Kontrollera ESTA-status
ESTA nyheter, information och hjälp.

Vad är Nexus-programmet?

Ändrat: jun 15, 2023  | Tags: NEXUS, ESTA erfarenhet

I den här artikeln får du information om vad NEXUS är, dess många fördelar, samt hur du ansöker till programmet. NEXUS kan användas av besökare som anländer till USA genom Visa Waiver-programmet. En ansökan om ett ESTA eller visum till USA kan lämnas in före eller efter du ansöker till NEXUS, eftersom processerna är oberoende av varandra. Att använda NEXUS tillsammans med ett godkänt ESTA kan göra din resa enklare.

Vad är NEXUS och hur fungerar det?

NEXUS-dokumentet är ett kort som används för att förenkla processen för in- och utresor över gränsen mellan USA och Kanada. Det utlovar en påskyndad resa över denna gräns för en del nordamerikanska och kanadensiska föridentifierade lågriskmedborgare. Medlemmar tillåts att använda NEXUS som ett resekort när de flyger från Kanada till USA, eller vice versa.

NEXUS-kortet togs fram specifikt för att snabba på processen för in- och utresor mellan USA och Kanada för redan godkända lågriskresenärer. NEXUS-medlemmar kan gå förbi de vanliga köerna för resenärer, och i stället gå till en speciell tull-/säkerhetskö när de vill komma in i landet. Dessa köer är oftast mycket kortare, och processen går mycket snabbare.

Detta är på grund av att NEXUS-medlemmar har fördelen att slippa stå i de normala köerna av inresande mellan de två länderna, och kan gå till snabbare köer dedikerade till NEXUS-medlemmar. När de till exempel flyger in i Kanada finns det speciella NEXUS-självbetjäningsstationer de kan använda, och när de kommer in i USA från Kanada genom en flygplats som är godkänd för ”US preclearance” finns speciella Global Entry-självbetjäningsstationer. Även inreseprocessen vattenvägen går snabbare för NEXUS-medlemmar.

Vilka är fördelarna med NEXUS?

De som blivit antagna som medlemmar i NEXUS-programmet får ett kort med radiofrekvensidentifiering. De kan sedan använda dessa kort när de reser över gränsen mellan Kanada och USA, så länge de använder en av NEXUS infartshamnar. Listan på godkända infartshamnar inkluderar flera platser för inresa, vare sig du reser in genom luft-, vatten-, eller landvägen.

För medlemmar i Nexus-programmet blir det möjligt att drastiskt förkorta väntetiden vid alla godkända infartshamnar av dessa anledningar:

 • De kan använda NEXUS-köer vid alla dessa inreseplatser.
 • Vid inresa i Kanada från USA kan de använda speciella NEXUS-självbetjäningsstationer.
 • Vid inresa i USA från Kanada kan de använda speciella Global Entry-självbetjäningsstationer.
 • Vill de resa in i landet via vattenvägen kan de ringa ett marint telefoncenter för att anmäla sin ankomst till både Kanada och USA.

Förutom detta kan NEXUS-medlemmar även använda sina medlemskort i stället för sina pass när de reser från Kanada till USA, eller vice versa. Observera dock att när du reser till USA luftvägen (från Kanada) kan du bara använda ett NEXUS-kort på kanadensiska flygplatser där det finns en ”US preclearance”-plats. Finns ingen sådan på flygplatsen behöver du även ditt pass för att få ställa dig i kön tillägnad NEXUS-medlemmar.

Vem får fördelar med ett NEXUS-kort?

Även om det har mycket gemensamt med Global Entry-kortet kan NEXUS-kortet vara ett bättre val för de som:

 • Reser med ett eller flera barn. Detta är på grund av att barn under 18 kan få ett NEXUS-kort gratis, medan ett Global Entry-kort kostar lika mycket för alla, oberoende av en persons ålder.
 • Reser ofta mellan USA och Kanada via land-, luft-, eller vattenvägen.
 • Inte har ett kreditkort med resepoäng som kan återbetala medlemsavgiften hos Global Entry. NEXUS är cirka 50 % billigare än Global Entry, så måste du återbetala medlemsavgiften själv kommer NEXUS troligtvis att vara det billigare alternativet.

Vem är berättigad till att bli medlem i NEXUS- programmet?

