Kontrollera ESTA-status
ESTA nyheter, information och hjälp.

Att göra flera ESTA-ansökningar samtidigt

Ändrat: okt 15, 2022  | Tags: Visa Waiver-programmet, Grupp ESTA-applikationer, ESTA

Inledning

Resenärer som ansöker om ESTA reser ofta med familjemedlemmar, kollegor, vänner eller annat sällskap. Som tur är så tillåter den amerikanska tull- och gränsskyddsmyndigheten (CBP) att man skickar in en gruppansökan för att spara tid.

Hur skickar jag in flera ansökningar samtidigt?

Du kan skicka in flera ansökningar samtidigt genom att välja ESTA för grupp på hemsidan. Du kan även trycka på ”Ansök” (”Apply”) och sedan lägga till individuella resenärer efter behov.

Skapa ansökan för grupp

Följande information krävs för att skapa en ansökan för grupp. Informationen ska anges för gruppens kontaktperson:

  • Efternamn
  • Förnamn och mellannamn
  • Födelsedatum
  • E-postadress     

Hantera ansökningar för grupp

När du har skapat en kontaktperson för gruppen kan du lägga till en ny ansökan för gruppen genom att välja ”Lägg till ny ansökan” (”Add New Application”).

Om gruppens kontakt vill lägga till fler personer i gruppen och om dessa inte har betalat för ESTA än så är det möjligt att välja ”Lägg till obetald ansökan” (”Add Unpaid Application”) för att lägga till dem. Sökandes passnummer och födelsedatum krävs, samt deras ESTA-ansökningsnummer, eller sökandes medborgarskap, utfärdandeland för pass och passet utgångsdatum.

Betalning

Det är möjligt att betala för en gruppansökan när gruppen har minst två ansökningar. Ansökningarna måste alla betalas inom sju dagar från dagen då gruppen skapas. Efter sju dagar går informationen ut, och gruppens kontakt (eller annan person som gör gruppens ansökning) måste då skapa om gruppen och skicka in ansökningarna igen.

Åtkomst till gruppansökningar

En gruppansökan kan hämtas med gruppens ID samt efternamn, förnamn, mellannamn, födelsedatum och e-postadress för gruppens kontaktperson. När du har åtkomst till gruppen kan du se gruppens ansökningar, uppdatera informationen för varje sökande, lägga till eller ta bort sökande från gruppen, betala för alla ansökningar i gruppen och komplettera individuell status för vare ansökan. När betalning har genomförts är det inte längre möjligt att ändra sökandes information, förutom deras e-postadress och deras adress för boende i USA.

Kontrollera status

Gruppens kontaktperson kan se status för varje person i gruppen på sin instrumentbräda. Under de 72 timmarna som det tar att behandla ESTA-ansökningarna så kommer varje medlem av gruppen att ha olika status. Vissa ansökningar kan behandlas snabbare än andra. Den amerikanska tull- och gränsskyddsmyndigheten råder att det kan ta upp till 72 timmar för en ansökan att behandlas. Ansökningar som har väntande status (”Pending”) eller som inte godkänns (”Not Authorized”) påverkar inte ESTA-ansökningarna för andra medlemmar i gruppen.

Hur många ansökningar kan betalas med en betalning?

Det är möjligt att betala upp till 50 ansökningar med en enda betalning.

Kan jag lägga till fler personer i gruppen när betalning har gjorts?

Nej. När betalning har gjorts för alla ansökningar i gruppen är det inte längre möjligt att lägga till fler ansökningar. Dock kan du skapa en annan grupp för ytterligare ansökningar, eller skicka in andra ansökningar en och en. Att skicka in ytterligare ansökningar utöver gruppansökan påverkar inte tull- och gränsskyddsmyndighetens beslut gällande ESTA för dessa resenärer.

Vad är fördelarna med en gruppansökan?

Att skicka in en gruppansökan betyder att gruppens kontaktperson kan göra en enda betalning för att skicka in alla gruppens ansökningar, istället för att behöva betala för ansökningarna en och en.

Måste medlemmarna i gruppen resa tillsammans?

Nej. Så länge en resenär har en godkänd ESTA-ansökan kan de resa till USA med flygplan eller fartyg, utan gruppens andra medlemmar.

Vad händer om vissa i gruppen anländer med transport till lands?

Resenärer som reser till USA till lands (alltså inte med flygplan eller fartyg) och som korsar den kanadensiska eller mexikanska gränsen måste inte ansöka om ESTA. De måste istället fylla i blanketten I-94 /I-94W (om tillämpligt) vid den amerikanska gränsen.

Sammanfattning

Det är möjligt att skicka in flera ESTA-ansökningar samtidigt, antingen genom att lägga till dem en och en eller genom att skapa en gruppansökan. I båda fallen så kan flera ansökningar hanteras samtidigt och det är även möjligt att betala för dem med en enda betalning.

Om du har ett pass från ett land med viseringsundantag och vill ansöka om ESTA för att resa till USA som turist, på affärsresa, för medicinska syften eller för att resa genom USA på väg till ett annat resmål, se till att ansöka om ESTA i god tid. Du kan även se dessa vanliga frågor för vidare information om ESTA.

Ansök om ESTA