Kontrollera ESTA-status
ESTA nyheter, information och hjälp.

Visum till Los Angeles, Kalifornien USA

Ändrat: Sep 11, 2023  | Tags: USA visum, ESTA

Visum till Los Angeles, Kalifornien USA

Introduktion

Los Angeles, känd för många som ”Änglarnas stad”, är en vibrerande, kosmopolitisk stad full av kultur och spänning. Med 45,5 miljoner besökare varje år är det ingen överraskning att Los Angeles är den största destinationen för turism i USA, då staden drar till sig semesterresande från hela världen tack vare sin eviga charm. Allt från Walk of Fame, till Santa Monica Bay. Det finns ingen annan plats som liknar LA.

ESTA eller ett amerikanskt visum till Los Angeles?

Utländska medborgare från andra länder måste ha ett ESTA eller ett amerikanskt visum för att åka till Los Angeles. Detta tillåter dig att resa till en flygplats eller USA:s gräns och få tillåtelse att resa in i landet. Det finns två typer av amerikanska visum. Ett icke-immigrationsvisum behövs då du avser att stanna temporärt, såsom en semesterresa. Ett immigrationsvisum behövs för permanent boende i USA.

Å andra sidan finns ESTA (Electronic System for Travel Authorization) som är ett så kallat ”visa waiver”. Detta är ett automatiskt system som används för att besluta om resenärer är berättigade att resa till USA med Visa Waiver-programmet. Om du kommer från ett av de 41 länder som deltar i Visa Waiver-programmet (se listan av länder i slutet av denna paragraf) kan du ansöka om ett ESTA. Detta ger dig tillstånd att temporärt stanna i USA i upp till 90 dagar. Ett ESTA kan användas utan att du behöver ansöka om ett visum. ESTA tillåter flera besök i USA under dessa 90 dagar och ger mer frihet då du inte med kort varsel behöver ansöka om de vanliga visumen beskrivna här ovan. Om du kommer från något av följande länder är du berättigad att ansöka om ett ESTA: Andorra, Australien, Belgien, Brunei, Chile, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Island, Irland, Italien, Japan, Lettland, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Monaco, Nederländerna, Nya Zeeland, Norge, Polen, Portugal, San Marino, Schweiz, Singapore, Slovakien, Slovenien, Sydkorea, Spanien, Storbritannien, Sverige, Taiwan, Tjeckien, Tyskland, Ungern, Österrike.

Om du inte är berättigad eller får avslag på din ansökan till ESTA måste du ansöka om ett visum till Los Angeles. Ditt visum eller ESTA måste godkännas innan din avresa mot USA.

Sevärdheter

En av många anledningar till att turister älskar LA är det aldrig går att ha tråkigt i denna extraordinära stad. När du besöker Los Angeles är det alltid bara ett stenkast till stadens mest anmärkningsvärda sevärdheter och lockelser. Dessa inkluderar (men är absolut inte begränsade till) Hollywood Boulevard, Griffith Park och Walt Disney Concert Hall. Precis på gränsen till Griffith Park finns den berömda Hollywood-skylten, som ingen turist vill missa att få en skymt av. När mängden av sevärdheter blir överväldigande är LA:s ljuvliga stränder en bra plats att koppla av på. Venice Beach, som ligger på LA:s västra sida, är navet för allt som är unikt och fantastiskt. Från souvenirer till gatukonstnärer; Venice Beach har allt.

Klimat

Med läge i ”The Golden State” (”Den gyllene staten”), som Kalifornien kallas, lever Los Angeles verkligen upp till sitt smeknamn, genom att ha många fler gyllene dagar än grå. Solen lyser 284 dagar per år, och LA:s medeltemperatur ligger på härliga 22 grader Celsius. Även under vintern är kalla temperaturer sällsynta, så du kan glömma de tjocka vinterkläderna om du reser hit i jul. Även om det nästan aldrig är kallt väder i staden kan det dock regna ibland i LA. Så glöm inte att packa ner ett paraply för säkerhets skull. Enligt många är våren den bästa tiden för ett besök i Los Angeles. Mellan månaderna mars och maj är temperaturen i LA den bästa för att besöka sevärdheter och attraktioner utomhus, vilket betyder att du inte kommer att svettas ihjäl så fort du sätter din fot i Kalifornien. 

Mat

Med över 8 000 restauranger som får det att vattnas i munnen, utspridda över hela staden, är Los Angeles som himmelriket för matälskare. En del skulle till och med påstå att ingen annanstans smakar maten så gott som i LA. Från tacos till munkar, här finns något för alla. Den genomsnittliga turisten kanske är ovetandes om hur mycket Los Angeles har att erbjuda i matväg, men efter lite sökande, kommer du att upptäcka att det finns hundratals gömda pärlor i denna stad. För 1,75 USD kan du ta dig en glass och en ”cookie sandwich” i Westwood, och för endast 75 cent per person kan du lägga vantarna på ett dussin varma ostbakverk nere i Burbank, Glendale och Downey. Om du planerar att äta på restaurang under ditt besök i Los Angeles, bli då inte förvånad om det slutar med att du lagt ut lite mer pengar än du tänkt dig, då det mesta av maten (fast inte all) i änglarnas stad har kommit ned som

en gåva från självaste gudarna. Om du tänker på alla sevärdheter, all mat, och vädret Los Angeles serverar alla som pryder dess gator, förstår du varför denna vackra plats tar emot 45 miljoner besökare per år. I decennier har LA varit det perfekta resmålet för miljoner besökare från hela världen, och det är inget som kommer att förändras inom en snar framtid. Los Angeles är inte bara en stad – det är ursprungsplatsen för underhållning, och den bästa staden i USA.

Om du har ett pass från ett land med viseringsundantag och vill ansöka om ESTA för att resa till USA som turist, på affärsresa, för medicinska syften eller för att resa genom USA på väg till ett annat resmål, se till att ansöka om ESTA i god tid. Du kan även se dessa vanliga frågor för vidare information om ESTA.

Ansök om ESTA