Visum till New Orleans, Louisiana, USA

Publicerad: Oct 14, 2019, Ändrat: Oct 14, 2019 | Tags: ESTA, USA-visum

Visum till New Orleans, Louisiana, USA

Inledning

Om du gillar god mat, bra musik och livfull kulturell upplevelse är New Orleans platsen för dig. När du besöker New Orleans kommer du att se sevärdheter och uppleva ljud och smaker av en av världens unika städer. Den här guiden ger en kort översikt över turistaktiviteter och förklarar skillnaden mellan ESTA och visum.

ESTA eller visum för att resa till New Orleans?

Är du osäker om du behöver ESTA eller visum till New Orleans? Om du vill resa till New Orleans för affärer, semester, familjebesök eller arbete måste du skaffa ett resetillstånd som beviljar dig inresa till USA för det syfte som anges i viseringsklassificeringen som du har ansökt. Undantag från visumkrav gäller endast för medborgare från länder som omfattas av Visa Waiver Program. Visa Waiver Program brukade hanteras manuellt vid inresa till USA men denna process har nu automatiserats genom Electronic System for Travel Authorization (ESTA), ett onlinesystem som förhandsgranskar resenärer innan de reser till USA. Visa Waiver Program är endast tillgängligt för resenärer som vill resa till USA för turism, affärer, genomresa eller medicinsk behandling.

Vad är skillnaden mellan ESTA och visum?

Skillnaden mellan ESTA och visum är att ESTA ger resenärer tillstånd att vistas i USA i högst 90 dagar per restillfälle men utan möjlighet att förlänga denna tidsperiod. Ett turistvisum kan däremot förlängas förutsatt att resenären uppfyller alla krav för förlängningen. En annan skillnad mellan ESTA och visum är behörighetskraven. För att kunna ansöka om ESTA måste alla resenärer ha ett e-pass (biometriskt pass) och vara medborgare i ett land som deltar i Visa Waiver Program. E-pass är försedda med ett digitalt chip som hinnehåller biometrisk information om passinnehavaren. Resenärer som vill resa till USA rekommenderas att ansöka om ESTA minst 72 timmar före avresan. Oftast får man svar inom några minuter men det är bäst att skicka in ESTA-ansökan så snart man vet att man är redo att boka resan. ESTA är giltigt i två år från utfärdandedatum och kan användas för flera resor till USA. När man har fått ESTA eller visum kan man börja planera sin resa till New Orleans.

Musiken i New Orleans

För många är New Orleans jazzens födelsestad. De flesta besöker klubbarna på Bourbon Street och French Quarter för att lyssna och njuta av jazz. New Orleans är en stad med många musikstilar som har vuxit ur stadens rika kulturblandning. Frenchmen Street är New Orleans musikdistrikt där gatorna fylls varje kväll av stadens lokala band. Förbered dig på riktig musikunderhållning när du besöker stadens otaliga klubbar. Här kan du njuta av olika musikstilar, allt från jazz, blues, funk, soul och bluegrass till rock, hiphop och country. En annan plats att besöka är den berömda Louis Armstrong Park. Parken har ofta gratis konserter där du kan lyssna och dansa till levande musik. Varje år är staden värd för New Orleans Jazz & Heritage Festival, även känd som Jazz Fest.

French Quarter

Det historiska French Quarter ligger på den högsta marknivån i New Orleans. Förutom att vara den äldsta delen av staden anses den också vara stadens kulturella knutpunkt. Lokalbefolkningen kallar området The Quarter. The Quarter består av en blandning av amerikanska, spanska, franska och kreolska influenser och stilar. Med sina många affärer, klubbar, restauranger och attraktioner erbjuder detta livliga område besökarna möjligheten att tillbringa en underbar och minnesvärd vistelse. Vare sig du är intresserad av 1700-talets arkitektur, de hemsökta husen eller de populära barerna, finns det alltid något för alla.

Sevärdheter

Det finns många sätt att ta sig runt och njuta av de olika sevärdheterna i New Orleans. Staden erbjuder en mängd olika färdmedel, allt från cykel, cykeltaxi, taxi och limousin till färja och spårvagn. Du kan också se staden i en långsammare takt med en guidad rundtur till fots.

Ett bra sätt att uppleva New Orleans är med spårvagn. Sedan 1800-talet har New Orleans spårvagnar varit en viktig del av stadens upplevelse. Den finns fem spårvagnslinjer och St Charles-linjen är den längsta. Den är världens äldsta spåvagnslinje som har varit i kontinuerlig drift i mer än 150 år. De gamla spårvagnarna kör genom några av de äldsta delarna i staden och passerar kända landmärken och monument. Varje spårvagn är ett historiskt landmärke i sig.  Andra spårvagnslinjer är Canal Street, Riverfront, den moderna Rampart/St. Claude och Loyola. Canal Street-linjen tar passagerare på en 8 km tur genom staden. Här kan du besöka stadsparken, de historiska kyrkogårdarna och New Orleans Museum of Art. Om du anländer med buss eller tåg kan du åka med Loyola-linjen. Linjen öppnades 2013 och tar dig från Union Passenger Terminal till stadens hjärta och dess största hotell.

Sammanfattning

New Orleans har mycket att erbjuda. Med sin historiska arkitektur, dess goda mat och sin anmärkningsvärda musik är det lätt att njuta av den rika och livliga kultur som präglar staden. Innan du börjar packa dina väskor, se till att du har ett ESTA eller ett visum.

Om du har ett pass från ett land med viseringsundantag och vill ansöka om ESTA för att resa till USA som turist, på affärsresa, för medicinska syften eller för att resa genom USA på väg till ett annat resmål, se till att ansöka om ESTA i god tid. Du kan även se dessa vanliga frågor för vidare information om ESTA.

Ansök om ESTA

Dela med sig

FacebookTwitterYoutube

Ansök om ESTA

ESTA är ett obligatoriskt resetillstånd för berättigade resenärer som reser in i USA på land, med flyg eller till sjöss för besök på mindre än 90 dagar.

Ansök om ESTA