Tullfria inköp i USA

Publicerad: Jul 26, 2022, Ändrat: Jul 26, 2022 | Tags: Reserestriktioner, USA:s tullavgifter

Vad är tull?

En tullavgift är en skatt som betalas vid import eller export av varor som transporteras över gränsen, i det här fallet över den amerikanska gränsen. Tullen är en viktig del av att skydda landets ekonomi, miljö och arbetstillfällen genom att man kontrollerar hur varor anländer till och lämnar landet och förhindrar förbjudna produkter.

När måste jag betala tullavgift?

Varje produkt har en specifik tullavgift som bedöms av flertalet faktorer. Dessa faktorer inkluderar produktens ursprungsland (det vill säga var den producerades) och materialen som användes för att tillverka produkten. Du får göra köp i USA så länge du om tillämpligt ”deklarerar” dem när du återvänder hem. Detta inkluderar ändringar. Så om du reser till USA med en kostym och får den ändrad för att passa dig i USA, eller om du köper presenter i USA, ska du deklarera detta. Personer som återvänder till USA måste inte deklarera amerikanska varor som återförs till landet (American Goods Returned, AGR), men de måste kunna bevisa att varorna är AGR för den amerikanska tull- och gränsbevakningsmyndigheten. Om inte kan det leda till tullavgifter.

Hur betalas tullavgifter?

Tullavgifter beräknas i procent. Vad som avgör hur hög eller låg avgiften blir är det totala värdet på den inköpta produkten i dess ursprungsland. Tullavgiften påverkas även av produktens vikt, storlek och kvalitet. Med hjälp av det enade tariffsystemet Harmonized Tariff System (HTS) kan du beräkna tullavgiften för nästan vad som helst. Den amerikanska tull- och gränsbevakningsmyndigheten CBP använder systemet Harmonized Tariff Schedule of the United States Annotated (HTSUS) som referens när de behöver kontrollera tullavgiften för en vara. HTSUS visar gällande tullavgift och hjälper till att identifiera statistiska kategorier för alla produkter som importeras till USA.

Hur fungerar tullfria produkter?

Tullfria produkter som köps i taxfree-butiker är endast tullfria i landet där de köps. Det innebär att om du köper tullfria produkter som överstiger vad du får ta med dig måste du betala tullavgifter för dem när du kommer tillbaka till ditt land. Tullavgiften betalas oberoende av var du har köpt produkterna. Om du återvänder till USA med produkter som köpts i en amerikansk taxfree-butik måste du betala amerikanska tullavgifter. Om du till exempel ska resa till Kanada från USA och köper alkoholhaltig dryck i en butik i New York och sedan återvänder till USA med drycken måste du betala både skatt (Internal Revenue Service tax, IRT) och tullavgift.

Hur beräknas tullavgifter?

Du betalar en standardavgift för varor med tull, men inte för varor som ryms inom ditt tillåtna värde. Till exempel: Du återvänder från utlandet till USA med varor som är värda 200 $ (cirka 1 700 kr), inklusive två liter sprit. Då ryms en liter inom ditt tillåtna värde. För den andra litern måste du betala en tullavgift på 3 % samt amerikansk skatt (Internal Revenue Tax, IRT).

En gemensam tulldeklaration kan göras av familjemedlemmar som bor tillsammans och som återvänder till USA tillsammans. Dessa familjemedlemmar kan kombinera alla inköp från utlandet för att få en gemensam tullavgift, oberoende av vem som äger en viss produkt. En familj med fyra medlemmar kan till exempel kombinera sina inköp när de reser tillsammans och gemensamt betala en fast avgift på 4 000 $ (cirka 34 000 kr) om alla deras varor medför en fast avgift. Inköpsvärdet rundas av till närmaste dollar.

Gäller speciella regler för tobaksprodukter?

Besökare till USA som är 21 år eller äldre och som antingen besöker landet eller återvänder från utlandet får ta med sig tobaksprodukter enligt vad som anges som personlig gräns. I fallet av tobak gäller följande gränser: Du får inte bära med dig mer än 200 cigaretter eller 100 cigarrer. Om en besökare eller medborgare deklarerar att de tidigare har exporterat 400 cigaretter och bevisar att de har med sig återvändande amerikanska varor (AGR) kan de ges inträde till landet med AGR utan att behöva betala tullavgifter. Ytterligare tobaksprodukter utöver gränsen per person kan beslagtas, behöva lämnas eller förstöras. Resenären kan även bötfällas eller i allvarliga fall anhållas. Många som besöker eller bor i USA köper tobaksprodukter från taxfree-butiker, internationella fartyg eller butiker i utlandet. Dessa kan vara märkta som tullfria: ”Tax Exempt. For Use Outside the United States" eller ”U.S. Tax Exempt For Use Outside the United States."