Medborgare i både USA och Kanada är berättigade att bli medlemmar i NEXUS-programmet. Listan inkluderar fast, lagligt bosatta i båda länderna, samt medborgare i Mexiko som hör till Viajero Confiable, landets ”Trusted Travelers”-program. Personer under 18 års ålder behöver en förälders eller vårdnadshavares medgivande innan de kan bli medlemmar i NEXUS-programmet.

Följande anledningar kan diskvalificera dig för medlemskap i NEXUS-programmet:

 • Du angav ofullständig eller falsk information i NEXUS ansökningsformulär.
 • Du befanns skyldig till överträdelse av immigrations-, tull- eller jordbrukslagar och/eller bestämmelser i något land.
 • Du har befunnits skyldig till straffbara handlingar, eller väntar på åtal.
 • Det finns en fällande dom mot dig, inkluderande dom för rattfylleri.
 • Du har blivit benådad för en straffbar handling i något land.
 • Du är just nu föremål för en aktiv utredning hos lokalt, statligt, eller federalt rättsväsende.
 • Du har försökt att införskaffa ett skjutvapen men nekats tillstånd.
 • Du är inte tillåten inträde i USA på grund av det landets immigrationslagar. Detta inkluderar ansökande som har dokumentation om villkorlig frigivning eller godkänd dokumentation om dispens.
 • Du är oförmögen att övertyga CBSA och CBP om att du är ett lågriskfall.

Vänligen notera även följande: din NEXUS-ansökan måste bli godkänd av både Kanada och USA. Om något av dessa länder inte godkänner ansökan har du ej tillåtelse att delta i NEXUS-programmet.

Hur ansöker du om medlemskap i NEXUS?

Som du kan läsa ovan skapades NEXUS speciellt för att snabba på inreseprocessen mellan Kanada och USA för redan godkända lågriskresenärer. Genom att betala en enda fast avgift får NEXUS-medlemmar ta del av speciella förmåner vid inreseplatser som deltar i programmet när de anländer genom land-, luft-, eller vattenvägen.

Genom NEXUS har den kanadensiska tullmyndigheten (Canada Border Services Agency, CBSA) och den amerikanska tullmyndigheten (Customs and Border Protection, CBP) gått samman för att förenkla inresan för medlemmar och samtidigt förbättra gränssäkerheten.

För den som vill ansöka om medlemskap i NEXUS är processen rätt så enkel:

 1. Börja med att besöka webbsidan för TTP (Trusted Travelers Program).
 2. Säkerställ att du uppfyller alla kriterier.
 3. Säkerställ att du är antagbar i både USA och Kanada.
 4. Skicka in ansökan och genomför registreringsprocessen.
 5. Bli godkänd på de riskbedömningar som görs av både USA och Kanada.
 6. För vuxna är registreringsavgiften 50 amerikanska dollar, eller 50 kanadensiska dollar. Denna avgift är ej återbetalningsbar och måste erläggas när du ansöker. För tillfället råds ansökande att göra sin ansökan online, då pappersansökningar förmodligen kommer att försvinna helt inom en snar framtid.
 7. Även barn under 18 år måste göra en ansökan. Om de kvalificerar sig blir de NEXUS-medlemmar helt gratis.
 8. Om din NEXUS-ansökan blir godkänd kommer du att få ett fotolegitimeringskort. Detta gör det möjligt för dig att använda de speciella medlemsköerna och ankomstsystemen, och slippa gå igenom de vanliga köerna och tullkontrollerna.
 9. När ditt medlemskap godkänts kommer det att vara giltigt i fem år.

Mer information hittar du på NEXUS-programmets webbsida.

Vad händer efter din NEXUS-ansökan?

När både USA och Kanada är färdiga med sina riskbedömningar får du en notis via e-post, som kan läsas när du loggar in på ditt konto på TTP:s webbsida. När du får denna notis betyder det att du blivit ”villkorligt godkänd”. Du måste sedan ordna en intervju på en av NEXUS inskrivningscentraler för att slutföra din ansökan.

Om intervjun går bra och du godtas som NEXUS-medlem blir nästa steg att få din iris skannad, så att det blir möjligt för dig att använda en av NEXUS självbetjäningsautomater om du reser till Kanada. Just nu utförs irisskanning endast på några specifika flygplatser. Den nuvarande listan inkluderar Toronto, Vancouver, Ottawa, Montreal, Edmonton, Calgary, Halifax och Winnipeg.

Alternativet är att ta sig till en av inskrivningscentralerna som kan hittas runtomkring i USA.