Kontrollera ESTA-status
ESTA nyheter, information och hjälp.

Visum till Hollywood, Kalifornien USA

Ändrat: May 15, 2023 | Publicerad: May 15, 2023 | Tags: ESTA, USA visum

Visum till Hollywood, Kalifornien USA

Introduktion

Hollywood är ett internationellt slagord för filmindustrin och det är en plats alla fans av denna konstform måste besöka. Du kan lätt tillbringa veckor med att upptäcka allt denna stad har att erbjuda, men här är några av de höjdpunkter du inte får missa, tillsammans med information om ifall du kommer att behöva ett ESTA eller ett visum till Hollywood.

ESTA eller visum till Hollywood?

Varje år besöker fler än 70 miljoner turister USA och många av dessa resenärer tar sig till Hollywood. Om du planerar en resa till USA och vill att din ankomst ska gå så smidigt som möjligt behöver du ha de rätta resedokumenten redo. De som reser till USA för turism, affärer eller fritidsaktiviteter behöver antingen ett giltigt ESTA eller ett visum för att få komma in i landet. Vad är då skillnaden mellan ett ESTA och ett visum? Båda är resedokument som ger dig tillstånd att besöka USA i ett visst antal dagar, och för de avsikter som definieras i dokumenten. Den största skillnaden mellan ett ESTA och ett visum är dock vilken typ av resenär som kan ansöka om dem.

Amerikanskt ESTA och visum: vem behöver vilket?

Ett ESTA (en förkortning av Electronic System for Travel Authorization) är ett digitalt resedokument som tillåter medborgare från vissa länder att resa in i USA, både på genomresa och för att stanna i landet i upp till 90 dagar, utan att behöva ansöka om ett visum. Ett ESTA utfärdas endast för turism- eller tjänsteresor och är tillgängligt för medborgare i de länder som deltar i Visa Waiver-programmet. Notera dock att ett ESTA inte är någon garanti på att du får resa in i USA, då det bara täcker en första kontroll och en enklare säkerhetskontroll. Medborgare i länder som inte deltar i Visa Waiver-programmet måste ansöka om ett visum för att få resa in i USA, då de inte är berättigade till ett ESTA. Om du besöker Hollywood för affärer eller semester och inte är berättigad att ansöka om ett ESTA måste du skaffa ett besöksvisum, vanligtvis ett B2-visum (turism- och besökskategorin) eller ett B1-visum (affärskategorin). Du bör skaffa ditt ESTA eller visum innan du bokar din resa till USA för att undvika kostnader för ändrade resplaner om din ansökan om ett ESTA eller visum skulle avslås.

Hollywoodskylten

Det skulle vara en travesti att besöka Hollywood utan att få se den här världskända skylten. Den bästa platsen att se den från är förmodligen Lake Hollywood Park, men om du vill komma nära den kan du ta en promenad längs vägen på Mount Lee Drive. Dock vill vi ge dig en varning: det här är mer en längre fotvandring än en kort promenad. Leden för dig till en plats precis ovanför skylten, som bjuder på en fantastisk panoramavy över hela staden, samtidigt som du kommer så nära skylten du kan. De som gillar höjder kan även boka en helikoptertur runt skylten, för en mer dramatisk upplevelse.

Filmhistoria

Självklart är den huvudsakliga anledningen till att besöka Hollywood dess rykte som navet i filmvärlden. Det är svårt att ta sig runt i området utan att påminnas om dess filmiska då- och nutid. En del attraktioner får helt enkelt inte missas. Ingen besökare borde till exempel missa kända Walk of Fame, med dess stjärnor som är ingraverade i trottoarens stenläggning för att odödliggöra Hollywoods största stjärnor. Antingen kan du utforska den själv genom att starta från Hollywood och La Brea Gateway, eller ta en guidad tur.

Den som är intresserad av filmens storhetstid kommer att älska ett besök på Hollywood Heritage Museum på Highland Avenue. Muséet är endast öppet under helger och är fullt av skatter och minnessaker från en del av tidernas största filmer.

Sist av allt: även om du har goda chanser att få se en kändis när du besöker Hollywood är du bara garanterad ett bra fototillfälle om du tar dig till Madame Tussauds museum på Hollywood Boulevard. Här finner du över hundra fantastiskt verklighetstrogna vaxstatyer av filmikoner från alla tider.

Varierad mat

Filmdukens frestelse har lockat människor från hela världen till Hollywood och resultatet av detta visas i den varierade matkulturen. Vare sig du letar efter en snabb men ändå delikat varmkorv hos Pink’s på N. La Brea Avenue (öppet till klockan tre på morgonen) eller en sofistikerad fisk- och skaldjurs-extravagans på Michael Cimarusti’s Providence på Melrose Avenue, har Hollywood allt för dig.

Minnesvärt nattliv

Som du förmodligen förväntade dig så har ”Tinseltown” mycket att erbjuda när det kommer till minnesvärda nätter. På Boulevard 3 hittar du kvintessensen av en nattklubbsupplevelse i Hollywood, med ett glamoröst och stiligt klientel som festar i palatsliknande omgivningar. Men området har mer varietet att erbjuda än du kanske tror. Fans av livemusik kan gå till Sayers Club på Wilcox Avenue, där de kan njuta av uppträdanden av skickliga musiker medan de sippar på cocktails, bekvämt nedsjunkna i läderstolar. För en mer energisk vibb finns The Avalon, som är en magnet för yngre sällskap i LA för och för de som är intresserade av att dansa till allt från trance till retro Electro. Om du föredrar atmosfären av en aktiv bar finns det mängder av blomstrande etablissemang längs Hollywood Boulevard eller Sunset Boulevard där du definitivt kan släcka din törst.

Lite lugn och ro

Även den mest ivriga filmentusiasten kan tycka att Hollywoods hektiska atmosfär kan bli lite överväldigande. Runyon Canyon Park, med ingångar från Fuller Avenue och Mulholland Drive, erbjuder 160 tunnland av lugn och ro mitt i Hollywood. Även om det ibland är en hel del joggare i parken ger huvudslingans gångbana och de många sidospåren en chans att kunna andas borta från all trafik. Slutligen, för en scen direkt ut ur mängder av tonårsfilmer ska du ta dig till Hollywood Bowl Overlook (speciellt på kvällen) för en underbar utsikt över Los Angeles stadsbild som sträcker sig ända ner till havet.

Det går inte att komma undan det: om du besöker Hollywood är det förmodligen för dess oöverträffade filmiska arv. Medan detta kan ta upp det mesta av din tid finns det även massor av andra saker att njuta av i det mest ikoniska av Los Angeles grannskap.

Om du har ett pass från ett land med viseringsundantag och vill ansöka om ESTA för att resa till USA som turist, på affärsresa, för medicinska syften eller för att resa genom USA på väg till ett annat resmål, se till att ansöka om ESTA i god tid. Du kan även se dessa vanliga frågor för vidare information om ESTA.

Ansök om ESTA