Kontrollera ESTA-status
ESTA nyheter, information och hjälp.

Visum till Key West, Florida USA

Ändrat: Jan 16, 2023 | Publicerad: Jan 16, 2023 | Tags: ESTA, USA visum

Visum till Key West, Florida USA

Introduktion

Floridas Key West är en av de mest unika platserna i USA. Känt för sitt tropiska klimat och vidsträckta landskap har denna lilla ö välkomnat turister i två århundraden. Ända sedan de tidigaste dagarna har besökare kommit till Floridas Key West för att fiska, njuta av solen och vila upp sig. Om du och din familj funderar på att besöka Key West i år, ta en titt på den här guiden innan du bokar din resa till USA, för att få viktig turistinformation och även information om ifall du kan behöva ett visum till Key West.

ESTA eller ett amerikanskt visum till Key West?

När du reser är det väldigt viktigt att ta reda på om du behöver ett visum till Key West för att få resa in i USA. Här finns det tre olika alternativ: du behöver inget visum alls (till exempel kanadensare som har ett pass), du behöver ett visum (till exempel kinesiska medborgare som har ett pass), eller så kan du resa in i USA genom Visa Waiver-programmet (till exempel resenärer från Storbritannien som har ett pass). För att delta i Visa Waiver-programmet (VWP) måste du godkännas innan din resa, genom att fylla i ett ESTA-formulär (Electronic System for Travel Authorization) på webben, och vänta på svar från de amerikanska myndigheterna. Om du inte är berättigad och din ansökan till ESTA avslås måste du ansöka om ett visum till Key West.

En kort guide till ESTA och Visa Waiver-programmet

Som dess namn tyder på tillåter Visa Waiver-programmet medborgare i vissa länder att resa in i USA utan att ha ett visum om de uppfyller vissa krav. Många länder deltar i VWP, inklusive Polen, Storbritannien, Australien, Chile och Brunei. För att bli medlem i detta program måste du fylla i ESTA:s formulär på webben för att se om du uppfyller alla krav. Här får du svara på olika frågor, bland annat om du har en kriminell bakgrund, vad du arbetar med, och vad du har för anledning att resa till USA. Inom 72 timmar bör du få ett svar från den amerikanska myndigheten, där du antingen får tillåtelse att resa in i USA genom VWP, eller om du får avslag på din ansökan. Får du ett avslag kan du ändå ha en möjlighet att resa till Key West med ett amerikanskt visum. Då behöver du dock ansöka om ett B2-turistvisum.

Den största skillnaden mellan ESTA och visum

ESTA tillåter att du reser utan ett visum för andra ändamål än affärer och studier. ESTA kan endast användas av medborgare i vissa länder, som inte har dubbelt medborgarskap i Iran, Syrien, Sudan eller Somalia. Ett visum kan å andra sidan användas av medborgare från alla olika länder och gäller både för tjänste-, studie- och turistresor. Så, när du väl fått ditt ESTA eller visum till Key West kan du fokusera på dina resplaner.

Key Wests historia

Key West har en intressant historia som sträcker sig minst sex århundraden bakåt i tiden. De första bosättningarna på ön var från den förcolumbianska tiden och hörde till Calusa-befolkningen. Det var inte förrän år 1521 som den spanska upptäcktsresanden Juan Ponce de Leon upptäckte området och tog över styret av ön. Det tog sedan inte lång tid förrän ön började synas på europeiska kartor under namnet Cayo Hueso (Bone Key). Enligt legenden blev de förcolumbianska urinvånarna borttvingade av starkare stammar från Floridas norra del. Ön bevittnade en blodig strid mellan de båda stammarna, som pågick i flera år. När USA förklarade krig mot Spanien blev ön självständig och kropparna från de som dött under kriget återlämnades till ett speciellt monument på kyrkogården i Floridas Key West.

Sevärdheter att besöka

Det finns mängder av sevärdheter på denna populära ö, inklusive Mallory Square, som tidigare var ett industriområde. Det är nu en fantastisk plats att beskåda solnedgången och njuta av liveunderhållning. Många besökare samlas på kajen för att se på när jonglerare, musiker och andra underhållare sätter upp en karnevalliknande show. En annan intressant och unik plats är Dry Tortugas National Park, som ligger cirka 63 miles (cirka 10 mil) sydväst om Key West. I denna nationalpark huserar en mängd sköldpaddor, som kan ses året runt. Ännu en attraktion, som är populär bland familjer, är gamla Key West Aquarium, som öppnade år 1934. Det är det första utomhusakvariet i USA, och bör inte missas.

Lokal gastronomi

Då Key West är en ö är det helt naturligt att en stor del av Floridas matkultur består av havets läckerheter. Tack vare den nära anslutningen till Kuba finner du många restauranger som serverar kryddig kubansk mat på Key West. Längs sandstränderna ligger det många exklusiva, gammaldags matställen som serverar både inhemska och internationella rätter. Det gastronomiska utbudet på ön är så varierat att det kommer att vattnas i munnen på vilken besökare som helst. Möjligtvis är den mest populära rätten som alla borde testa djupfriterad trumpetsnäcka. Här finns även hogfish, som smakar som kammussla och serveras med svamp och lök på kubanskt bröd. Då denna ö är känd för sina räkor är inget besök komplett tills du smakat de nyss infångade, färska, rosa räkorna, som har en söt smak och räknas som en delikatess bland de lokala invånarna.   

Om du letar efter en destination i USA där du verkligen kan slappna av finns det många turistorter i Key West. Några av öns bästa hotell ligger vid Atlanten och anses vara de mest natursköna, då de erbjuder mängder av sol, vackra vyer och närhet till det mesta. Strandälskare kommer att njuta av strändernas mjuka sand, längs vilka de kan promenera i timmar och samtidigt ta in den vackra, drömska vyn över havet. Florida Keys är en av de där platserna alla någon gång bör besöka under sin livstid.

Om du har ett pass från ett land med viseringsundantag och vill ansöka om ESTA för att resa till USA som turist, på affärsresa, för medicinska syften eller för att resa genom USA på väg till ett annat resmål, se till att ansöka om ESTA i god tid. Du kan även se dessa vanliga frågor för vidare information om ESTA.

Ansök om ESTA