Visum till Chicago, Illinois, USA

Publicerad: Sep 22, 2019, Ändrat: Nov 09, 2019 | Tags: ESTA, USA-visum

Visum till Chicago, Illinois, USA

Inledning

Chicago, som en gång var en liten fästning på Chicago River, är idag USA:s tredje största stad. Staden är känd för sina museer, enastående arkitektur och mycket mer. När man besöker Chicago är det enkelt att förälska sig i staden. De snabba vindarna, den underbara utsikten över Lake Michigan, de varma somrarna och de kalla vintrarna gör Chicago till det perfekta resmålet. Syftet med den här guiden är att tillhandahålla information och hjälpa resenärer att avgöra om de behöver ESTA eller visum till Chicago.

ESTA eller visum för att resa till Chicago?

ESTA, Electronic System for Travel Authorization, är ett onlinesystem för medborgare från 40 länder som omfattas av Visa Waiver Program. Med ESTA kan resenärer resa till USA utan visum och vistas i landet i högst 90 dagar för turism, affärer, genomresa och medicinsk behandling. Om sökanden inte är berättigad till ESTA krävs visum för att kunna resa till Chicago i USA. En visumansökan tar betydligt längre tid och kräver dessutom en personlig intervju på den amerikanska ambassaden.

Elektroniskt system för resetillstånd (ESTA)

Electronic System for Travel Authorization (ESTA) skapades 2009 för att underlätta reserestriktioner till USA och är avsett för medborgare från länder som omfattas av Visa Waiver Program. Det är enkelt och prisvärt att ansöka om ESTA. För att se om ditt land och pass gör dig berättigad till ESTA, läs här https://usa-esta.se/programmet-for-viseringsundantag/.

Om du är berättigad till ESTA behöver du bara fylla i onlineformuläret för att ansöka om resetillstånd. Svaret kommer oftast omedelbart men vi rekommenderar att du ansöker tidigt. Reseillståndet gäller i två år efter utfärdandedagen eller dagen då passets giltighetstid löper ut, beroende på vilket som inträffar först.

Visum till USA

Ett visum är ett resetillstånd som utfärdas av den amerikanska ambassaden för utländska medborgare som vill resa till USA. Om du vill resa till Chicago och ditt land inte omfattas av Visa Waiver Program måste du ansöka om visum till USA.

Det finns olika typer av visum beroende på resans syfte och vistelsens längd. Ett visum kan gälla för flera eller ett begränsat antal inresor. Det kan ta lång tid att få ett visum så du rekommenderas att kontakta den amerikanska ambassaden i god tid innan avresan. När ESTA eller visumet är utfärdat kan börja planera din resa.

Se och göra i Chicago

Chicago har många fängslande sevärdheter som Lake Michigans stränder, museer, djurparker och fantastiska konst- och arkitektoniska sevärdheter. Buckingham Fountain i Grant Park är en känt landmärke i Chicago och Frank Lloyd Wright Preservation Trust är en arkitektonisk plats i Oak Park. Brookfield Zoo och Lincoln Park Zoo är de största djurparkerna, Museum of Science and Industry och Field Museum of Natural History är några av de bästa museerna i världen. Du kan också roa dig genom att delta i en komedishow på någon av de berömda komediklubbarna eller ta en dagstur runt staden med buss eller båt.

Äta och bo i Chicago

Det finns gott om boendealternativ i Chicago och du kan välja allt från vandrarhem, lägenheter och hotell till budget- eller lyxpriser. Några av de lyxiga hotellen som erbjuder högkvalitativa tjänster är Peninsula Hotel och Intercontinental Hotel Chicago. DeWitt Place Apartments och andra vandrarhem som IHSP Chicago Hostel och Urban Holiday Lofts är bara några bland många bra boendealternativ i Chicago.

Mat och dryck i Chicago är inte heller några problem. Det finns massor av restauranger längs med gatorna som bjuder in dig till att prova stadens goda delikatesser i Chicago-stil. Lunch på Alinea eller munkar på Donut Vault är andra utmärkta alternativ när du besöker staden. 404 Wine Bar och Andy`s Jazz Bar några av Chicagos lyxiga barer och klubbar som är värda ett besök på kvällen.

Ta sig runt och shoppa i Chicago

Det är enkelt att ta sig runt i Chicago på de välskyltade gatorna med både hyrbil och egen bil. Det finns olika hyrbilsföretag vid flyplatsen och i staden som till exempel Thrifty, Dollar och Enterprise. Chicago har ett smidigt lokaltrafiksystem av bussar och tåg. Chicago Transit Authority (CTA) är den myndighet som styr kollektivtrafiken för buss och tåg. Blue Lines och Red Lines tåg har avgångar varje dag dygnet runt.

Chicagos köpcentrum, marknader och butiker har allt man behöver. Några av de viktigaste köpcentrum att besöka är 900 North Michigan Shops och Magnificent Mile, men du kan också köpa presenter i Accent Chicago, handla kläder på Akira eller besöka Abraham Lincoln Book Shop för att släcka din törst på kunskap.

Chicago är ett intressant turistmål som har mycket att erbjuda. Nästan allt är fascinerande – stadens läge vid Lake Michigan, den läckra maten, alla utmärkta boendealternativ och det trevliga vädret under årets flesta månader. Du kommer knappast bli besviken när du besöker Chicago.

Tips

  • Om du redan har ett giltigt visum behöver du inte ansöka om ESTA.
  • Ansök alltid tidigt.
  • Kontrollera att alla uppgifter på visumet stämmer innan du lämnar ambassaden.

Om du har ett pass från ett land som är undantaget från viseringskravet som t.ex. Sverige eller annat västeuropeiskt land och vill erhålla ett ESTA för turist-, affärs-, medicinska eller transitändamål, kom igång med din ansökan, annars, gå till vanliga frågor för att läsa mer om ESTA

Ansök om ESTA

Dela med sig

FacebookTwitterYoutube

Ansök om ESTA

ESTA är ett obligatoriskt resetillstånd för berättigade resenärer som reser in i USA på land, med flyg eller till sjöss för besök på mindre än 90 dagar.

Ansök om ESTA