Kontrollera ESTA-status
ESTA nyheter, information och hjälp.

Visum till Miami, Florida USA

Ändrat: Aug 25, 2023  | Tags: ESTA, USA visum

Visum till Miami, Florida USA

Magiska Miami

Om du besöker Miami kommer du att få njuta av en tidlös plats, förmodligen mest känd för stranden South Beach. Miami är en bländande stad med hotell i art deco-stil, fantastiska restauranger och ett livligt nattliv; en sann kosmopolitisk stad där den trendiga strandkulturen blandas med ren skönhet. Resenärer som planerar att besöka Miami kan här nedan lära sig mer om platsen och även få mer information om ifall de behöver ett ESTA eller ett visum till Miami.

Vad är skillnaden mellan ett amerikanskt ESTA och ett amerikanskt visum?

Om du planerar att besöka Miami behöver du ett rätt tillstånd. Förutom ett giltigt pass behöver du även ett av två andra dokument: ett ESTA (Electronic System for Travel Authorization), eller ett komplett visum. Även om de två dokumenten visum och ESTA oftast båda klumpas ihop under namnet ”visum”, så är detta inte korrekt. Ett ESTA är något som kallas ett ”visa waiver”, vilket betyder att du kan vara innehavare av ett sådant i stället för ett visum, och ändå vara berättigad att resa in i USA. En viktig skillnad mellan att resa med ett ESTA och ett visum är att om du beviljas ett ESTA kan du använda detta för att lagligt resa till USA under en tvåårig period. Du behöver inte göra en ny ansökan för varje besök under denna period. Du får dock bara stanna i USA i max 90 dagar per resa – vilket inte borde vara något problem för turister.

Vem är berättigad till ett ESTA?

Enligt USA:s utrikesdepartement är medborgare i de 41 länder som är med i Visa Waiver-programmet berättigade att ansöka om ESTA. Det finns dock en del andra restriktioner, som till exempel att du inte har rätt att arbeta under ditt besök i USA. Det är väldigt viktigt att du inte stannar längre än de 90 dagarna, då detta kommer att göra det svårare att få rätt att resa in i USA i framtiden. Om du lever i ett land som inte deltar i Visa Waiver-programmet måste du ansöka om ett visum. Den största skillnaden mellan att ansöka om ett ESTA och ett visum är att det är lite mer komplicerat att göra en visumansökan. För det mesta kräver detta att du gör en personlig intervju och de ges oftast ut bara för ett enda besök och har en specifik varaktighet. När du blivit godkänd för ditt ESTA, eller fått ditt visum, kan du börja planera din resa till Miami.

Om Miami och dess kulturscen

Miami växte upp ur ett träsk runt år 1900 och har blomstrat till en ny och spännande plats. Många besökare älskar den subtropiska högsäsongen (november till april), med stadigvarande temperaturer på över 20 grader Celsius. Resten av årets månader kan du dock komma över ett riktigt fyndpris, då besökarna är färre och hotellpriserna lägre.

Miami är Floridas näst största stad, med en djuprotad latinamerikansk kultur. Staden är känd för sitt rika arv och kallas ibland för landets ”latinamerikanska huvudstad” på grund av att så många av dess invånare (landsflyktingar från Kuba, Haiti och Nicaragua) talar spanska. Eftersom staden har en sådan unik befolkning, med olika språk och kulturer, är det en väldigt mångfaldig och mångkulturell plats.

Miami är en magisk plats som undergår en kulturell renässans, med en livlig scen av kontemporär konst som kan beskådas på intressanta gallerier, såsom nyöppnade Péres Art Museum. Stadsdelar på uppgång, som Wynwood och Design District, är väl värda ett besök, likaså kubanska Little Havana. Här finns många stora evenemang att njuta av, som till exempel Art Basel Miami Beach i december, den största moderna konstmarknaden i Nordamerika. Upptäck även Miami Book Fair International i november, South Beach Wine & Food Festival, Miami International Boat Show på våren och March Ultra Music Festival.

Att ta sig runt i Miami

Kollektivtrafiken är ett bra alternativ för besökare, med ett järnvägssystem som löper ovan jord: Metrorail (som du betalar för) och Metromover (som är gratis).

Metrorail täcker stora avstånd, inklusive vägen till och från flygplatsen. Biljetterna är billiga och du kan även köpa åkkort som gäller hela dagen, veckan eller månaden. Med Metromover (som är gratis) kan du göra kortare resor och tjänsten ansluter till både Metrorail och Metrobus. Det finns även mängder av butiker och restauranger att njuta av längs Metromovers rutt.

Metrobus har nästan 100 rutter och täcker så gott som alla delar av staden, inklusive Miami Beach, Homestead Key Biscayne och hela vägen ut till Florida Keys och Fort Lauderdale. En del av bussarna körs dygnet runt, alla dagar i veckan. Ett annat alternativ är att ta en trådbuss (”trolley bus”), som är ett gratis och roligt sätt att upptäcka staden på.

Den inhemska maten

Det sägs att Miami har världens bästa och mest autentiska kubanska mat. De som bor i Miami älskar verkligen djupfriterade pisanger fyllda med ost, kött och sallad. Smaskens! Beställ en arepa, vilket är ett pannkaksliknande bröd tillverkat av en deg gjord på maizena, som får en härligt gyllenbrun färg när det tillagas med grillad ost. De som älskar kaffe och snacks kan avnjuta en cafe-con-leche med grillat bröd. Den är lite som en latte men gjord på stark kubansk espresso med mycket socker. Det grillade kubanska brödet med smör ger dig en riktig energikick när det intas tillsammans med kaffet.

Ceviche är en rätt som har sitt ursprung i Peru och som görs på fisk och kryddor. Rätten finns med i de flesta menyerna och har blivit en riktig klassiker i Miami. Den argentinska rätten churrasco består av marinerat, grillat kött som serveras med en kryddig chimichurri-sås. Miamis bästa kroketter fylls med ost, skinka, chorizo och kyckling. Allt som kan krossas eller malas och formas till en rund boll, som sedan täcks av brödsmulor och friteras, är en krokett. Njut av dessa på restauranger, bagerier eller från gatuförsäljare.

Miami har ryktet om sig att vara en kosmopolitisk stad och kommer inte att göra många besökare besvikna. Dess livlighet och mångfalden av aktiviteter, sevärdheter och allt annat staden har att erbjuda garanterar att det finns något för alla i och runtom den här fantastiska platsen. Så gör upp en bra resplan och lista på platser du vill se när du besöker Miami. Se även till att du vet om du behöver ett ESTA eller ett visum till Miami innan du bokar din resa.

Om du har ett pass från ett land med viseringsundantag och vill ansöka om ESTA för att resa till USA som turist, på affärsresa, för medicinska syften eller för att resa genom USA på väg till ett annat resmål, se till att ansöka om ESTA i god tid. Du kan även se dessa vanliga frågor för vidare information om ESTA.

Ansök om ESTA