Kontrollera ESTA-status
ESTA nyheter, information och hjälp.

Hur kontrollerar jag om mitt ESTA fortfarande är giltigt?

Ändrat: Aug 23, 2023  | Tags: ESTA Varaktighet, ESTA Giltighet, ESTA

Kontrollera status för eventuella befintliga ESTA-ansökningar innan du flyger till USA för att hämta ditt ESTA-tillståndsnummer och utgångsdatum. Du kan kontrollera utgångsdatum och giltighet för ditt ESTA och hämta ESTA-numret genom att fylla i formuläret med hjälp av passinformationen samt den sökandes för- och efternamn. Din ESTA-status, tillståndsnummer och utgångsdatum kommer att tillhandhållas om din ansökan fortfarande är giltig. Fyra olika statusar kan visas vid kontroll av giltigt ESTA:

ESTA-ansökan kunde inte hittas

”Ansökan kunde inte hittas” beror oftast på att den sökande angett felaktig information på sin ursprungliga ESTA-ansökan och därför har det inte upprättats en länk mellan korrekt och inkorrekt biometrisk information. Biometrisk information innefattar uppgifter som t.ex. den sökandes namn, passland, passnummer, passets utfärdande- och utgångsdatum. Eller så visas denna status när felaktig information tillhandahålls i formuläret kontrollera din ESTA-ansökan. Till sist kan ”Ansökan kunde inte hittas” visas när det inte finns någon aktuell eller tidigare ESTA.

ESTA-ansökan är utgången

Om en ESTA-ansökan löpt ut, måste du ansöka om ett nytt tillstånd innan du reser till USA. ESTA-ansökningar kan inte förnyas, en ny ansökan måste skickas in baserat på användarens aktuella information.

ESTA-ansökan pågår

Detta innebär att din ansökan nyligen skickats in och är under vidare prövning av CBP. Det innebär inte att din ESTA-ansökan får ett negativt resultat, utan att ytterligare säkerhetskontroller krävs. Du måste vänta ytterligare 72 timmar på att få ett slutgiltigt resultat på din ansökan. Ta med detta i beräkningen när du gör upp dina aktuella resplaner.

ESTA-ansökan godkänd

Detta innebär att ditt tillstånd är giltigt för resor till USA. Observera utgångsdatum samt ESTA-ansökningsnummer och säkerställ att ditt ESTA är giltigt innan din avresa till USA. Tänk också på att om ditt ESTA fortfarande är godkänt, innebär det inte att det inte kan återkallas av USA:s myndighet för tull- och gränsskydd (CBP), resenärer uppmanas därför att kontrollera sin ESTA-status på dagen för avresan.

ESTA-ansökan inte godkänd

Detta resultat sker när din ESTA-ansökan har behandlats och du inte har tillstånd att resa in till USA enligt Förenta staternas undantag från viseringskrav. Men du kan fortfarande vara behörig att ansöka om ett B-2 turistvisum. Du kan hitta mer information och ansöka om ett amerikanskt visum via följande länk: https://travel.state.gov/content/travel.html

Observera att om du gjort ett misstag i din ESTA-ansökan måste du mejla till ESTA:s tekniska supportteam genom att följa anvisningarna här: https://help.cbp.gov/s/article/Article-ContactUs?language=en_US. Du kan också ringa till ESTA:s tekniska supportteam på +1 202-344-3710 för att ta reda på om du kan korrigera ett fel i ditt ansökningsformulär.

ESTA-sökande måste kontrollera status på sin ansökan för att se utgångsdatum och tillståndsnummer för ESTA för att försäkra sig om att de fortfarande kan resa till USA utan att behöva skicka ytterligare en ansökan eller betala extra för att erhålla ett tillstånd som kanske inte behövs.

Om du har ett pass från ett land med viseringsundantag och vill ansöka om ESTA för att resa till USA som turist, på affärsresa, för medicinska syften eller för att resa genom USA på väg till ett annat resmål, se till att ansöka om ESTA i god tid. Du kan även se dessa vanliga frågor för vidare information om ESTA.

Ansök om ESTA