Kontrollera ESTA-status
ESTA nyheter, information och hjälp.

Hur man ansöker om ESTA

Ändrat: Oct 16, 2022 | Publicerad: Sep 14, 2019 | Tags: ESTA-krav, ESTA-ansökan

En ESTA-ansökan kräver tid och förberedelser. Därför är det viktigt att du avsätter minst 15-20 minuter för att fylla i formuläret, samla in alla nödvändiga handlingar och ta den tid du behöver för att läsa igenom och förstå alla frågor. Nedan har vi sammanställt en checklista för att hjälpa dig när du ansöker om ESTA.

Tid

Det behövs minst 15-20 minuter för att slutföra en ESTA-ansökan. Ska du ansöka för en familj på fyra personer behöver du minst 60 minuter för att slutföra din ansökan och kontrollera att alla uppgifter är rätt ifyllda.

Stabil internetanslutning

Det kan tyckas vara en självklarhet men det är inte ovanligt att sökande har en långsam och instabil internetanslutning. Se till att du har en snabb och stabil Ethernet eller Wi-Fi-anslutning när du fyller i och skickar in din ESTA-ansökan. Sessioner löper ofta ut under ansökningsprocessen och man måste då fylla i en ny ansökan.

Pass

För att ansöka om resetillstånd krävs ett giltigt e-pass (biometriskt pass) som är utfärdat i ett land som omfattas av Visa Waiver Program. Du måste vara medborgare i ett av dessa länder för att vara berättigad till ESTA. Om du är medborgare i flera länder måste du ange uppgifter för alla dina pass.

Uppgifter om din familj

Du kommer att bli ombedd att ange uppgifter om dina föräldrars för- och efternamn. Om du inte känner till denna information kan du ange "UNKNOWN".

Kontaktuppgifter för nödsituationer

Du behöver ange namn, telefonnummer och e-postadress till en person eller organisation i eller utanför USA som kommer att vara din kontaktperson för nödsituationer för att snabbt kontaktas i händelse av en olycka.

Kontaktuppgifter i USA

Du behöver ange namn, telefonnummer och adress till en kontaktperson eller organisation i USA. Adressuppgifterna kommer att verifieras för att säkerställa att de stämmer. Om du inte har någon kontaktperson i USA kan du skriva "UNKNOWN" i textfälten och "00000" i nummerfälten.

Adressuppgifter i USA

Du behöver ha namn- och kontaktuppgifter på den plats du ska bo under din vistelse i USA. Adressuppgifterna kommer att verifieras för att säkerställa att de stämmer.  Om du inte har denna information tillgänglig ännu kan du ange "UNKNOWN" i textfälten och "00000" i nummerfälten.

Anställningsuppgifter

Om du är anställd måste du ange din arbetsgivares namn, adress och telefonnummer.

Utdrag ur belastningsregistret (valfritt)

Har du någonsin arresterats eller dömts för ett brott bör du kontrollera ditt belastningsregister för att se om brottet kommer påverka din ESTA-ansökan.

Betalningsalternativ

Du kan välja bland olika betalningsalternativ för att betala din ESTA-ansökan. ESTA accepterar kredit- och betalkort från MasterCard, VISA, American Express och Discover. Andra betalningsalternativ såsom kontanter, banköverföring, check, PayPal accepteras inte för tillfället.

7 dagars betalningsperiod

Du kan betala din ESTA-ansökan inom 7 dagar efter att du har skickat in den. Om betalningen inte sker inom denna tidsperiod kommer din ESTA-ansökan att upphöra och du måste ansöka igen.

Gruppansökan

Upp till 50 ansökningar kan skickas in och betalas samtidigt. Huvudsökande och andra sökande i gruppansökan är inte skyldiga att resa tillsammans.

Hämta ansökan före och efter att ha skickat in den

När du har skickat in din ESTA-ansökan kan du kontrollera statusen här https://usa-esta.se/kontrollera-esta-status. Om din ESTA-ansökan har blivit godkänd kan du resa till USA. Om din ESTA-ansökan väntar på godkännande kan du vänta i 72 timmar och sedan kontrollera statusen igen. Om din ESTA-ansökan har fått avslag måste du ansöka om ett visum till USA. Om din ESTA-ansökan har löpt ut eller inte kan hittas, kontrollera uppgifterna som du angav när du fyllde i formuläret eller skicka in en ny ESTA-ansökan.

Om du har ett pass från ett land med viseringsundantag och vill ansöka om ESTA för att resa till USA som turist, på affärsresa, för medicinska syften eller för att resa genom USA på väg till ett annat resmål, se till att ansöka om ESTA i god tid. Du kan även se dessa vanliga frågor för vidare information om ESTA.

Ansök om ESTA