Kontrollera ESTA-status
ESTA nyheter, information och hjälp.

Visum för Aspen, Colorado USA

Ändrat: Nov 12, 2022  | Tags: USA visum, ESTA

Visum för Aspen, Colorado USA

Inledning

Aspen är Colorados kronjuvel. Med sin placering omringad av Rocky Mountains och Elk-bergen är den här staden en fantastisk plats att besöka. Floden Roaring Fork väntar på dig här i denna oförglömliga stad i Colorados Pitkin County. Den här guiden ger dig all information du behöver för ett lyckat besök i Aspen, samt information om hur du kan ta reda på om du behöver ett visum för att resa dit.

Visum och ESTA: en översikt

Om du reser till Aspen, Colorado, från ett annat county (län), bör du kontrollera om du kan behöva antingen ett visum till Aspen, eller ett ESTA (Electronic System for Travel Authorization). Information om detta hittar du via uppgifterna på deras hemsida. Ett ESTA är ett elektroniskt resebevis som introducerades genom Visa Waiver-programmet (VWP), som tillåter medborgare i de 40 länder som medverkar i programmet att resa till USA utan ett visum och vistas där i upp till 90 dagar som turister, affärsresande, transiterande eller resenärer med medicinska skäl. Potentiella sökande till att få ett ESTA behöver även uppfylla vissa krav, såsom att ha ett elektroniskt pass vars giltighetstid inte går ut under deras besök i Aspen. Resenärer måste även bli godkända av den amerikanska tullmyndigheten (Customs and Border Protection, CBP) för att få resa genom VWP. Är du berättigad till ett ESTA när du reser till Aspen måste du bli godkänd för detta innan du går ombord på flyget eller båten.

Besökare till Aspen som behöver ett B2-turistvisum eller ett B1-affärsvisum, måste fylla i ett formulär som heter DS-160. Det tar cirka en timme att slutföra detta och den sökande bör även ha ett passfoto redo för sin ansökan. Du behöver även boka in en intervju på ditt närmaste amerikanska konsulat eller en amerikansk ambassad. När du bokar in detta möte får du samtidigt betala en avgift på 160 $ för din DS-160-ansökan.

ESTA och Visa Waiver-programmet

Vad är Visa Waiver-programmet (ESTA)?

Visa Waiver-programmets mål är att göra det enklare för resenärer som har ett pass, och som kommer från en del specifika länder, att resa in i USA utan att behöva ansöka om ett visum. För närvarande deltar 40 länder i Visa Waiver-programmet. De som vill besöka USA i färre än 90 dagar kan vara berättigade till detta; vare sig anledningen till besöket är turism, fatt få medicinsk vård, att träffa familj och vänner, eller affärer. När ett ESTA utfärdats är det giltigt i två år, eller till och med det datum resenärens pass går ut.

Behörighet till Visa Waiver-programmet

För att få behörighet till Visa Waiver-programmet tillkommer några kvalificeringskrav:

för att resa i godkänt affärssyfte måste du avse att samråda med affärspartners; ha planer på att delta i ett affärskonvent, eller en utbildande, professionell eller vetenskaplig konferens. Genomgår du en kort tids utbildning får du inte ta emot betalning från någon källa baserad i USA, förutom för utgifter som hänger samman med ditt besök. Det är även lagligt att förhandla om ett kontrakt.

Att studera för att samla studiepoäng, inneha betald anställning eller arbeta för utländsk media är inte tillåtet genom VWP. Att avse att bo permanent i USA är också förbjudet.

Om du planerar att besöka USA med erkända och godkända turismavsikter kan du vara berättigad till ett ESTA, om ditt besök som turist innefattar godkända ändamål såsom semester, möte med familj eller vänner, för att få medicinsk vård, eller för att delta i ett evenemang som har med musik, sport eller kultur att göra, så länge du inte får betalt.

Ytterligare krav

Det är väsentligt att alla besökare har fullt tillstånd av ESTA, en akronym som står för ”Electronic System for Travel Authorization”. ESTA är ett elektroniskt system som är en del av USA:s departement för inrikes säkerhet (Department for Homeland Security, DHS), och en viktig del av landets tullmyndighets (Customs and Border Protection, CBP) metoder för att besluta om berättigande att resa till USA utan ett visum, vare sig det gäller turism eller affärsresor. Det är endast möjlig att resa in i USA via ESTA om du reser på ett officiellt erkänt sätt luft- eller vattenvägen. Det är också avgörande att du inte tidigare vägrats att resa in över en gräns. Om du tidigare fått avslag på en ansökan om att få ett amerikanskt visum kan du bli nekad till att få ett ESTA. Det är även nödvändigt att ha ett elektroniskt pass.

