Kontrollera ESTA-status
ESTA nyheter, information och hjälp.

Vad är SENTRI-programmet?

Ändrat: feb 15, 2023  | Tags: SENTRI, ESTA-upplevelse

SENTRI står för Secure Electronic Network for Travelers’ Rapid Inspection och är ett program som styrs av den amerikanska tullmyndigheten (Customs and Border Protection, CBP). Huvudsyftet med detta program är att underlätta för en snabb förtullning av redan på förhand godkända lågriskresenärer då de anländer till USA.

Deltagare i programmet tillåts använda speciella körfält vid inresa i USA över den södra landsgränsen. Som redan nämnts måste resenärer som vill deltaga i programmet vara godkända på förhand. Förbered dig för en personlig intervju och en grundlig bakgrundskontroll innan du kan bli godkänd för SENTRI-programmet.

Vilka är SENTRI-programmets fördelar?

Att vara medlem i SENTRI-programmet gör det möjligt för resenärer att avsevärt förkorta väntetiden vid de speciella infartsplatserna. Detta är möjligt tack vare att SENTRI-medlemmar har rätt att:

 • använda speciella filer vid den södra landgränsen mellan USA och Mexiko
 • använda Global Entrys självbetjäningsstationer då de reser till USA luftvägen*
 • använda NEXUS-körfält då de reser till USA från Kanada över en landgräns

*Mexikanska medborgare som är medlemmar av SENTRI-programmet måste ansöka till Global Entry genom Trusted Traveler-programmet.

Vem bör överväga att skaffa ett SENTRI-pass?

De följande typerna av resenärer är de som kan få mest nytta av att ansöka om ett SENTRI-pass:

[1] Personer som lever nära gränsen mellan USA och Mexiko och som ofta reser över denna gräns

Det är inte ovanligt att behöva vänta i flera timmar för att få korsa den internationella landgränsen mellan dessa två länder. Om du och dina medresenärer är innehavare av SENTRI-pass kan detta minska väntetiden i de långa köerna för att få träda över gränsen med flera timmar.

Med tanke på att SENTRI skapades för de som ofta måste resa över gränsen mellan USA och Mexiko finns de flesta inskrivningscentren i städer som ligger nära denna gräns. För närvarande finns det elva center för inskrivning:

 • Kalifornien: San Diego och Calexico
 • Texas: Hidalgo, El Paso, Laredo och Brownsville
 • Arizona: Tucson, Phoenix, Nogales, Douglas och San Luis.

[2] Personer som planerar att inom en snar framtid resa runt mycket i Mexiko

Om du planerar att snart göra flera resor mellan Mexiko och USA kan det vara värt både besväret och kostnaden att ansöka om ett SENTRI-kort. Tänk dock på att du måste besöka ett av de inskrivningscentrumen nämnda här över. 

Vilka är behörighetskraven för SENTRI-programmet?

Det som är bra med SENTRI är att det inte har ålderskrav eller krav på medborgarskap. Sökande under 18 år måste dock ha en förälders eller vårdnadshavares medgivande för att få gå med i SENTRI-programmet.

Du kan nekas medlemskap i SENTRI om du:

 • Lämnar in ofullständig eller falsk information i din ansökan
 • Vid något tillfälle har gjort dig skyldig till överträdelse av immigrations-, tull- eller jordbrukslagar och regler i något land
 • Någonsin befunnits skyldig till brott
 • Har en arresteringsorder mot dig eller är i väntan på åtal, inkluderande åtal för rattfylleri
 • Inte blivit godkänd vid försök att införskaffa ett skjutvapen
 • Har blivit benådad för ett brott in något land
 • Inte har tillåtelse att resa in i USA på grund av nuvarande immigrationslagar, inklusive sökande som har godkänd dokumentation angående villkorlig frigivning eller godkänd dokumentation om dispens
 • Just nu är föremålet i en aktiv utredning hos lokalt, statligt, eller federalt rättsväsende
 • Är oförmögen att övertyga den amerikanska tullmyndigheten om din lågriskstatus.

Hur går SENTRI:s ansökningsprocess till?

Innan du ansöker till SENTRI-programmet, var snäll att gå igenom behörighetskraven här ovan om du inte redan har gjort det.

Själva ansökningsprocessen är ganska enkel och innehåller bara några få steg, vilka följer här:

 1. Börja med att skaffa ett konto hos TTP (Trusted Traveler Program). Du kan inte använda någon annans TTP-konto, oberoende av din ålder.
 2. Efter att du skapat ett TTP-konto loggar du in och slutför ansökan. Var god notera att det för varje ansökan tillkommer en ej återbetalbar avgift.
 3. Efter mottagandet av din ansökan och tillkommande avgift kommer den amerikanska tullmyndigheten att gå igenom den för att se om du uppfyller alla krav. Om de villkorligt godkänner din ansökan kommer du att få anvisningar om hur du anordnar ett möte vid något av SENTRI:s inskrivningscentrum. Varje sökande måste deltaga vid sin egen intervju, även de som är under 18.
 4. När du går till din intervju på någon av SENTRI:s inskrivningscentraler bör du ha både ditt pass och någon annan form av legitimation, till exempel ett körkort, med dig. Lagligt fast bosatta

behöver även visa upp sina uppehållstillstånd. Förutom dessa måste du även ta med dig registreringsbevis för ditt fordon samt bevis på att fordonet är försäkrat i USA hos ett försäkringsbolag som lagligt har rätt att utfärda fordonsförsäkringar i USA.