Varje besökare eller återvändande medborgare får ta med sig varor värda upp till 800 $ (cirka 6 800 kr) var 31:a dag. Personen får inte ha tillbringat mindre än 48 timmar utanför USA:s gränser (inklusive dess territorier men undantaget Jungfruöarna). Om besökaren eller medborgaren kommer från en angränsande delstat som har en frizon eller hamn ska de inte ha befunnit sig bortom den amerikanska gränsen i mer än 24 timmar.

Alkoholhaltiga drycker

Om du är en besökare eller återvändande amerikansk medborgare och har med dig alkoholhaltig dryck till gränsen får du som mest ha en liter. Dock måste du vara minst 21 år gammal. Den alkoholhaltiga drycken måste vara för egen användning och ej för försäljning. Den måste även bedömas laglig att förtäras på ditt resmål, eller ditt hem om du är en återvändande amerikansk medborgare.

Enligt federal lag får du ta med en liter alkoholhaltig dryck utan tullavgift så länge drycken är för personlig användning. I vissa stater tillåts resenärer ta med sig mer än en liter, men då måste de betala skatter såsom IRT och tullavgifter.

Den federala lagen anger ingen gräns för hur mycket du får ta med dig utöver din personliga gräns, men ovanliga mängder kan tolkas som ett tecken på att du importerar produkter för ett annat syfte, såsom för att sälja dem. I så fall följer CBP-personalen regler och lagar från Bureau of Alcohol, Tobacco, Firearms, and Explosives. CBP har rätten att beslagta de importerade produkterna och deklarera att de är ämnade för kommersiella syften. Då måste du ansöka om tillstånd och formell import för dryckerna om du vill få tillbaka dem.

Lokala lagar för olika delstater kan begränsa mängden alkohol du får ta med dig om du inte har en licens. Om du reser till USA via en av dessa stater genomdrivs reglerna av CBP, även om de är mer begränsade än federal reglering. Du bör därför kontrollera delstatens gränser för personlig transport innan du reser. Du bör även se huruvida du måste betala ytterligare skatt i delstaten (”state tax”) för dina produkter.

I ett nötskal: Alkohol och cigaretter kan vara del av din personliga gräns på 800 $ (6 800 kr) eller 1 600 $ (13 600 kr) precis som andra inköp, så länge kvantiteterna är inom gränsen för tullfria inköp. Den enda skillnaden mot andra varor är att cigaretter och alkoholhaltiga drycker beskattas utöver det tullfria beloppet, även om de inte är värda mer än 800 $ eller 1 600 $. Om du till exempel har en gräns på 800 $ och reser till USA med tre liter vin men inga andra produkter att deklarera måste du betala skatt och tullavgifter för två av de tre literna. Kom även ihåg att federal lag inte tillåter att företag skickar alkoholhaltiga drycker till privatpersoner via post inom USA.

Att betala tullavgifter

Personer som är skyldiga att betala tullavgifter ska betala i amerikansk valuta. Vissa inreseställen låter resenärer betala med MasterCard eller Visa. Annars är det möjligt att betala med en check från en amerikansk bank i det exakta beloppet. Checken skrivs ut till U.S. Customs and Border Protection. Om du vill betala med check måste du även legitimera dig med ditt pass (eller amerikanskt körkort om du har det). CBP tar inte emot checkar från andra parter än personen som ska betala. Det finns även ett tredje sätt att betala, vilket är en postanvisning, eller resecheck om beloppet som ska betalas till CBP inte överstiger 50 $ (cirka 425 kr).

Sammanfattning

Du bör ta reda på vilka amerikanska lagar som gäller för tullavgifter innan du reser till USA. Det ser till att du inte får några otrevliga överraskningar eller ytterligare avgifter att betala vid gränsen när du anländer till landet.

Dela med sig

FacebookTwitterYoutube

Ansök om ESTA

ESTA är ett obligatoriskt resetillstånd för berättigade resenärer som reser in i USA på land, med flyg eller till sjöss för besök på mindre än 90 dagar.

Ansök om ESTA