Visum till Seattle, Washington, USA

Publicerad: Oct 14, 2019, Ändrat: Oct 14, 2019 | Tags: ESTA, USA-visum

Visum till Seattle, Washington, USA

Resa till Seattle

Seattle är pärlan i Pacific Northwest och är en populär turistdestination året runt. Det är en stad med rik historia som rankas konsekvent bland de fem snabbast växande städerna i USA. Seattle har ett stort utbud av sevärdheter och här finns något för alla. En resa till denna underbara stad kommer lämna dig med oförglömliga minnen av sevärdheter från olika århundraden, konst och kultur från hela världen, sportevenemang i världsklass, fantastiska kustlandskap och allt annat som gör det till en drömsemester. Läs vidare för våra bästa resetips och ta reda på om du behöver ESTA eller visum innan du reser till Seattle.

 ESTA eller visum – lär dig skillnaden innan du reser till Seattle

Om du ska resa till Seattle och har aldrig tidigare varit i USA kan det vara lite svårt att veta vilka handlingar som behövs utöver passet. Du kanske är osäker om du behöver visum eller kanske har hört talas om ESTA men vet inte skillnaden mellan ESTA och visum. Det första du bör komma ihåg är att ESTA och visum är två olika saker. ESTA, Electronic System for Travel Authorization, är ett reseavtal som gäller endast för medborgare från länder som deltar i Visa Waiver Program, vilket ger dem möjlighet att resa till USA utan visum. Du hittar en fullständig lista över de deltagande länderna på Department of Homeland Securitys webbplats. Syftet med ESTA är att förhandsgranska alla resenärer för att se om de har behörighet att resa in i landet och därefter bevilja resetillstånd. Behöriga resenärer kan stanna upp till 90 dagar per restillfälle för turism och vissa affärsaktiviteter. För andra besök som exempelvis arbete, studie eller äktenskap krävs visum. Kort sagt, om du behöver visum för att resa till Seattle behöver du inte ESTA, om du inte behöver visum måste du ha ett ESTA.

Ansöka om ESTA

En viktig skillnad mellan ansökningsprocesserna för ESTA och visum är att viseringsansökningar måste göras personligen på den amerikanska ambassaden medan ESTA erhålls online via Customs and Border Protections webbplats. Fyll i alla obligatoriska uppgifter och skicka in ansökan, slutför betalningen och vänta på att systemet ska kontrollera om du är berättigad att resa utan visum. Kort därefter kommer du att få ett svar. Reseillståndet gäller i två år efter utfärdandedagen eller dagen då passets giltighetstid löper ut, beroende på vilket som inträffar först.  Du kan resa till USA flera gånger inom denna tidsperiod utan att ansöka om ett nytt ESTA, men om resornas syfte inte uppfyller kraven för ESTA så måste du ansöka om visum innan du reser till Seattle.

Seattles historia: motståndskraft och uppståndelse

Den amerikanska ursprungsbefolkningen har brukat och bebott marken i det som idag är Seattle i nära fyratusen år innan de första europeiska bosättarnas ankomst. De otaliga åren är nästan påtagliga i stadens atmosfär och återspeglas i dess ihärdighet. Seattle gick igenom faser av kraftiga konjunktursvängningar under skogsindustrin och guldrushen. Staden drabbades hårt av den ekonomiska krisen (Panic of 1893) och den stora depressionen, men härdade alla motgångar och fortsatte starkt framåt. Idag har staden blomstrande flyg- och teknikindustrier som håller den attraktiv och stark. Staden är byggt på kullar och nära havet. Den har ca 700 000 invånare och en yta på ca 217 km2. Havsklimatet bjuder på behagliga årstider med torra somrar och milda regniga vintrar.

Landmärken av metal och glas

Ett av Seattles mest kända landmärken är Space Needle, ett 184 meter högt utsiktstorn som erbjuder en fantastisk 360-gradersutsikt över staden och de omgivande bergen. Alldeles intill Space Needle finns Chihuly Garden and Glass, en monumental sevärdhet i sig själv. Glasshouse är ett imponerande konstverk av 30 meter färgat glas av gul, röd och bärnstensfärg skapat av den världsberömda glasskulptören Dale Chihuly.

Museer och konst

Att resa till Seattle under vintern är nog inte det första man tänker på. Men det finns faktiskt mycket att se under årets kallaste månader. Staden har många intressanta museer för alla konstälskare och alla smaker. Museum of Pop Culture är känt för sina musikutställningar. Här kan du fördjupa dig i modern musik- och konsthistoria och uppleva Seattles stolthet över populära band och musiker som Nirvana, Jimi Hendrix, Pearl Jam, Soundgarden, med flera. Du kan till och med skapa din egen signaturmelodi i museets berömda Sound Lab. Museum of History & Industry (MOHAI) dokumenterar Seattles rika arv och återger historier om framstående människor som byggt staden till den kronjuvel den är idag i Pacific Northwest. Vill du se konst? Avsätt tid för att besöka Seattle Art Museum och se eklektisk amerikansk konstsamling av indiansk konst, Warhol och Pollock – all under ett och samma tak. Passa också på att ta en sväng förbi Olympic Sculpture Park som alltid är öppen och gratis för sina besökare och se samtida skulptörer visa sina verk vid stranden.

Naturen i och utanför staden

Du behöver inte ge dig iväg långt ut ur staden för att se de mest exotiska djuren. Woodland Park Zoo och Pacific Science Centre kommer imponera dig med sina djur- och insektsarter från hela världen. Ett besök till Seattle Aquarium ger dig en inblick i det marina livet i en tank av 45 500 liter vatten vid Pier 59. Du kan också åka runt kusten med Washington State Ferry eller flyga över området på ett sjöflygplan för att uppleva Seattles natur.

Om du har ett pass från ett land med viseringsundantag och vill ansöka om ESTA för att resa till USA som turist, på affärsresa, för medicinska syften eller för att resa genom USA på väg till ett annat resmål, se till att ansöka om ESTA i god tid. Du kan även se dessa vanliga frågor för vidare information om ESTA.

Ansök om ESTA

Dela med sig

FacebookTwitterYoutube

Ansök om ESTA

ESTA är ett obligatoriskt resetillstånd för berättigade resenärer som reser in i USA på land, med flyg eller till sjöss för besök på mindre än 90 dagar.

Ansök om ESTA