer till terminal B är detta inte alltid fallet och passagerare som stiger av vid andra terminaler kommer att ledas genom det säkra området till närmaste tull- och immigrationskontroll som finns i terminal A, B eller C.

Invandring och program för viseringsundantag

Förr i tiden var alla icke-amerikanska medborgare som besökte USA, oavsett anledning eller varaktighet, tvungna att ha ett giltigt amerikanskt visum. Detta gäller fortfarande för många, men inte för medborgare i de länder som anses utgöra en låg säkerhetsrisk

Visa Waiver Program (VWP) har för närvarande 41 medlemmar. Medborgare i dessa länder behöver inte längre någon form av amerikanskt visum, men de behöver ett ESTA.

ESTA står för Electronic System for Travel Authorization och är en form av elektroniskt visum som är kopplat till ett pass och ger innehavaren tillstånd att resa in i USA. ESTA måste sökas och beviljas före varje besök i USA. Vid ankomsten kommer ESTA att synas när passet skannas vid immigrationskontrollen och resenärens identitet bekräftas. Innehav av ett ESTA, även om det är obligatoriskt, garanterar inte automatiskt rätt till inresa i USA eftersom detta beslut ligger hos den tjänstgörande tull- och gränskontrolltjänstemannen (CBP) som kan vägra inresa om det finns anledning till det.

Transfer och marktransport

Flygplatsen ligger bara 10 km (6 miles) från centrala Orlando och är lätt och mycket prisvärd att nå. Det finns ingen järnvägsförbindelse till Orlando Airport vilket gör att man kan välja mellan lokalbuss, shuttle, taxi eller samåkning.

Lokal buss

Det lokala bussystemet i Orlando, Lynx, kör mellan centrala Orlando och flygplatsen ungefär var 30:e minut. Bussen stannar vid Terminal A.

Flygbuss till flygplatsen

Det finns också gratis flygplatstransfer till många av hotellen som ligger nära flygplatsen.

Skyttelbussar

Ett antal andra kommersiella bussar kör från Terminal A till olika destinationer, inklusive Daytona Beach, Cape Canaveral, Miami, Vero Beach, Clearwater, Sarasota, Tampa, Gainesville och Silver Springs.

Taxi

Taxistationer finns vid terminalerna A och B men köerna kan vara långa under rusningstid.

Samåkning

Uber, Wingz och Lyft kör från Orlando Airport med upphämtningsplatser som är markerade som "Ride App Pickup" och skyltade utanför terminalbyggnaderna.

Hyrbilar

Bilar kan hyras på Orlando Airport men de kan vara dyra och hyrestagaren måste också betala för eventuella vägtullar, bränsle och hyrbilsförsäkring.