Kontrollera ESTA-status
ESTA nyheter, information och hjälp.

Planera bilsemester i USA

Ändrat: jan 21, 2024  | Tags: Krav för ESTA, ESTA för turism

USA har ett varierat landskap som erbjuder besökare en mängd olika geografiska områden att utforska. Alla dessa är sammanlänkade via de långa vägarna som korsar en region till en annan, vilket gör en road trip till ett bra sätt att utforska USA. Planering är nödvändigt så att resenärer kan få ut det mesta av sitt besök. Men för dem som föredrar att göra spontana planer är det viktigt att ha en uppfattning om några av de platser som du vill besöka i förväg.

Planning a road trip in the U.S.
Planera en bilresa i USA

Obligatoriska tillstånd för resor till USA

Ett besök i USA kräver att du har ett visum eller ett visumundantag. Godkännande är nödvändigt oavsett hur lång tid du vill tillbringa i landet. De som planerar att stanna i mindre än tre månader och kommer att flyga till USA innan de påbörjar sin roadtrip bör överväga att använda ESTA (Electronic System for Travel Authorization). För längre vistelser än så krävs ett vanligt visum. Den 90 dagar långa giltighetstiden börjar gälla omedelbart när du sätter din fot i USA. Resenärer bör vara uppmärksamma på sin resplan eftersom giltighetstiden inte återställs om du gör en avstickare till Sydamerika, Kanada eller Karibien. Se till att få ut så mycket som möjligt av det 90 dagar långa besöket. Resenärer som planerar att resa längre än 90 dagar bör överväga att ansöka om ett B-2 turistvisum.

Resenärer som inte är berättigade till ett ESTA eller som vill stanna i USA längre än tre månader kan ansöka om ett B-2 turistvisum online genom att skicka in en DS-160. Efter att ha skickat in ett DS-160-formulär måste sökande sedan boka en intervju på en närliggande ambassad eller konsulat. Resenärer bör se till att de har minst sex månaders giltighet kvar på sitt pass vid tidpunkten för deras ankomst till USA. Ett B-2 turistvisum utfärdas vanligtvis för en period på 10 år och kan användas för besök på upp till sex månader per vistelse.

Förbered dig ordentligt: Förenta staterna är stort

Kom ihåg att USA är ett stort land och att du bör planera en rutt innan du anländer. För roadtrippers med begränsad restid kan du överväga att börja resan med att besöka de stater du vill se mest. Du kan också spara tid om du flyger mellan destinationerna när det är möjligt.

Det är viktigt att balansera körtid med utforskningstid. Läs på om höjdpunkterna i varje område, inklusive nationalparker, historiska platser, kulturattraktioner och lokala rätter, så att du inte missar några måste-se-platser.

För att komma igång, skapa en lista över stater eller städer som du vill besöka i deras geografiska ordning. Se till exempel till att så snart du har lämnat östkusten kommer det inte att finnas något behov av att besöka området igen. Om du inte förutser att du vill göra ett stopp i en stad inom 16 timmars körtid kan du överväga att ta ett enkelriktat flyg till din önskade destination istället för att köra.

Passera genom gränser

Om du börjar din bilresa i Kanada bör du vara medveten om reserestriktionerna när du passerar den kanadensiska gränsen till USA. Du kan behöva visa upp bevis på att du har rätt att resa in i USA landvägen, t.ex. ett pass, grönt kort eller annan identitetshandling som godtas av myndigheterna.

Ska du köpa eller hyra en bil för din bilresa?

Vissa roadtrippers kanske vill köpa en bil istället för att anlita en biluthyrningsfirma. Att köpa ett fordon i USA för din road trip kommer med ytterligare överväganden och kostnader. Innan du bestämmer dig för att köpa en bil i USA behöver du känna till följande:

  • Beroende på vilken stat du kör igenom måste bilen enligt lag vara försäkrad. Bilförsäkring i USA kostar vanligtvis mellan $ 300 och $ 500 USD varje månad.
  • Alla försäkringsbolag du väljer kommer att validera din nationalitet. Om du är utländsk medborgare kan försäkringsbolaget ta ut en extra avgift.
  • Du behöver en adress i USA, t.ex. en släktings eller väns adress.
  • Du kommer att bli ombedd att bekräfta att ditt körkort är giltigt.

Att köpa en bil kräver att du tar hänsyn till ett antal ytterligare faktorer. Även om det i allmänhet är enklare att hyra en bil har det också sina fördelar att åka på en roadtrip med sitt eget fordon.

När är det bäst att hyra bil?

Du har flera alternativ att överväga när du ska hyra bil. Att boka i förväg är viktigt för att garantera att du kommer igång med bilresan utan att ha problem med bilens tillgänglighet eller önskad fordonstyp.

