Kontrollera ESTA-status
ESTA nyheter, information och hjälp.

Resa till USA med husdjur eller servicedjur

Ändrat: jan 21, 2024  | Tags: Flygbolagssäkerhet, Servicedjur

Att resa till USA med husdjur eller servicedjur kräver noggrann planering och efterlevnad av särskilda bestämmelser. Oavsett om du ska flytta, semestra eller göra ett affärsbesök är det av största vikt att se till att ditt husdjur har det bekvämt och säkert under resan. Denna omfattande guide ger viktig information om hur du förbereder dig för resan, förstår reglerna och navigerar i processen för att resa in i USA med husdjur eller servicedjur.

Servicedjur som också kan användas av personer med dövhet, synnedsättning, rörelsehinder eller kramper. Detta har gjort det möjligt för ägare att resa med små katter och hundar i speciella transportburar som passar under sätet i kabinen. Alla flygbolag har dock inte tillåtit detta och andra flygbolag har specificerat att djuren inte är tillåtna i kabinen. Vissa flygbolag transporterar endast djur som last i ventilerade och uppvärmda lastrum.

Traveling with Pets or Service Animals to the United States
Resa med sällskapsdjur eller servicedjur till USA

Förstå USA:s regler för import av sällskapsdjur och servicedjur

USA har särskilda hälsokrav för import av husdjur och servicedjur, främst för att förhindra spridning av sjukdomar. Centers for Disease Control and Prevention (CDC) och U.S. Department of Agriculture (USDA) är de myndigheter som i första hand övervakar dessa bestämmelser.

För hundar krävs vanligtvis ett giltigt intyg om rabiesvaccination. CDC kräver att hundar vaccineras mot rabies minst 30 dagar innan de reser in i USA. Valpar måste vara minst fyra månader gamla för att kunna vaccineras. Vissa delstater har ytterligare krav, t.ex. karantänperioder eller ytterligare vaccinationer, så det är viktigt att du kontrollerar bestämmelserna i din destinationsstat.

Katter behöver inte ha ett rabiesvaccinationsintyg för inresa till USA, men det rekommenderas. Enskilda delstater eller flygbolag kan ha egna krav för katter.

För andra husdjur eller servicedjur, t.ex. fåglar eller reptiler, varierar reglerna och kan omfatta hälsointyg, tillstånd och karantänkrav. Det är viktigt att ta reda på vilka specifika bestämmelser som gäller för ditt djur.

Vid flygresor ska djuret också vara rent, tränat, väluppfostrat och kunna få plats under sätet framför dig eller i ditt knä. Djuret ska också hållas i ett hygieniskt skick under resan. I linje med andra praktiska hälso- och säkerhetsregler på flygplan får djuret inte placeras på en utgångsrad eller sticka ut i gångarna för att orsaka hinder, och det får inte heller ockupera en sittplats eller äta från ett brickbord.

Eftersom reglerna regelbundet ändras och uppdateras är det absolut nödvändigt att kontrollera de enskilda flygbolagens policyer i god tid före resdatumet. Om du är osäker på vilka regler som gäller för resor till USA med servicedjur kan du kontakta ditt flygbolag för mer information.

Anmärkningar om större djur

I vissa fall kan ett djur anses vara för stort eller tungt för att transporteras säkert i kabinen, även om det kan klassificeras som ett husdjur för känslomässigt stöd. Under dessa omständigheter kan alternativen vara att boka om till en annan flygning med fler lediga sittplatser, transportera djuret i flygplanets lastutrymme eller köpa en biljett för djuret. När du kontaktar flygbolagen ska du därför se till att du ger dem så mycket information som möjligt om djuret, inklusive storlek och annan relevant information.

Anteckningar om husdjurs beteende

Alla passagerares säkerhet är av yttersta vikt för flygbolagen. Beteenden som kan vara skrämmande eller farliga kan vara att djuret biter eller försöker bita, morrar, skäller och gör utfall mot människor eller hoppar på dem. Flygpersonal och kabinpersonal kommer att observera djurets beteende från det ögonblick du anländer till flygplatsen, och om beteendet inte kontrolleras eller korrigeras har de rätt att klassificera djuret som ett vanligt husdjur, och inte som ett servicedjur. Detta skulle sannolikt leda till extra avgifter och ytterligare reserestriktioner för dig och djuret.

Förbereda ditt husdjur eller servicedjur för flygresor

Resor kan vara stressande för djur, så det är viktigt att förbereda dem i förväg. Vänj ditt husdjur vid transportburen eller lådan i god tid före resdatumet för att minska stressen under resan. Se till att transportburen är IATA-kompatibel (International Air Transport Association), har tillräcklig ventilation och är tillräckligt stor för att ditt husdjur ska kunna stå, vända sig om och ligga ner bekvämt.

