Kontrollera ESTA-status
ESTA nyheter, information och hjälp.

Visum för New York

Ändrat: aug 24, 2023  | Tags: USA Visum, USA Visumansökan, USA Visumkrav

Information on visiting New York and applying for a visa or ESTA.

New York är en av världens mest ikoniska städer och lockar resenärer med sin skyline, kultur och oändliga möjligheter. Men innan du kan sätta tänderna i Big Apple är det viktigt att du har rätt resehandlingar. För de flesta internationella resenärer innebär det att antingen ansöka om ett ESTA-tillstånd (Electronic System for Travel Authorization) eller ett visum.

Om du är intresserad av ett visum för New York, eller ett ESTA-visumundantag, så kommer denna korta artikel att ge dig den information du behöver för din relevanta ansökan.

ESTA eller visum: Vad behöver du?

ESTA (programmet för viseringsundantag)

Syftet med Visa Waiver Program (VWP) var att göra det lättare för passinnehavare från vissa länder att resa in i New York utan att behöva ansöka om visum. För närvarande finns det 41 länder som är medlemmar i Visa Waiver Program. Personer som vill besöka New York i mindre än 90 dagar, antingen för turiständamål, affärsändamål, transitändamål eller för att få medicinsk behandling kan vara berättigade. ESTA-visumundantaget utfärdas för upp till två års giltighetstid, eller det datum då passet löper ut, beroende på vilket som inträffar först.

Godkända affärsändamål med ESTA

 • Rådgöra med affärspartner
 • Delta i en vetenskaplig, utbildningsmässig, professionell eller affärsmässig kongress eller konferens
 • Delta i korttidsutbildning (du får inte få betalt från någon källa i New York förutom för utgifter i samband med din vistelse)
 • Förhandla om ett kontrakt

Godkända turiständamål med ESTA

 • Turism
 • Semester (ledighet)
 • Besök hos vänner eller släktingar
 • Medicinsk behandling
 • Deltagande i sociala evenemang som anordnas av brödraskap, sociala organisationer eller serviceorganisationer
 • Amatörers deltagande i musik, sport eller liknande evenemang eller tävlingar, om de inte får betalt för att delta Anmälan till en kort fritidsstudie, inte för att få tillgodoräkna sig en examen (till exempel en tvådagars matlagningskurs under semestern)

Resor som inte är tillåtna enligt programmet för viseringsundantag

 • Studier, för tillgodoräknande
 • Arbete
 • Arbete som utländsk press, radio, film, journalister eller andra informationsmedier
 • Permanent uppehållstillstånd i USA

Så här ansöker du om ESTA

 1. Skicka in din ESTA-ansökan online. Detta tar vanligtvis 20-30 minuter per sökande.
 2. Fyll i de uppgifter som krävs, inklusive biografiska uppgifter och passuppgifter.
 3. Betala den statliga ESTA-avgiften.
 4. Vänta på godkännande, som ibland kan vara omedelbart men också kan ta upp till 72 timmar.

Visum för USA

Om du inte är berättigad till ESTA Visa Waiver, eller vill stanna i New York i mer än 90 dagar, behöver du ett B1 Business Visa, B2 Tourist Visa eller B1-B2 Visitor Visa. Det finns olika kategorier av besöksvisum, som klassificeras i enlighet med syftet med besöket.

 1. Kategori B1 - Affärsändamål, genomföra möten, avveckla ett dödsbo.
 2. Kategori B2 - Turism, semester, fritid och andra besöksändamål.

Hur man ansöker om ett amerikanskt visum

För att ansöka om ett visum finns det ett antal steg som måste följas. Ibland kan dessa instruktioner variera beroende på vilket land du ansöker från.

 1. Fyll i visumansökanonline - Först och främst måste du fylla i formuläret DS-160 för visumansökan online. När du har fyllt i ansökan landar du på bekräftelsesidan; du måste ta en utskrift av denna bekräftelsesida. Utskriften är obligatorisk att ta med i en intervju.
 2. Bokaen intervju - Du måste boka en tid för din amerikanska visumintervju på den amerikanska ambassaden eller konsulatet i ditt hemland. Efter det måste du vänta på ditt samtal från visumtjänstemannen. Det finns ingen fast tid för när du kommer att få ett samtal från den amerikanska ambassaden eller konsulatet. Samtalstiden beror på många faktorer som din plats, säsong och visumkategori. Därför måste du ansöka om visum i förväg.
 3. Behåll de obligatoriska dokumenten - a) giltigt pass, b) formulär DS 160 bekräftelsesida, c) kvitto på betalning av ansökningsavgift, d) foto
 4. Ambassadintervju / möte - Efter att ha undersökt dig i intervjun kommer konsulatet eller ambassadens representant att avgöra om du kvalificerade dig eller inte. Efter din visumintervju kan du behöva tillhandahålla fler dokument om du blir tillfrågad. Så var beredd på det.
 5. Få godkänt visum - Efter att ditt visum har godkänts kommer du att få ditt pass och visum via kurir eller så kan du välja att hämta dina dokument på en närliggande amerikansk ambassad.

Sevärdheter i New York

Frihetsgudinnan och Ellis Island

Inget besök i New York skulle vara komplett utan att se dessa symboler för amerikansk frihet och invandring. Du kan ta en färja från Battery Park till båda öarna. Biljetter kan köpas i förväg på nätet.

Times Square

Detta livliga handels- och nöjescentrum är känt för sina teatrar, shopping och den årliga nyårsaftonens ball drop. Det är ett måste att besöka, åtminstone en gång.

Central Park

Central Park är en oas mitt i Manhattans betongdjungel och erbjuder en mängd olika rekreationsmöjligheter, från båtliv till att se liveframträdanden.

Broadway

För teaterälskare är det praktiskt taget ett måste att se en Broadway-show. Från klassiker som "Phantom of the Opera" till moderna hits som "Hamilton", det finns något för alla.

Museerna

Metropolitan Museum of Art och Museum of Modern Art (MoMA) är bara två av stadens enastående kulturinstitutioner. Båda erbjuder omfattande samlingar av konst och artefakter från hela världen.

Empire State Building

För panoramautsikt över staden, gå till toppen av denna ikoniska skyskrapa. Observatoriet på 86:e våningen erbjuder oöverträffade vyer, särskilt vid solnedgången.

Slutsats

Oavsett om det är första gången du besöker staden eller om du är en erfaren resenär har New York City något att erbjuda alla. Innan du påbörjar din resa är det dock viktigt att du har rätt resedokumentation genom antingen ett ESTA eller ett visum. När detta är på plats väntar stadens utbud av ikoniska landmärken, kulturinstitutioner och unika stadsdelar på att upptäckas. Med rätt planering kan din resa till New York bli en oförglömlig upplevelse.