Vad gör du när du fått ditt SENTRI-kort?

Om din ansökan till SENTRI blir godkänd efter intervjun kommer du att få ett kort med radiofrekvensidentifiering (Radio Frequency Identification, RFID), vilket identifierar dig som medlem i SENTRI-programmet.

Hur aktiverar du ditt SENTRI-kort?

Allt du behöver göra för att aktivera ditt SENTRI-kort är att logga in på ditt GOES-konto (GOES står för Global Online Enrollment System). När du är inloggad går du till Program Membership-sektionen, där du hittar en knapp med texten ”Activate Membership Card”. När du har klickat på den är du klar.

Hur använder du ditt SENTRI-kort?

Se till att du står i SENTRI:s körfält när du kommer till landgränsen. Systemet kommer då att automatiskt att identifiera ditt fordon och identiteterna på alla som reser i fordonet. Detta görs genom följande steg:

 • När du anländer kommer systemet att läsa av numret på ditt RFID-kort
 • När det hittat din information kommer denna att synas på tulltjänstemannens datorskärm
 • Tulltjänstemannen verifierar sedan din information och beslutar om du får rätt att åka vidare, eller om du behöver gå igenom en inspektion

Vanliga frågor angående SENTRI

F: Jag bor i Mexiko. Kan jag ansöka om ett SENTRI-kort?

S: Vem som helst som är medborgare eller fast bosatt i USA eller Mexiko kan göra en ansökan. SENTRI-kortet kommer dock endast att ges till redan godkända lågriskresenärer vars personliga bakgrundsinformation genomgått en noggrann kontroll av rättsväsendet och gränskontrollmyndigheter i både USA och Mexiko.

F: Hur lång tid tar det för att få mitt SENTRI-kort godkänt?

S: Den första delen av ansökningsprocessen bör inte ta mer än 20–30 minuter att slutföra. Ett villkorligt godkännande av ansökan kan dock ta upp till sex veckor. Att få en tid för att göra den obligatoriska intervjun kan också ta flera veckor, eller månader.

F: Hur länge är ett SENTRI-kort giltigt?

S: Ett SENTRI-kort är giltigt i fem år från och med datumet det utfärdas. Sedan måste det förnyas.

F: När är SENTRI ett bättre alternativ än Global Entry?

S: För resenärer som ofta besöker Kanada eller Mexiko med bil är SENTRI väldigt användbart. Det kostar mer, men har fler fördelar än Global Entry. Om du inte ofta reser med bil till Kanada eller Mexiko, men gör många internationella resor, kan Global Entry vara ett bättre alternativ, då dess anmälningsavgift är lägre än SENTRI-avgiften.

F: Har jag rätt att köra någon annans bil genom ett av SENTRI:s körfält?

S: Det korta svaret är nej, du har inte rätt att göra detta. Fordonet måste köras av någon som är medlem i TTP (Trusted Traveler-programmet). Föraren måste kunna visa upp sitt SENTRI-kort, Global Entry-kort eller NEXUS-kort.

F: Hur anknyter SENTRI till ESTA?

S: För de som kvalificerar sig är ESTA ett mycket snabbare alternativ för ansökan om ett visum till USA. Att få ett visum kan ta sex månader eller mer, medan ett ESTA vanligtvis blir godkänt inom 72 timmar. Det är dock viktigt att förstå att ett ESTA inte i sig självt betyder att du har tillåtelse att resa in i USA. Detta beslut tas av den amerikanska tullmyndigheten (CBP) vid din ankomst.

Bara medborgare i länder där Visa Waiver-programmet (VWP) existerar kan dock ansöka om ett ESTA, och Mexiko är inte med i Visa Waiver-programmet. Det är här SENTRI-programmet kommer in i bilden. Det är speciellt skapat för att förenkla, och snabba på, resor över landgränsen mellan just Mexiko och USA.

F: Är SENTRI-passet värt kostnaden?

S: Personer som inte bor allt för långt bort från ESTA:s närmaste inskrivningscentral, och som reser över gränsen mellan Mexiko och USA några gånger per år, borde definitivt överväga att skaffa ett SENTRI-pass. Även om den ganska höga kostnaden på 122,25 $ per person är den högsta av alla Trusted Traveler-program kommer du att spara många timmars väntan i långa köer vid gränsen mellan USA och Mexiko. Därtill kan fördelarna med TSA PreCheck®, Global Entry och användandet av NEXUS egna kösystem verkligen göra det hela värt pengarna.