Kontrollera ESTA-status
ESTA nyheter, information och hjälp.

När man ska ansöka om ESTA

Ändrat: Mar 11, 2020  | Tags: ESTA-status, ESTA-ansökan

Att avgöra när man ska ansöka om ESTA ger sökande en bra uppfattning om vilken tid det är lämpligt att påbörja en ESTA-ansökan. Om det godkänns, utfärdas ett ESTA för en period av två år eller utgångsdatum för den sökandes pass, vilket som inträffar först. Så om en sökande planerar flera korta resor till USA under en period av två år, kanske det är bättre att den sökande väntar närmare inpå deras första avresa innan han/hon ansöker om ESTA.

Alternativt, om en sökande planerar endast en resa till USA under de kommande två åren, kan den sökande ansöka när han/hon väljer att göra det så länge som ESTA-ansökan skickas in minst 72 timmar före avresan eftersom detta är den maximala tid det tar för CBP att behandla en ESTA-ansökan.

Sökanden som vill ansöka om ett ESTA några timmar innan deras avresa till USA riskerar att deras resplaner avbryts, om man bedömer att den sökande inte kan beviljas inresa till USA på grund av en pågående eller nekad ESTA-ansökan. En besökare till USA kommer att få sitt ESTA kontrollerat innan han/hon går på ett flyg till USA samt vid ankomsten till en destination i USA.

Om en persons ESTA-ansökan nekas, måste resenären ansöka om ett amerikanskt visum om de vill resa till USA. Av försiktighetsskäl rekommenderas att besökare till USA ansöker om sitt ESTA minst åtta veckor före avresan till USA för att ge utrymme för eventuella oförutsedda omständigheter som kan uppstå i erhållandet av ESTA-godkännande. Detta ger en person som nekats ESTA cirka åtta veckor att ansöka om ett amerikanskt visum som normalt tar allt från fyra till sex veckor att handlägga beroende på vilken ambassad den sökande valt och personliga omständigheter.

Om du har ett pass från ett land som är undantaget från viseringskravet som t.ex. Storbritannien, Irland, Australien, Nya Zeeland eller annat västeuropeiskt land och vill erhålla ett ESTA för turist-, affärs-, medicinska eller transitändamål, kom igång med din ansökan, annars, gå till vanliga frågor för att läsa mer om ESTA

Ansök om ESTA