Skillnaderna mellan affärsvisum, turistvisum och besöksvisum

Om du fått avslag på din ansökan om att få ett ESTA Visa Waiver, eller om du behöver stanna i USA i mer än 90 dagar, måste du ansöka om antingen ett B1-affärsvisum, ett B2-turistvisum eller ett B1-B2-besöksvisum. Den typ av besöksvisum som du behöver beror på anledningen till ditt besök.

  • Kategori B1 – denna kategori gäller de som planerar att stanna på grund av affärer, såsom att hålla i möten eller i rättsliga syften, till exempel hantera ett dödsbo.
  • Kategori B2 – denna kategori passar de som besöker USA endast för turism eller nöje.

Hur du ansöker om ett visum

Att ansöka om ett visum är en ganska enkel och väldokumenterad process. Det är dock flera steg som måste fullföljas. Det kan skilja lite på de olika stegen, beroende på vilket land du kommer ifrån.

Första steget är att fylla i det formulär som finns på nätet och som kallas ”Visa Application Form DS 160”. När du kommit till sidan där du ombeds bekräfta din information är det viktigt att du skriver ut denna sida, då du behöver ta den med dig till en intervju. Nästa steg är att boka in en visumintervju hos USA:s konsulat eller ambassad i landet där du bor. Sedan är det bara att vänta på att bli kontaktad av någon som handhar visum där du bokat in ditt möte. Detta kan ta lite tid, så det är viktigt att du gör det i god tid innan din resa.

Samla de obligatoriska dokumenten:

  • Ett giltigt pass
  • Formuläret DS-160
  • Utskriften av din bekräftelse
  • Ansökan
  • Kvittot på betald anmälningsavgift
  • Ett foto på dig själv

Då du genomför din intervju på ambassaden måste du kunna visa upp dessa dokument, och möjligtvis även fler. Under intervjun kommer den närvarande tjänstemannen att avgöra om du är berättigad till ett visum. Då du beviljats ditt visum, måste du betala försäkringsavgiften för ditt visum.

Reseinformation om Aspen

Reser du till Aspen med bil beror vägen du kan köra på vilken tid på året det är. Mellan maj och september är Highway 85 öppen, och tar dig direkt till Aspen – kör bara av Interstate 70 mot Glenwood Springs. Under vintern är det väldigt mycket snö i Aspen, och Highway 85 är då avstängd. Detta betyder att du måste ta en omväg för att nå din destination. Vinterdäck, många förnödenheter (inklusive en första hjälpen-väska, mat och varm dryck, varma filtar och en bra ficklampa) samt en fungerande mobiltelefon för att kunna ringa räddningstjänsten i dåligt väder, är viktiga saker att ha med dig då du reser mot Aspen på vintern. Den närmaste stora flygplatsen är Denver International, och det är väldigt enkelt att fortsätta resan mot Aspen därifrån. Taxis och bussar finns tillgängliga, om du inte kör själv eller vill hyra en bil. Flygplatsen Denver International ligger cirka 220 miles (cirka 35 mil) från Aspen. Ett annat alternativ är att ta ett anslutande flyg till Aspens egna, mindre nationella flygplats, som har flyg från stora flygbolag, till exempel Delta och United Airlines. Flygplatsen heter Aspen/Pitkin County Airport och ligger tre miles (knappt 5 mil) från Aspen. Du kan flyga direkt hit från flera olika flygplatser såsom Denver, Dallas, Chicago O’Hare, Houston, Los Angeles, San Francisco, Minneapolis/St. Paul och Atlanta.

Den här regionen är underbar att besöka för alla som gillar att vistas ute i naturen. En av de mest populära vandringsmålen i Aspen är Maroon Bells Resort, döpt efter de två bergstopparna Maroon Peak och North Maroon Peak i Elk-bergen. Två andra fantastiska platser att besöka i området om du älskar att åka skidor är Aspen Mountain och Independent Pass, där det finns flera fabulösa skidorter med många möjligheter till skidåkning. Vill du njuta av mindre ansträngande aktiviteter i Aspen kan den vackra parken och trädgården John Denver Sanctuary högt rekommenderas. Konstälskare kommer även att njuta av ett besök på Aspen Art Museum, som har en fantastisk samling av samtida konst. Är du intresserad av att se en verksam silvergruva, åk rakt till Smuggler Mine.

Sammanfattning

Nu vet du hur du tar dig till Aspen och vad det finns att se och göra där. Du är redo att njuta av din vistelse på denna vackra plats. Så ha en underbar resa. Men innan du ger dig av, se till att skaffa ett ESTA eller visum till Aspen åtminstone fyra veckor innan avresan.

Om du har ett pass från ett land med viseringsundantag och vill ansöka om ESTA för att resa till USA som turist, på affärsresa, för medicinska syften eller för att resa genom USA på väg till ett annat resmål, se till att ansöka om ESTA i god tid. Du kan även se dessa vanliga frågor för vidare information om ESTA.

Ansök om ESTA