Kontrollera ESTA-status
ESTA nyheter, information och hjälp.

Vad är TSA PreCheck?

Ändrat: mar 13, 2023  | Tags: Flygplatssäkerhet, ESTA-bearbetning

Coronaviruset satte stopp för allt resande utöver det som var nödvändigt. Nu när vi återgår till våra normala liv är flygplatser mer överbelastade än någonsin. Och nu när vi äntligen kan resa igen finns det en aspekt som kan vara irriterande – säkerhetskontrollerna. Det sista du vill behöva tänka på innan du går ombord på flygplanet är att behöva ta av dig skärp, jacka och skor, samt att behöva packa upp ditt handbagage.

Lyckligtvis finns det nu en lösning på detta: TSA PreCheck®. Men är TSA PreCheck® verkligen värt det? Vare sig du planerar en affärsresa eller en semesterresa kan du läsa vidare för att få mer information här nedan.  

Vad är TSA PreCheck®?

TSA PreCheck® är ett program utvecklat av USA:s departement för inrikes säkerhet (Department of Homeland Security) med målet att effektivisera och förenkla säkerhetskontrollerna för alla luftburna resenärer. Som du säkert redan vet kan både köerna och väntetiderna för att ta sig igenom alla dessa kontroller, innan du kan ta dig till ditt flygplan, vara långa.

USA:s regering upprättade TSA PreCheck® så att de resenärer som gått igenom de stränga kontrollerna från myndigheten för transportsäkerhet (Transportation Security Administration) kan få tillgång till snabbare köer, i stället för de vanliga köerna som leder till säkerhetskontrollen. Resultatet är att kontrollerna utförda genom TSA PreCheck® går mycket snabbare. För resenärer som är medlemmar i detta program tar det oftast mindre än fem minuter att passera genom säkerhetskontrollen.

Hur fungerar TSA PreCheck®?

TSA PreCheck® är endast tillgängligt på flygplatser i USA för inrikes resor, eller för resenärer som återvänder till USA från utlandet och som måste byta till ett inrikesflyg. Ett liknande program, ”Global Entry”, finns även för internationella resenärer. TSA PreCheck® finns ännu ej på alla flygplatser, men utvecklingen pågår ständigt. Vid den senaste kollen använde mer än 80 flygbolag och 200 flygplatser sig av TSA PreCheck®.

Kan jag ansöka till TSA PreCheck®?

Endast amerikanska medborgare, fast bosatta i USA och den som har ett green card (amerikanskt uppehållstillstånd) kan ansöka till TSA PreCheck®. Ett femårigt medlemskap kostar 85 $. Alla är dock inte berättigade medlemskap: anledningen till att du nekats kan vara att du givit ofullständig eller falsk information, överträdelse av säkerhetslagar, brottsliga handlingar och andra faktorer.

När din ansökan godkänts kommer du att få tillgång till de speciella, kortare köerna till flygplatsernas säkerhetskontroller. Du slipper ta av dig jacka, skor och skärp, och kan även låta din laptop och vätskebehållare ligga kvar i ditt handbagage. 

Behöver jag fortfarande ett pass och ett ESTA för att resa med TSA PreCheck®?

Resenärer från länder som är med i Visa Waiver-programmet, och som är medlemmar i Global Entry, behöver även ett giltigt pass och ett ESTA (Electronic System for Travel Authorization) eller ett visum.  

Global Entry, SENTRI, och NEXUS tillåter en del medborgare i andra länder att ansöka. Här finner du mer information om de olika programmen. Dessutom har medborgare i följande länder rätt att ansöka till Global Entry. De kan även vara berättigade att använda fördelarna med TSA PreCheck®, även om de inte kan ansöka till detta program direkt. 

 • Argentina
 • Colombia
 • Tyskland
 • Indien
 • Panama
 • Singapore
 • Sydkorea
 • Schweiz
 • Taiwan
 • Storbritannien

Förutom detta är mexikanska och kanadensiska medborgare, samt fast bosatta i dessa länder, berättigade till de fördelar Global Entry ger då de blir medlemmar i NEXUS. Endast USA:s medborgare, och de som innehar ett green card, är dock berättigade att ansöka till CLEAR.

En del personer kan dock automatiskt bli uteslutna från de olika Trusted Traveller-programmen. Du kommer att bli diskvalificerad om du:

 • Misslyckas med att bevisa för den amerikanska tullmyndigheten att du är en lågrisk-resenär
 • Lämnar in ofullständig eller falsk information i din ansökan
 • Har en arresteringsorder mot dig eller är i väntan på åtal, inkluderande åtal för rattfylleri
 • Vid något tillfälle gjort dig skyldig till överträdelse av immigrations-, tull- eller jordbrukslagar och regler i något land
 • Är under en pågående utredning som görs av något rättsväsende
 • Ej är tillåten att resa in i USA på grund av immigrationslagar

Hur ansöker du till TSA PreCheck®, Global Entry, Clear eller NEXUS?

