Programmet för viseringsundantag

Programmet för viseringsundantag (VWP) skapades av USA:s kongress 1986. Målet med programmet var att göra det möjligt för ett större antal turister och affärsresenärer att komma till landet för en kortare vistelse samt minska belastningen på lokala amerikanska statliga resurser för att handlägga ansökningar om turistvisum. Med åren har programmet utvecklats så att det nu inkluderar fler medlemsländer samt innefattar fler resebegränsningar. Denna sida tillhandahåller information om VWP-kriterierna för att släppa in nya medlemsländer, medlemskapshistorik, utsikter för framtida medlemskap samt tillhandahålla en översikt över ESTA, det elektroniska resetillståndet som gör det möjligt för ett VWP-lands medborgare att besöka USA utan ett visum.

Vad kvalificerar ett potentiellt land att gå med i programmet för viseringsundantag?

  • Länder som kan anses vara en suverän stat
  • Länder med ett högt index för mänsklig utveckling (HDI)
  • Länder som delar säkerhetsdata med USA
  • Länder som anses vara höginkomstländer
  • Länder med en låg grad av passbedrägerier och de som spårar förlorade eller stulna pass
  • Länder med stränga säkerhetskrav för pass genom att använda biometriska elektroniska pass
  • Länder med ett lågt antal medborgare som stannar längre än deras visum tillåter och ett lågt antal personer som bryter mot immigrationslagarna
  • Länder med låg frekvens av avslag på visumansökningar från icke-immigranter, särskilt under 3 % som anges i avsnitt 217 (c)(2)(A)
  • Länder som har upprättat trovärdig kontraterrorism, brottsbekämpande myndighet, gränskontroll och andra säkerhetsfokuserade organisationer som försöker begränsa brott och terrorism.

Länder som för närvarande är med i programmet för viseringsundantag

Land Datum tillåtet
  Storbritannien,   Japan 1988
  Frankrike,   Italien,   Nederländerna,   Sverige,   Schweiz,   Västtyskland (later Germany in 1990) 1989
  Andorra,   Österrike,   Belgien,   Danmark,   Finland,   Island,   Liechtenstein,   Luxemburg,   Monaco,   Nya Zeeland,   Norge,   San Marino,   Spanien 1991
  Brunei 1993
  Irland 1995
  Australien 1996
  Slovenien 1997
  Portugal,   Singapore 1999
  Tjeckien,   Estland,   Ungern,   Lettland,   Litauen,   Malta,   Slovakien,   Sydkorea 2008
  Grekland 2010
  Taiwan 2012
  Chile 2014
  Polen 2019
  Kroatien 2021

Länder som tagits bort från programmet för viseringsundantag

Land Datum tillåtet Datum borttaget
  Argentina 1996 2002
  Uruguay 1999 2003

Länder som granskas för att gå med i programmet för viseringsundantag

Land
  Argentina,   Brasilien,   Bulgarien,   Cypern,   Israel,   Rumänien,   Turkiet,   Uruguay

Vad behöver medborgare från VWP-länder göra när de besöker USA?

Medborgare i VWP-länder kommer att behöva ett godkänt ESTA eller elektroniskt system för resetillstånd för att besöka USA under en kort tid i turistsyfte, för affärsändamål, transit- eller medicinska ändamål. ESTA skapades 2008 och dess syfte var att elektroniskt behandla ansökningar om resetillstånd online för medborgare i VWP-länder. Genom att skicka in en onlineansökan, kan departementet för inrikes säkerhet (Department of Homeland Security (DHS)) förhandsgranska resenärer mot terroristlistan och listan över personer med flygförbud medan en ansökan fortfarande är aktiv i systemet. Resenärer måste uppfylla alla nödvändiga ESTA-krav för att säkerställa att deras ansökan godkänns.

Viktig information om ESTA

 • Ett ESTA är inte ett visum, det är ett viseringsundantag.
 • ESTA krävs om man anländer med flyg eller kryssningsfartyg.
 • Ett godkänt ESTA garanterar inte inträde eftersom det sker kontinuerliga kontroller av en sökandes rätt att resa in i landet efter att ESTA har beviljats.
 • Endast passinnehavare från behöriga länder kan ansöka.
 • ESTA kan användas i turistsyfte, för affärsändamål, transit-, medicinska ändamål och andra syften under en period av 90 dagar. Med ESTA kan resenärer bedriva affärer och vara turist utan att ansöka om visum. ESTA gäller för inträde i alla 50 amerikanska stater samt USA:s territorier som t.ex. Puerto Rico och Amerikanska Jungfruöarna i Karibien.
 • Resenärer som vill ansöka om ett ESTA ska sträva mot att skicka in sin ansökan online 72 timmar före sin avresa till USA. En resenär måste ha sitt ESTA innan de går på flygplanet eller fartyget till USA.
 • Vid godkännande är ett ESTA giltigt i två år eller till utgångsdatum för pass, vilket som inträffar tidigast.
 • Sökanden som nekats ESTA kan fortfarande vara behöriga att ansöka om ett ESTA för ett B2 turistvisum eller B1 affärsvisum för att besöka USA.
 • Barn och spädbarn måste var och en ansöka om ett ESTA och måste ha fått sina ESTA-ansökningar godkända för att resa till USA.
 • Personer som har rest till Iran, Irak, Libyen, Nordkorea, Somalia, Sudan, Syrien eller Jemen på eller efter den 1 mars 2011, eller de som har dubbelt medborgarskap i Iran, Irak, Nordkorea, Sudan eller Syrien är inte behöriga för ESTA och måste ansöka om ett visum för att besöka USA för turism- eller affärsändamål.

Referenser

[1] "Visa Waiver Program". U.S. Department of State. Retrieved 2017-05-16. https://travel.state.gov/content/visas/en/visit/visa-waiver-program.html

[2] "TRAVEL ADVISORY; Accord Allows Trips to Japan Without a Visa". The New York Times. 30 October 1988. Retrieved 2017-05-16. https://www.nytimes.com/1988/10/30/travel/travel-advisory-accord-allows-trips-to-japan-without-a-visa.html

[3] "United States General Accounting Office: Implications of Eliminating the Visa Waiver Program" (PDF). Retrieved 2017-05-16. http://www.gao.gov/new.items/d0338.pdf

[4] "Visa Waiver Program". Americanlaw.com. Retrieved 2017-05-16. http://www.americanlaw.com/vwpp.html