Vilka är ESTA-reglerna?

Publicerad: Oct 25, 2018, Ändrat: Oct 25, 2018 | Tags: ESTA Stödberättigande, ESTA Giltighet, ESTA Regler

Ett ESTA är ett resetillstånd som ger behöriga resenärer tillstånd att besöka USA för affärs-, turism-, medicinska, transit- eller andra tillfälliga ändamål utan att skaffa ett visum. Det kan erhållas online ganska enkelt jämfört med proceduren att erhålla ett amerikanskt visum. Innan de påbörjar en resa till USA, måste utländska medborgare känna till begränsningarna med att använda ett ESTA. Reglerna som gäller för användning av ett ESTA är följande:

  1. Tillståndets längd – Ett ESTA kan endast användas om det är giltigt på datum för avresan till USA. Ett ESTA som utfärdats för en period om två år eller passets utgångsdatum, vilket som inträffar först. Ett ESTA kan löpa ut medan en resenär är i USA utan att det påverkar beviljande av inresa, men de övriga resereglerna på ett ESTA kan fortfarande gälla, i synnerhet reglerna som rör vistelsens längd, ändring av uppgifter och syftet med resan.
  2. Vistelsens längd – Ett ESTA kan användas för flera besök i upp till 90 dagar eller kortare. Om en resenär vill stanna i USA längre än 90 dagar måste ett visum erhållas som är i enlighet med syftet med personens resa. Om en resenär besöker USA under en tolvmånadersperiod för mer än kombinerade totalt 90 dagar, eller 90 dagar för ett enstaka besök, krävs troligen ett visum.
  3. Ändring av uppgifter – Erhållande av ett nytt pass, medborgarskap, ändring av kön eller namn annullerar en sökandes befintliga ESTA, då krävs ett nytt ESTA. Varje ESTA är kopplat till passets biometriska information, så när något av dessa attribut ändras annulleras ett tidigare godkänt eller nekat ESTA.
  4. Resans syfte – Resenärer kan använda ett ESTA för turiständamål som t.ex. att besöka vänner, familj, resa på semester, få medicinsk behandling samt för korta kurser som inte ger universitetspoäng. Ett ESTA kan också användas för affärsändamål som t.ex. att förhandla ett kontrakt, närvara vid professionella evenemang, leda affärsmöten och för att bevaka ett testamente. Ett ESTA kan också användas för transitändamål där resenärer gör stopp i USA på resan vidare till ett annat land utanför USA. Ett ESTA kan inte använda för att få inkomst eller anställning ifrån amerikanska källor, för yrkesutbildning eller universitetskurser eller för andra syften t.ex. som en investerare.

ESTA-reglerna ålägger begränsningar för resenärer i syfte att säkerställa att besökare inte utgör säkerhetsrisker eller ekonomiska risker för amerikanska medborgare eller permanent bosatta i USA. Oavsett dessa regler, förblir ESTA ett lika mångsidigt och bekvämt resetillstånd som är nästan lika användbart som ett amerikanskt visum med mycket mindre ansträngning.

Om du har ett pass från ett land som är undantaget från viseringskravet som t.ex. Storbritannien, Irland, Australien, Nya Zeeland eller annat västeuropeiskt land och vill erhålla ett ESTA för turist-, affärs-, medicinska eller transitändamål, kom igång med din ansökan, annars, gå till vanliga frågor för att läsa mer om ESTA

Ansök om ESTA

Dela med sig

FacebookTwitterYoutube

Ansök om ESTA

ESTA är ett obligatoriskt resetillstånd för berättigade resenärer som reser in i USA på land, med flyg eller till sjöss för besök på mindre än 90 dagar.

Ansök om ESTA