Kontrollera ESTA-status
ESTA nyheter, information och hjälp.

ESTA för medborgare i Monegaskiska republiken

ESTA för medborgare i Monegaskiska republiken

Behörighet för ESTA

Valid Monegaskiska medborgare kan ansöka om ett ESTA
Valid Monaco gick med i Visa Waiver-programmet 1991
Valid Monaco är en aktiv medlem av Visa Waiver-programmet

Andra krav för ESTA

➤ ESTA är förbesök på mindre än 90 dagar
➤ Resenärer som anländer landvägen, med flyg eller båt behöver ett ESTA
Giltigt elektroniskt och maskinläsbart pass krävs
➤ ESTA är för turism-, affärs-, transit-, medicinska eller transitändamål
En separat ESTA-ansökankrävs för varje spädbarn, barn, tonåring eller vuxen resenär


Monegaskiska medborgare kan ansöka om ett ESTA (Electronic System for Travel Authorization) visumundantag för att resa till USA. ESTA gör det möjligt för medborgare i Monaco att besöka USA för turism, affärer, transit, medicinska ändamål och kortare studier utan visum i upp till 90 dagar per besök. Monaco togs med i programmet för viseringsundantag 1991. Säkerhetsåtgärder, avsedda att hantera terroristhot, har dock gjort det nödvändigt att förhandsgranska resenärer innan de anländer till USA.

ESTA inrättades 2009 för att effektivisera handläggningen av ansökningar om viseringsundantag och för att ge U.S. Customs and Border Protection samt Department of Homeland Security (DHS) möjlighet att förhandsgranska resenärer mot många databaser med no-fly-, brotts- och terroristlistor. Sedan 2009 har monegaskiska medborgare därför behövt en godkänd ESTA-ansökan för att resa in i USA. Om en monegaskisk medborgare nekas eller inte är berättigad till ESTA, eller vill besöka USA i mer än 90 dagar eller för andra reseändamål än de som tillåts enligt ESTA, måste den monegaskiska passinnehavaren ansöka om relevant amerikanskt visum.

Monegaskiska medborgare måste ansöka om ESTA online. Ett ESTA krävs innan man går ombord på flyg- eller sjöfartyget, eller kör över gränsen, till USA, och bör sökas minst 72 timmar före avresa. Ett giltigt, ej utgånget elektroniskt pass måste användas för ESTA-ansökan. Sökande kan granska de detaljerade ESTA-kraven samt besöka ESTA FAQ för mer information innan de påbörjar sin ESTA-ansökan.

En godkänd ESTA-ansökan ger inte en monegaskisk medborgare samma rättigheter som en amerikansk viseringsinnehavare. En amerikansk visumansökare måste fylla i ett mer omfattande ansökningsformulär, kallat DS-160, och delta i en intervju på ett amerikanskt konsulat eller ambassad. Beroende på typ av visum kan sökande dessutom behöva förbereda ytterligare dokument för att bevisa äktheten i sina amerikanska resplaner och syften innan de reser in i landet.

Rådgivning för ESTA-ansökan
  • Ansökningar bör lämnas in minst 72 timmar före avresa till USA.
  • ESTA-ansökningar som nekas kan fortfarande ansöka om ett B2 turistvisum eller B1 affärsvisum
  • Ett godkänt ESTA kan återkallas när som helst och garanterar inte inresa till USA.

Läs mer om ESTA

Fördelar med ESTA
  • Kan användas för flera inresor
  • Online- eller mobilapplikation
  • Två års giltighetstid eller passets utgångsdatum, beroende på vilket som inträffar först
  • Beslut om ESTA-ansökningar lämnas vanligtvis omedelbart

Ansök om ESTA