Kontrollera ESTA-status
ESTA nyheter, information och hjälp.

Visum till New Orleans, Louisiana, USA

Ändrat: aug 24, 2023  | Tags: ESTA, USA-visum

Information on visiting New Orleans and needing a visa for New Orleans.

Inledning

New Orleans är en av USA:s mest levande och kulturellt rika städer och erbjuder en unik blandning av historiskt arv, utsökt mat och olika musiktraditioner. Oavsett om du är intresserad av att besöka de franska kvarteren, delta i det årliga Mardi Gras-firandet eller utforska de olika jazzklubbarna så finns det något för alla. Men innan du kan njuta av New Orleans charm måste du ta dig igenom inresekraven, antingen genom att ansöka om ett ESTA (Electronic System for Travel Authorization) eller ett visum.

ESTA vs. Visum: Vad är skillnaden?

ESTA

Om du är medborgare i ett av de länder som omfattas av 41 Visa Waiver Program (VWP), t.ex. Storbritannien, Japan eller Australien, kan du ansöka om ett ESTA för korta besök (upp till 90 dagar) i turist-, affärs-, transit- eller medicinska syften. Ansökningsprocessen sker online och är vanligtvis snabb, ofta med godkännande inom några minuter. Vi rekommenderar dock att du ansöker minst 72 timmar i förväg för att ta höjd för eventuella förseningar.

För att ansöka om ett ESTA behöver du

Visum för USA

Om du inte kommer från ett VWP-land, planerar att stanna i mer än 90 dagar eller har för avsikt att arbeta eller studera i USA måste du ansöka om visum. Visumansökningsprocessen är mer detaljerad och omfattar en personlig intervju på en amerikansk ambassad eller ett konsulat, och kan ta flera veckor eller till och med månader att slutföra.

För att ansöka om ett turistvisum behöver du:

  • Ett giltigt pass
  • Ett foto i passstorlek
  • Betalning av ansökningsavgiften för amerikanskt visum
  • Ifyllt DS-160-formulär
  • Styrkande handlingar, inklusive information om dina resplaner

Vilket ska du välja för New Orleans?

I grund och botten beror valet mellan ESTA och visum främst på ditt medborgarskap, syftet med ditt besök och hur länge du ska stanna. ESTA är enklare, snabbare och billigare, men det är endast tillgängligt för medborgare i VWP-länder för kortvariga besök. Visum krävs för längre vistelser och för medborgare i länder som inte omfattas av VWP.

Vet du inte om du behöver ett ESTA eller ett visum för New Orleans? Om du tänker besöka New Orleans för affärer, nöjen, familjebesök eller arbete måste du skaffa ett giltigt resetillstånd som ger dig inresa till USA för det ändamål som anges i den visumklassificering som du har ansökt om. Det enda undantaget från visumregeln gäller för medborgare i ett antal utvalda länder genom Visa Waiver Program eller VWP. Visa Waiver-programmet administrerades tidigare manuellt vid inresa till USA men denna process har nu automatiserats genom registrering av Electronic System for Travel Authorization eller ESTA, för att säkerhetspröva resenärer innan de lämnar sin ursprungshamn. Visa Waiver-programmet är endast tillgängligt för besökare som avser att besöka USA för turism, affärer, transit eller medicinska ändamål.

De viktigaste turistattraktionerna i New Orleans

När du har klarat av dina inresekrav kan du börja utforska den fängslande staden New Orleans. Här är några av de viktigaste turistattraktionerna som du inte vill missa.

Franska kvarteret

Franska kvarteren är stadens historiska hjärta och är känt för sitt pulserande nattliv, sina färgglada byggnader och balkonger i järnsmide. Bourbon Street är navet i stadsdelen och här finns livemusik, barer och klubbar.

Mardi Gras

Denna ikoniska årliga festival är ett spektakel av parader, kostymer och firande. Även om evenemanget vanligtvis äger rum i februari eller mars, kan du besöka Mardi Gras World när som helst på året för att få en titt bakom kulisserna på vagnarna och kostymerna.

Jazzklubbar

New Orleans är jazzens födelseort och du hittar gott om liveframträdanden över hela staden. Frenchmen Street är ett populärt val för jazzälskare, med flera kända klubbar som The Spotted Cat och Blue Nile.

Trädgårdsdistriktet

Garden District är ett pittoreskt område som är känt för sina välbevarade antebellum-herrgårdar och vackra trädgårdar, och är perfekt för en lugn promenad eller en historisk rundtur.

Rundturer i träsket

För en äventyrlig utflykt, överväg en träsktur för att utforska de omgivande bayouserna. Dessa turer erbjuder en möjlighet att se det lokala djurlivet, inklusive alligatorer, på nära håll.

Museer och konstgallerier

Staden är hem för flera anmärkningsvärda museer som National WWII Museum och New Orleans Museum of Art. För den som är intresserad av den lokala kulturen kan ett besök på New Orleans Jazz Museum eller Voodoo Museum vara spännande.

Kulinariska läckerheter

Din resa skulle inte vara komplett utan att du smakar på det lokala köket. Från beignets på Café du Monde till kreolska och cajunrätter som gumbo och jambalaya, New Orleans erbjuder en rad läckra godbitar.

Avslutande ord

Att besöka New Orleans är en minnesvärd upplevelse, fylld av musik, kultur och utsökt mat. Innan du åker bör du dock se till att lösa dina inresekrav genom att antingen ansöka om ett ESTA eller ett visum, beroende på dina individuella omständigheter. När det är gjort är det bara att njuta av den unika atmosfären i denna fängslande amerikanska stad.