Vissa bilförsäkringsbolag eller bokningswebbplatser kan variera priserna mellan 10-20% under en viss tidsperiod. För att undvika att gå miste om besparingar kan resenärer boka sin hyrbil på ett pris som erbjuder gratis avbokning. Om ett lägre pris erbjuds vid något tillfälle efteråt, kan resenärer avboka sin tidigare bokning och behålla bokningen med det lägre priset.

När du bläddrar igenom uthyrningswebbplatserna, var särskilt uppmärksam på tillgängliga fordon och deras dagspriser. Gör förfrågningar för att fastställa om priserna inkluderar skatter och försäkringskostnader. Om du inte gör det kan det leda till att du måste betala extra pengar i slutet av resan, vilket kan få din resebudget att ballongera. Så, noggrant överväga dina biluthyrningsalternativ för att se till att du har råd med det.

Hur ska du packa inför din bilresa?

Även om du kommer att köra under större delen av resan bör du sträva efter att packa lätt. Lätt packning förbättrar din restid och minskar din gasförbrukning eftersom bilen blir lättare. Packa bara nödvändiga kläder, nödutrustning eller andra föremål eftersom du alltid kan köpa andra varor du behöver under din bilresa.

Om du planerar en bilresa på sommaren ska du packa lätta sommarkläder. Du kan alltid köpa varmare kläder om det blir väderomslag eller lägre temperaturer på grund av säsongsvariationer.

Överväg också att handla på kända rikstäckande återförsäljare, som Walmart eller Target. Dessa återförsäljare har vanligtvis en mängd olika artiklar från livsmedel, kläder, första hjälpen, fordon och andra artiklar som är viktiga för alla bilresor.

När du planerar din bilresa bör du packa ner saker som gör det oväntade avbrottet eller de långa timmarna i bilen roliga och avkopplande. Överväg till exempel att ta med din favoritladdare och tillhörande tillbehör. Även om det fortfarande är möjligt att ta bilder med din smartphone, garanterar en riktig kamera att de blir mycket bättre. Överväg att ta med en e-läsare och några bra böcker och kartor.

Förbereda ditt fordon

Att se till att bilen är i gott skick är avgörande för en säker och trevlig bilresa. Gör en grundlig kontroll av bilen, inklusive motor, bromsar, däck och vätskor. Det är tillrådligt att låta en mekaniker utföra en fullständig inspektion, särskilt om du planerar en lång resa.

Packa en nödlåda med viktiga saker som en första hjälpen-låda, ficklampa, startkablar och grundläggande verktyg. Överväg också att ta med ett reservdäck, extra vätskor till fordonet och en bärbar laddare till telefonen. Bekanta dig med fordonets funktioner och hur du hanterar vanliga problem som du kan stöta på under resan.

Budgetera för din resa

En viktig aspekt av planeringen av din bilresa är budgeten. Din budget kommer att påverka olika faktorer, inklusive boende, mat och aktiviteter. Börja med att uppskatta bränslekostnaden, som kommer att vara en av dina största utgifter. Använd onlinekalkylatorer eller appar för att uppskatta bränslekostnader baserat på ditt fordons körsträcka och den sträcka du planerar att tillryggalägga.

Boendealternativen varierar från budgetvänliga motell och campingplatser till lyxhotell och semesterbostäder. Om du bokar i förväg kan du spara pengar och få bättre erbjudanden, särskilt under högsäsong. När det gäller måltider bör du välja mellan att äta ute och laga din egen mat för att balansera kostnad och bekvämlighet.

Glöm inte att avsätta en del av din budget för attraktioner, parkavgifter och oväntade utgifter, t.ex. fordonsunderhåll eller vägassistans.

Navigera och håll kontakten

En pålitlig navigering är avgörande för en lyckad bilresa. Använd GPS eller smartphone-appar med offlinekartor för att vägleda dig, särskilt i områden med begränsad mobiltäckning. Ta med en fysisk karta eller atlas som reserv om tekniken inte fungerar.

Håll kontakten med familj och vänner genom att dela med dig av din resplan och checka in regelbundet. Överväg att köpa en bärbar Wi-Fi-hotspot eller se till att ditt telefonabonnemang innehåller tillräckligt med data för de områden du kommer att resa igenom.

Överväganden om hälsa och säkerhet

Din hälsa och säkerhet är av största vikt under en bilresa. Ta regelbundna pauser för att vila och sträcka på dig, särskilt under långa resor. Håll vätskebalansen och ät balanserade måltider för att bibehålla energinivåerna.

Var medveten om lokala lagar och hastighetsbegränsningar, och använd säkra körvanor. I händelse av nödsituationer bör du känna till var det finns sjukhus och akutmottagningar längs din rutt. En reseförsäkring kan ge extra trygghet, särskilt vid längre resor.

Slutsats

Resenärer som vill uppleva mångfalden av amerikanska geografier, kulturer och klimat bör överväga att ta en bilresa genom landet. Även om roadtrips kräver ytterligare planering och restider, erbjuder de resenärer en rikare upplevelse och mer flexibilitet kring sightseeing.