Ansökan till TSA PreCheck®, Global Entry eller NEXUS görs online via Trusted Travelers webbportal. Under ansökningsprocessen får du fylla i personlig information om dig själv, så att USA:s departement för inrikes säkerhet (Department for Homeland Security, DHS) kan utföra en bakgrundskontroll. Om du ansöker till NEXUS kommer den kanadensiska gränsmyndigheten (Canadian Border Service Agency) att genomföra en liknande bakgrundskontroll.

När myndigheten för inrikes säkerhet är klara med denna bakgrundskontroll måste du boka in en intervju ansikte mot ansikte. Inskrivningscentraler för TSA PreCheck® finns på många platser och flygplatser i USA. Inskrivningscentraler för Global Entry är dock ofta placerade vid gränsövergångar och på internationella flygplatser. På grund av detta anser de flesta ansökande att det är lättare att genomföra intervjun för TSA PreCheck® än den som krävs för medlemskap i Global Entry-programmet.

Då det finns färre platser att göra intervjun för Global Entry väljer många att i stället anmäla sig till TSA PreCheck®. Under både intervjun för TSA PreCheck® och Global Entry kommer en DHS-tjänsteman kontrollera att din information stämmer och ta ett foto på dig. Du kommer även att få lämna dina fingeravtryck, vilka används för att verifiera din identitet vid Global Entrys självbetjäningsstationer när du ankommer till flygplatsen från utlandet.

Global Entry erbjuder även ett alternativ som kallas ”inskrivning vid ankomst”. Detta innebär att resenärer som blivit villkorligt godkända kan slutföra sin intervju när de ankommer till USA. Fler än 60 flygplatser, inklusive 15 internationella flygplatser, erbjuder detta alternativ.

Så ansöker du till TSA PreCheck®

För att få tillträde till snabbare säkerhetskontroller måste alla över tolv år ansöka till TSA PreCheck®. Barn under tolv år får tillträde till PreCheck® när de reser med en behörig förälder. Du måste göra din ansökan online, och den första delen tar cirka fem minuter att slutföra. Det tillkommer även en icke-återbetalningsbar anmälningsavgift på 85 $.

 • Boka ditt möte – den andra delen av ansökningsprocessen är att boka in din intervju, ansikte mot ansikte. Det finns fler än 380 inskrivningscentraler att välja bland.
 • Ta reda på vad du behöver ta med dig till intervjun – som redan förklarats här ovan kommer TSA att verifiera din identitet med hjälp av fingeravtryck. Du måste ta med dig ett statligt utfärdat legitimationsfoto; i vissa fall kan du behöva bevisa ditt medborgarskap, till exempel med hjälp av ditt pass. På Universal Enrolls webbsida, under fliken ”Required Documents”, förklaras vilka dokument du måste ta med dig.
 • Vänta på att få din ansökan godkänd – de flesta ansökande får sitt ”Known Traveler Number” (KTN) tre till fem dagar efter intervjun. Får du ett KTN betyder det att du blivit godkänd. Spara detta nummer, då du kommer att behöva det när du bokar en flygresa. Om du skulle tappa bort ditt nummer är det dock enkelt att hitta och få tillbaka det på nätet.
 • Titta på ditt boardingkort – när du checkar in på en flygplats, eller skriver ut ditt boardingkort, bör du på detta kunna se en indikator för TSA PreCheck®. Nu slipper du de långa köerna, och kan gå direkt till platserna som finns specifikt för medlemmar i TSA PreCheck®.

Är TSA PreCheck® värt besväret?

För alla som ofta reser med flyg är medlemsavgiften på 85 $ väl värd kostnaden. Detta kommer att bespara dig fem år av långa väntetider i säkerhetskontrollernas köer, och besväret med att behöva ta av dig skor och kläder. Familjer som reser tillsammans, speciellt de med små barn, kommer att dra stor nytta av TSA PreCheck®. Dessutom ger en del kreditkort med resepoäng dig poäng för att återbetala den medlemsavgift du betalade till TSA PreCheck®. En del av de populäraste korten som deltar i detta inkluderar American Express Platinum Card och Capital One Venture Rewards Card. Det finns dock många fler kort, så hör med din bank vad som gäller.