Kontrollera ESTA-status
ESTA nyheter, information och hjälp.

Visum för Aspen, Colorado USA

Ändrat: jan 21, 2024  | Tags: ESTA, Aspen, USA Visum

Information on visiting Aspen and needing a visa for Aspen.

Aspen är kronjuvelen i Colorado. Aspen ligger mitt i de majestätiska Rocky- och Elkbergen och är en fantastisk plats att besöka. Roaring Fork River väntar på dig i denna oförglömliga stad i Pitkin County i Colorado. Den här guiden ger dig all information som du behöver för ett lyckat besök i Aspen samt ger dig information för att avgöra om du kan behöva ett visum för Aspen.

Översikt över visum och ESTA

Om du kommer till Aspen Colorado från ett annat land bör du kontrollera om du behöver antingen visum för Aspen eller ett elektroniskt system för resetillstånd (ESTA). Du kan kontrollera via bedömningen på hemsidan. ESTA är ett elektroniskt resetillstånd som infördes genom Visa Waiver Program (VWP), som ger medborgare i 41 deltagande länder möjlighet att resa till USA utan visum för besök på upp till 90 dagar för turism, affärer, transitering eller medicinska ändamål. Potentiella ESTA-sökande måste också uppfylla krav som att ha ett elektroniskt pass som är giltigt under hela besöket till och från Aspen samt godkännas av Customs and Border Protection (CBP) för att resa inom ramen för VWP. Om du är berättigad till ESTA när du reser till Aspen måste du få ett godkännande innan du går ombord på ditt flyg eller fartyg.

Besökare till Aspen som behöver ett B2 turistvisum eller B1 affärsvisum måste fylla i ett DS-160-formulär. Formuläret tar ca 60 minuter att fylla i och sökande bör också ha passfotografier förberedda för ansökan. Du måste också boka en intervju på närmaste amerikanska konsulat eller ambassad. En avgift på 185 USD för DS-160-ansökan måste betalas när du bokar din tid på ambassaden.

ESTA och programmet för viseringsundantag

Vad är programmet för viseringsundantag (ESTA)?

Syftet med programmet för viseringsundantag (VWP) är att göra det enklare för passinnehavare från vissa länder att resa in i USA utan att behöva ansöka om visum. För närvarande deltar 41 länder i programmet för viseringsundantag. Personer som vill besöka USA i mindre än 90 dagar kan vara berättigade, oavsett om syftet med besöket är turism, medicinsk behandling, besök hos familj eller vänner eller affärsresor. När ESTA-visumundantaget har utfärdats är det giltigt i två år eller fram till utgångsdatumet för individens pass.

Behörighet för programmet för viseringsundantag

För att vara berättigad till Visa Waiver-programmet finns det några ytterligare kriterier:

 • Om du reser i godkända affärssyften måste du ha för avsikt att rådgöra med affärspartners, planera att delta i en affärskonferens eller en utbildningsmässig, professionell eller vetenskaplig konferens.
 • Om du deltar i korttidsutbildning får du inte ta emot betalning från någon USA-baserad källa, annat än för utgifter som är direkt kopplade till ditt besök. Att förhandla om ett kontrakt är också giltigt.
 • Studier för kredit, betald anställning eller arbete för utländska medier är inte tillåtna inom VWP. Avsikten att bo permanent i USA är också förbjuden.

Om du planerar att besöka USA för erkända och godkända turiständamål kan du vara berättigad till ett ESTA. Om din vistelse är för godkända turiständamål, t.ex. en semester, en social vistelse med familj eller vänner eller till och med för att få medicinsk behandling eller delta i ett musik-, sport- eller annat kulturevenemang, så länge du inte tar emot betalning.

Ytterligare krav

Det är viktigt att alla besökare har ett fullständigt tillstånd som erkänns av ESTA, en akronym som står för "Electronic System for Travel Authorization". ESTA är ett automatiserat e-system som ingår i Department of Homeland Security (DHS) och är en viktig del av Customs and Border Protection's (CBP) metoder för att fastställa behörighet att resa utan visum till USA antingen för turism eller affärer. Det är endast möjligt att resa in i USA via ESTA om du reser tur och retur landvägen, sjövägen eller med flyg. Det är också viktigt att du inte tidigare har fått avslag vid gränsen. Om du tidigare har fått avslag på en amerikansk visumansökan kan du nekas ESTA. Det är också nödvändigt att ha ett e-pass.

