Kontrollera ESTA-status
ESTA nyheter, information och hjälp.

Visum för New York

Ändrat: Aug 24, 2023  | Tags: USA Visa ansökan, USA Visa Krav, USA Visa

Om du önskar ett visum för New York eller ett ESTA-viseringsundantag, ger denna korta artikel relevant information som krävs för din ansökan.

New York, staden som aldrig sover. New York är en av de mest beundrade turistattraktionerna i världen. Staden har över 54 miljoner utländska medborgare och amerikanska turister varje år. Så man kan lätt föreställa sig hur omtyckt den hektiska staden är. Denna enorma stad sträcker sig över 43,75 kvadratmil grönområden och 2,25 längdmil allmänna stränder. Det finns många attraktioner i New York som trollbinder turisternas känslor. Dessa attraktioner är dessutom så varierade att staden har någonting för alla åldrar och intressen. Och viktigast av allt, staden är magiskt melodisk med sin enorma musikkultur och historia. New York City är berömt för sin matkultur, som är mycket mer diversifierad. Man kan lätt hitta även det mest unika av unika kök i staden. Man måste skaffa visum för New York eller ett viseringsundantag innan man reser till New York.

Viseringsundantag/elektroniskt system för resetillstånd (ESTA)

Programmet för viseringsundantag (VWP) var avsett att göra det enklare för passinnehavare i vissa länder att resa till New York utan att ansöka om visum. För närvarande är 41 länder medlemmar i programmet för viseringsundantag. Personer som önskar besöka New York i mindre än 90 dagar, antingen i turistsyfte, affärsändamål, transitändamål eller för att få medicinsk behandling kan vara behöriga. ESTA-viseringsundantag utfärdas för att vara giltigt i upp till två år eller fram till det datum då passet löper ut, vilket som inträffar först.

Det finns ytterligare några krav som måste uppfyllas för programmet för viseringsundantag, dessa listas nedan:

GODKÄNDA FÖRETAGSÄNDAMÅL

 • Konsultera branschorganisationer
 • Närvara vid en vetenskaplig, utbildnings-, professionell eller affärskongress eller -konferens.
 • Närvara vid en kort utbildning (du kanske inte får betalt från någon källa i New York utom för utgifter för din vistelse)
 • Förhandla ett kontrakt

GODKÄNDA TURISTÄNDAMÅL

 • Turism
 • Semester (semesterresa)
 • Besök med vänner eller släktingar
 • Medicinsk behandling
 • Deltagande i sociala evenemang som samarbetsorganisationer, sociala eller serviceorganisationer är värd för
 • Deltagande av amatörer i musik-, sport- eller liknande evenemang eller tävlingar, som man inte får betalt för att delta i, registrering för en kort rekreationskurs, som inte ger poäng mot en examen (till exempel en tvådagars matlagningskurs när man är på semester)

RESEÄNDAMÅL SOM INTE ÄR TILLÅTNA I PROGRAMMET FÖR VISERINGSUNDANTAG

 • Studier, för poäng
 • Anställning
 • Arbeta som representant för utländsk press, radio, film, journalist eller andra informationsmedier
 • Fast hemvist i USA

Ytterligare krav

 1. En besökare måste ha tillstånd enligt ESTA (elektroniskt system för resetillstånd). ESTA är etablerat departement för inrikes säkerhet (Department of Homeland Security) (DHS), tull- och gränsskyddsmyndighetens (Customs and Border Protection) (CBP) automatiska webbaserade system för att avgöra behörighet att resa utan ett visum för New York för antingen turism- eller affärsändamål.
 2. Du kan endast resa in i USA om du reser på en godkänd tur- och returresa med flyg och till havs.
 3. Du har inga tidigare avvisanden vid gränsen, därför kanske du inte är behörig att få ett ESTA om du har fått avslag på en tidigare begäran om amerikanskt visum.
 4. Du måste ha ett elektroniskt pass.

Turistvisum, affärsvisum och besöksvisum

Om du inte är behörig för ett ESTA-viseringsundantag eller önskar stanna i New York längre än 90 dagar, måste du ha ett B1 affärsvisum, B2 turistvisum eller B1-B2 besöksvisum. Det finns olika kategorier av besöksvisum som klassificeras efter syftet med besöket.

 • Kategori B1 – Affärsändamål, leda möten, bevakning av ett testamente.
 • Kategori B2 – Turism, semester, fritids- och andra besökssyften.

Ansökningsförfarande

För att ansöka om ett visum är det ett visst antal steg som måste följas. Ibland kan dessa anvisningar variera beroende på landet du söker från.

 1. Fyll i visumansökan online – Först och främst måste du fylla i formuläret för visumansökan online DS-160. När du fyllt i ansökan, kommer du till bekräftelsesidan; du måste göra en utskrift av denna bekräftelsesida. Utskriften är obligatorisk att ta med vid en intervju.
 2. Boka en intervju – Du måste boka tid för din visumintervju på den amerikanska ambassaden eller konsulatet i ditt ursprungsland. Därefter måste du vänta på ditt samtal från viseringstjänstemannen. Det är ingen fastställd tid för när du får ett samtal från viseringskontoret. Tiden för samtalet beror på många faktorer som t.ex. din plats, årstid och visumkategori. Därför måste du ansöka om visum i förväg.
 3. Förvara de obligatoriska dokumenten – a) Giltigt pass, b) Bekräftelsesida formulär DS 160, c) Kvitto på betalning av ansökningsavgift, d) Foto
 4. Intervju på ambassaden / Tidsbokning – När du undersökts i en intervju, avgör din viseringstjänsteman och du är behörig eller inte. Efter din viseringsintervju, kanske du måste tillhandahålla fler dokument, om de ber om det. Så var förberedd på det. Efter att ditt visum godkänts, måste du betala för utfärdandet av ditt visum som tillämpligt. Inom kort får du ditt pass och visum

Om du har ett pass från ett land som är undantaget från viseringskravet som t.ex. Storbritannien, Irland, Australien, Nya Zeeland eller annat västeuropeiskt land och vill erhålla ett ESTA för turist-, affärs-, medicinska eller transitändamål, kom igång med din ansökan, annars, gå till vanliga frågor för att läsa mer om ESTA

Ansök om ESTA