Kontrollera ESTA-status
ESTA nyheter, information och hjälp.

Resenärens guide till amerikansk kultur

Ändrat: Mar 29, 2022  | Tags: ESTA för turism

USA är ett stort land som består av 50 delstater och 5 territorier. Landet har mer än 325 miljoner invånare. Även om det är ett relativt ungt land jämfört med västeuropeiska länder har USA en mångfacetterad kultur och historia. Varje amerikansk delstat är unik i smak, lagstiftning, känsla och värderingar.

Som resenär kan mångfalden vara både spännande och överväldigande. Här kan du läsa en kortfattad guide till amerikansk kultur, med viktiga saker att ha i åtanke när du besöker landet på semester eller tjänsteresa.

Geografi, städer och befolkning

När man talar om modern amerikansk kultur är det en god idé att ta en titt på statistik om landets befolkning. USA är det tredje mest folkrika landet i världen (efter Indien och Kina). Geografiskt är det världens fjärde största land.

USA sträcker sig över totalt 9 tidszoner och 50 delstater: från Hawaii i Stilla havet till Alaska som ligger nordväst om Kanada.

Landets största stad är New York, men huvudstaden är Washington D.C. I New York bor cirka 9 miljoner personer. Andra folkrika städer i USA inkluderar San Jose, Los Angeles, Dallas, Chicago, San Diego, San Antonio, Houston, Phoenix och Philadelphia.

USA:s naturliga landskap är lika unika och varierade som dess befolkning. Naturen är en viktig del av varje delstats identitet; från soliga stränder i Miami till snötäckta bergstoppar i Colorado och från frodiga skogar i Kaliforniens Sierra Nevada-berg till Arizonas vidsträckta öken.

Som land är USA uppdelat i regioner: nordöstra USA, södra USA, mellanvästra USA och de västra delstaterna. Varje region har en unik kultur och identitet.

Nationella symboler

Amerika har många olika nationella symboler, inklusive nationalsången, flaggor, motton och sigill. Den amerikanska flaggan är en viktig del av landets identitet. USA grundades efter ett uppror mot Storbritanniens regim. Genom åren har flaggan blivit en representation av frihet från all typ av tyranni. Flaggan kallas för Stars and Stripes – stjärnor och ränder – och har en stjärna för varje delstat samt ränder som representerar de 13 ursprungliga kolonierna.

Den officiella nationalsången heter Star-Spangled Banner och har känslobetonad text som hänvisar till den amerikanska revolutionen. Nationalsången och den amerikanska flaggan har nära länkar till varandra.

USA har två motton: ”In God We Trust” är det första mottot som introducerades år 1956 och som inkluderas i den sista versen av landets nationalsång. Mottot ersatte det tidigare latinska mottot ”E Pluribus Unum”, vilket betyder ”En för alla” eller ”En för många”. Det latinska mottot kan fortfarande ses på rikssigillet.

Det amerikanska rikssigillet är ett sigill som används av den federala regeringen för att autentisera dokument. Det kan även ses på militärinsignier, flaggor och amerikanska pass. Den främre delen av sigillet har en amerikansk örn som håller en sköld över bröstet.

På ena sidan håller örnen en olivkvist, på den andra sidan 13 pilar. Detta representerar att landet strävar efter fred men alltid är redo att strida. Sigillet har även 13 stjärnor, 13 pilar och 13 oliver som representerar landets ursprungliga 13 delstater.

På baksidan av sigillet visas en pyramid som vid sin topp har ett öga i en triangel. Ögat kallas för det allseende ögat (Eye of Providence) och representeras Guds öga. De två sidorna av rikssigillet präglas och trycks även på landets valuta.

Mångfald

USA kallas ofta för en smältdegel. Detta eftersom dess invånare kommer från många olika kulturer och bakgrunder. Alltså har landets befolkning många olika traditioner, värderingar och trosuppfattningar.

De amerikanska sederna och traditionerna varierar från familj till familj och region till region. Om du till exempel blir bjuden på en ”cookout” i Texas kanske det är en grilltävling i en park. I Kalifornien kanske man grillar på stranden och i New York kanske det blir grannskapsfest mitt i staden. Alltså får du uppleva olika seder beroende på vilken del av landet du besöker.

Religion

Även om religion inte spelar samma stora roll i USA såsom i vissa andra länder identifierar sig många som kristna. Endast en fjärdedel av befolkningen anger att de inte tillhör någon religiös grupp.

USA har ingen officiell, statlig kyrka eller religion som stöds av den federala regeringen. I allmänhet är religion en privatsak för befolkningen, så undvik att tala om det med personer du inte känner väl.

De kristna amerikanarna delas upp i protestanter och katoliker. Bland protestanterna finns det även flertalet andra grupper: christian science, baptism, mormonism, metodism och många fler. Med andra ord rymmer kristendomen flera trosuppfattningar och Amerika har många olika religioner.

Mat

Den amerikanska maten varierar från delstat till delstat och region till region. Chiligrytor och fajitas är till exempel synonyma med New Mexico, medan ”cheesesteaks” hör hemma i Philadelphia. Det är även möjligt att smaka på mat från hela världen i de större städerna, då det finns många immigranter från Asien, Afrika och Europa. Beroende på var i USA du befinner dig kan du bege dig till olika städer och få kulinariska upplevelser som har inspirerats av amerikanska medborgare med olika kulturella bakgrunder.

Sammanfattning

Nu när du har läst om amerikansk kultur har du förhoppningsvis en ny uppskattning för landet och dess invånare. Alla de femtio staterna har något unikt att erbjuda besökare. Alltså är det en god idé att ha en flexibel resplan, så att du kan besöka flera delstater.

Om du har ett pass från ett land med viseringsundantag och vill ansöka om ESTA för att resa till USA som turist, på affärsresa, för medicinska syften eller för att resa genom USA på väg till ett annat resmål, se till att ansöka om ESTA i god tid. Du kan även se dessa vanliga frågor för vidare information om ESTA.

Ansök om ESTA