Kontrollera ESTA-status
ESTA nyheter, information och hjälp.

Resa till USA med husdjur eller servicedjur

Ändrat: Nov 20, 2021  | Tags: Sällskapsdjur, Flygbolagets säkerhet

Att resa till USA med husdjur eller servicedjur kan vara svårt. Om du funderar på att resa utomlands med ett husdjur eller servicedjur är det en god idé att kontakta en veterinär så snart som möjligt, så att de kan se till att djuret uppfyller kraven för resan och att de är friska nog att resa. Kontroll hos veterinär kan inkludera blodprover, vaccin och information om djurets mikrochip.

Husdjur och servicedjur

USA har banat vägen i att godkänna servicedjur och djur för känslomässigt stöd samt att låta dessa resa med amerikanska flygbolag (enligt regler och reglering). Servicedjur kan till exempel användas av personer som har nedsatt hörsel, syn eller rörlighet, eller personer som upplever anfall (till exempel epileptiska anfall). De amerikanska reglerna innebär att ägare kan resa med mindre katter och hundar i små väskor som passar under passagerarens stol. Dock tillåter inte alla flygbolag djur i kabinen. Då måste alla djur istället resa i en ventilerad och uppvärmd del av flygplanets lastutrymme.

Ändrad amerikansk reglering

Efter förfrågningar från passagerare som ville resa med kalkoner, spindlar, ormar och mer som djur för känslomässigt stöd har det amerikanska transportverket utfärdat nya regler. De nya reglerna trädde i kraft tidigare i år och innebär att många typer av djur inte kan klassas som djur för känslomässigt stöd. De nya reglerna syftar till att förhindra att passagerare ljuger om att djur är servicedjur eller djur för känslomässigt stöd för att på så sätt transportera djuret utan kostnad.

Flygbolag som följer de nya policyerna inkluderar (hittills) Delta Air Lines, United Airlines, Southwest Airlines Co. och American Airlines. Dessa flygbolag kräver nu bevis i form av officiella dokument och dokumenterad träning som visar att djuret officiellt har klassats som känslomässigt stöd.

Krav

Förutom exotiska husdjur gäller vanligtvis samma regler för att resa till och inom USA för olika djurarter. Det är endast tillåtet att ta med ett djur för känslomässigt stöd per person, och detta djur ska vara en katt eller en hund. För hundar som lämnar eller återvänder till USA gäller en 12-veckors vänteperiod för att skydda mot rabies. Efter den första rabiesvaccineringen måste hunden vänta 28 dagar innan den kan resa. Katter behöver ingen rabiesvaccinering för att resa till USA, dock kan det vara ett krav i flertalet amerikanska delstater.

Djuret du reser med bör vara rent och lydigt. Det ska även passa under sittplatsen framför dig eller i ditt knä. Djuret ska vara renligt under resan. För att följa andra praktiska regler för hälsa och säkerhet ombord flygplanet ska djuret inte sitta vid en nödutgång eller i gången, eller på annan plats där det kan utgöra ett hinder. Det är inte heller tillåtet att djur tar upp sittplatser eller äter från flygplanets brickor.

Eftersom reglerna som gäller djur ofta ändras är det viktigt att kontrollera med ditt flygbolag i god tid innan din resa. Om du inte är säker på vilka regler och vilken reglering som gäller när du reser till USA med ett servicedjur kan du kontakta ditt dem för vidare information.

Stora djur

I vissa fall kan ett djur vara för stort eller för tungt för att tryggt resa i flygplanets kabin, även om det är ett djur som ger känslomässigt stöd. I dessa fall kan ägaren välja att boka om till en annan resa med fler tillgängliga sittplatser, att transportera djuret i flygplanets lastutrymme eller att köpa en biljett till djuret. När du kontaktar ditt flygbolag bör du därför ge dem relevant information om ditt husdjur eller servicedjur, såsom djurets vikt.

Djurets beteende

För flygbolag är passagerarnas säkerhet A och O. Djur får därför inte bete sig på ett sätt som är skrämmande eller farligt, såsom om de biter eller försöker att bita, morrar, skäller, hoppar på eller attackerar människor. Från stunden då du ankommer till flygplatsen finns det personal som ser huruvida du kan kontrollera ditt husdjur eller servicedjur. Om du har ett servicedjur som inte har ett säkert beteende kan det klassas om till et husdjur. Det kan medföra ytterligare kostnader och begränsningar för dig och ditt djur.

Blanketter för resor med djur

För att resa med ett servicedjur eller djur för känslomässigt stöd i flygplanets kabin måste du fylla i vissa blanketter. Dessa måste skickas till flygbolaget senast 48 timmar innan flygresan.

För djur som ger känslomässigt stöd måste du fylla i blanketter med information från veterinär eller tillhandahålla aktuell, dokumenterad information om djurets hälsa.  Det är även sannolikt att du måste fylla i en blankett som rör ditt behov av servicedjuret. Till sist ombes du fylla i en blankett som bekräftar att djuret följer flygbolagets standarder för beteende. Blanketterna bör du ta med dig på resan så att du kan uppvisa dem vid kontroll från flygbolaget eller personal på flygplatsen.

För att skydda passagerarna är det möjligt att det finns andra regler. Till exempel finns det flygbolag som inte tillåter att husdjur reser mellan maj och september på grund av värmen. Se alltså till att ta reda på vad som gäller för din resa.

Sammanfattning

Nya regler kan medföra att det är svårt (eller omöjligt) att resa med husdjur eller servicedjur av en specifik typ. Om du kan resa utan djuret under kortare perioder är det att rekommendera. Då kan du lämna hos med en pålitlig vän, med en familjemedlem eller på hundpensionat. Det blir sannolikt mindre traumatiskt för djuret, då det kan bli svårt att resa med djur för alla parter. Om du ändå planerar att resa till USA med ett husdjur eller servicedjur bör du kontakta ditt flygbolag samt veterinär (och doktor för servicedjur) i god tid.

Om du har ett pass från ett land med viseringsundantag och vill ansöka om ESTA för att resa till USA som turist, på affärsresa, för medicinska syften eller för att resa genom USA på väg till ett annat resmål, se till att ansöka om ESTA i god tid. Du kan även se dessa vanliga frågor för vidare information om ESTA.

Ansök om ESTA