Besök din veterinär för en hälsokontroll och för att få eventuella hälsointyg eller annan dokumentation som krävs för resan. Diskutera sedering med din veterinär om du tror att det är nödvändigt, men var medveten om att många flygbolag avråder från eller förbjuder sedering av djur under flygresor på grund av hälsorisker.

Välja flygbolag och boka flygresa

När du bokar din flygresa bör du välja ett flygbolag med gott rykte när det gäller hantering av sällskapsdjur och servicedjur. Flygbolagen har särskilda policyer och rutiner för resor med djur, inklusive restriktioner för raser, storlek och antal djur som tillåts.

Kontakta flygbolaget direkt för att ta del av deras policy och för att boka resan för ditt husdjur. Om ditt husdjur är tillräckligt litet tillåter vissa flygbolag att det reser i kabinen tillsammans med dig. Större husdjur kan behöva resa i lastutrymmet, som är klimatkontrollerat och trycksatt.

För servicedjur tillåter flygbolagen vanligtvis att de reser i kabinen med sin förare utan extra kostnad. Du kan dock behöva tillhandahålla dokumentation, t.ex. bevis på djurets träning och syfte.

Procedurer på flygplatsen och säkerhetskontroller

På resdagen bör du anlända till flygplatsen tidigt för att få extra tid för incheckning och säkerhetskontroller. Husdjur och servicedjur måste gå igenom säkerhetskontrollen. Du kan bli ombedd att ta bort ditt husdjur från dess transportväska så att transportväskan kan röntgas, medan husdjuret går igenom metalldetektorn tillsammans med dig.

Se till att ditt husdjur har ett halsband med ID-märkning och att det är kopplat under säkerhetskontrollen. Ta med ett foto av ditt husdjur och alla nödvändiga papper, t.ex. hälsointyg och vaccinationsjournaler, i ditt handbagage.

Tips för att resa med sällskapsdjur och servicedjur under flygningen

Se till att ditt husdjur eller servicedjur har det bekvämt och säkert under flygresan. Om ditt husdjur befinner sig i kabinen ska du förvara djurhållaren under sätet framför dig och undvika att öppna den under flygningen. Servicedjur ska sitta vid dina fötter eller i ditt knä om de är tillräckligt små.

Ge ditt husdjur en bekant filt eller leksak så att det känner sig lugnare. Undvik att ge ditt husdjur en stor måltid före flygresan, men erbjud vatten om möjligt, särskilt på längre flygningar.

Ankomst till USA

När du anländer till USA måste du gå igenom tullen och deklarera ditt husdjur eller servicedjur. Var beredd på att visa upp all nödvändig dokumentation, t.ex. hälsointyg och vaccinationsjournaler. I vissa fall kan en tull- eller CDC-tjänsteman inspektera ditt husdjur för att säkerställa att det uppfyller inresekraven.

Tips för en lyckad resa med ditt husdjur eller servicedjur

Planera i förväg: Börja förberedelserna i god tid före resdatumet för att säkerställa att alla krav är uppfyllda.

Rådgörmed din veterinär: Boka in en hälsokontroll och diskutera resevillkoren, inklusive hälsointyg och eventuella nödvändiga vaccinationer.

Läs på om flygbolagetspolicyer: Välj ett flygbolag med förmånliga regler för sällskapsdjur eller servicedjur och ta reda på vilka specifika krav som gäller.

Förbered ditt husdjur: Vänj ditt husdjur vid transportburen och se till att den är bekväm och säker.

Packa detviktigaste: Ta med viktiga saker som mat, vatten, koppel och all nödvändig dokumentation.

Håll diglugn och tålmodig: Ditt husdjur eller servicedjur kan känna av dina känslor, så om du håller dig lugn och tålmodig kan du hjälpa dem att förbli avslappnade.

Slutsats

Nya restriktioner innebär att det kan vara svårt eller till och med omöjligt att transportera husdjur eller servicedjur av en viss typ. Du bör överväga andra arrangemang om du känner att du skulle kunna resa utan ditt husdjur under korta perioder. Det kan t.ex. handla om att lämna djuret hos en pålitlig vän, familjemedlem eller på ett pensionat. Dessa alternativ skulle sannolikt vara en mindre traumatisk upplevelse för djuret, eftersom komplikationer med att resa med ett husdjur kan bli för svårt för alla inblandade parter. Resenärer bör kommunicera med sitt flygbolag och sin läkare innan de planerar att ta med sitt servicedjur eller husdjur till USA.