Skillnaderna mellan affärsvisum, turistvisum och besöksvisum

Om du har nekats ett ESTA Visa Waiver eller om du måste vistas i USA i över 90 dagar måste du ansöka om antingen ett B1 Business Visa, ett B2 Tourist Visa eller ett B1-B2 Visitor Visa. Vilken typ av Visitor Visa du behöver beror på vilken typ av vistelse du planerar.

 • Kategori B1 - Denna kategori är för personer som planerar en vistelse i affärssyfte, till exempel för att hålla möten eller av juridiska skäl, till exempel för att avveckla ett dödsbo.
 • Kategori B2 - Denna kategori är lämplig för personer som besöker USA i turist- eller fritidssyfte.

Hur man ansöker om visum

Att ansöka om visum innebär ett antal steg som måste fullföljas. De exakta stegen kan variera beroende på vilket land du ansöker från.

Det första steget är att fylla i onlineformuläret, känt som Visa Application Form DS 160. När du kommer till bekräftelsesidan ska du skriva ut den eftersom du måste ta med dig den till intervjun. Nästa steg är att boka tid för en visumintervju i ditt hemland på den amerikanska ambassaden eller konsulatet. Sedan måste du invänta samtalet från visumkontoret. Du måste sedan helt enkelt vänta på att höra från visumhandläggaren. Det kan bli en ganska lång väntan så det är viktigt att göra detta i god tid före ditt planerade besök. Samla ihop de obligatoriska dokumenten:

 • Giltigt pass
 • Formulär DS-160
 • Sidan med bekräftelse,
 • Ansökan
 • Avgiftsbetalning och kvitto
 • Foto

Du måste tillhandahålla alla dessa dokument och eventuellt mer under ambassadens intervju. Under denna intervju kommer den närvarande tjänstemannen att besluta om du faktiskt är berättigad till visum. När ditt visum har beviljats måste du betala avgiften för visumförsäkringen.

Reseinformation för Aspen

Vilken väg du väljer när du ska ta dig till Aspen med bil beror på vilken tid på året det är. Mellan maj och september är Highway 82 öppen och den tar dig direkt till Aspen - ta bara av från Interstate 70 till Glenwood Springs. På vintern är Aspen mycket snöigt och stora delar av Highway 82 är avstängd, så du kommer att behöva ta en mer omständlig väg för att komma till din destination. Vinterdäck, gott om förnödenheter (inklusive första hjälpen, mat och varma drycker, en varm filt och en stark ficklampa) och en fungerande mobiltelefon för att ringa räddningstjänsten vid dåligt väder är alla viktiga saker att ta med sig när du kör mot Aspen på vintern. Närmaste större flygplats är Denver International Airport, och det är mycket enkelt att få vidare marktransport från flygplatsen till Aspens centrum. Det finns både taxi och bussar om du inte vill köra själv eller hyra bil. Denver International Airport ligger ca 220 miles från centrala Aspen. Ett annat alternativ är att ta ett vidare flyg till Aspen. Aspen har också en egen, mindre, nationell flygplats med flyg från stora flygbolag som Delta och United Airlines. Detta är Aspen / Pitkin County Airport, som ligger tre miles från Aspen och som kan nås via direktflyg från många flygplatser, inklusive Denver, Dallas, Chicago O'Hare, Houston, Los Angeles, San Francisco, Minneapolis / St Paul och Atlanta.

Denna region är en särskilt bra plats att besöka för alla som älskar friluftsliv. En av de mest populära vandringsdestinationerna i Aspen är Maroon Bells resort, som fått sitt namn efter tvillingtopparna Maroon Peak och North Maroon Peak i Elk Mountains. Två andra fantastiska platser att besöka i och runt kommunen om du älskar skidåkning är Aspen Mountain och Independence Pass, där det finns några fantastiska skidorter och gott om möjligheter till skidåkning. Om du vill ägna dig åt en mindre ansträngande aktivitet i Aspen rekommenderas ett besök i John Denver Sanctuary, som är en mycket vacker park och trädgård och ett utmärkt ställe att tillbringa tid på. Konstälskare kommer också att uppskatta ett besök på Aspen Art Museum, som är hem för några fantastiska samlingar av modern konst. Och om du är intresserad av att se en fungerande silvergruva ska du bege dig direkt till Smuggler Mine!

Slutsats

Nu när du vet hur du tar dig till staden och vad du kan se och göra när du är där, är du redo att njuta av ditt besök på denna underbara plats. Så ha en underbar tid men innan du gör det, se till att skaffa ett ESTA eller visum för Aspen minst fyra veckor före din avresa.