Kontrollera ESTA-status
ESTA nyheter, information och hjälp.

Hur går det till att resa med ESTA?

Ändrat: jan 21, 2024  | Tags: ESTA erfarenhet, ESTA ansökan

Det elektroniska systemet för resetillstånd (ESTA) ger resenärer möjlighet att resa visumfritt till USA genom en förenklad och automatiserad process. Ett ESTA kan användas av resenärer som anländer till USA via land, flyg eller båt. Det tillåter vistelser på upp till 90 dagar och utfärdas för en period på två år, eller det datum då passet löper ut. En alternativ form av resetillstånd är ett amerikanskt visum, som har högre ansökningsavgifter och längre handläggningstider. Att fylla i en ESTA-ansökan tar 15 minuter och är en bråkdel av kostnaden för ett amerikanskt visum. Ett ESTA tillåter resenärer att besöka USA för turism-, affärs- eller transitändamål. I den här artikeln får du en översikt över hur det är att ansöka om och resa med ett ESTA.

What is the experience of traveling on an ESTA?
Hur är det att resa med ett ESTA?

Ansök om ESTA före avresan

För att ansöka om ett ESTA behöver den sökande ett giltigt pass och en internetansluten enhet samt ungefär 15 minuters tid för att fylla i formuläret. Om en sökande avser att stanna i USA måste de ange kontakt- och adressinformation för sin amerikanska kontaktpunkt samt en adress där de kommer att bo i USA. Denna information krävs inte för att skicka in formuläret, och sökande kan ange "UNKNOWN" för fält där boende eller kontaktinformation i USA ännu inte är tillgänglig.

ESTA-ansökningsformuläret består av frågor om den sökandes personuppgifter, t.ex. kontaktuppgifter, pass, föräldrauppgifter och kontaktuppgifter i nödsituationer. Det finns också behörighetsfrågor som täcker den sökandes hälsa, brotts-, drog-, anställnings-, rese- och invandringshistoria.

Sökande får ett beslut om sin ESTA-ansökan inom 72 timmar efter inlämnandet. Majoriteten av ansökningarna behandlas dock fortfarande inom några minuter efter inlämnandet. Sökande kan regelbundet kontrollera statusen för sina ESTA-ansökningar samt bekanta sig med de olika ESTA-statusarna.

ESTA-kontroll före avresa

Om din ESTA-ansökan godkänns behöver du inte ta med en utskrift eller digital skärmkopia av ditt resetillstånd. Ditt ESTA är kopplat till ditt pass. Department of Homeland Security (DHS) rekommenderar dock att du behåller en utskrift av ditt tillstånd för dina egna personliga uppgifter. Ditt ESTA-kontrolleras på ett av två sätt innan du går ombord på ditt flyg eller fartyg eller kör över gränsen till USA.

Flygbolag, kryssningsrederier och bokningswebbplatser - Ett godkänt ESTA kan verifieras online av flygbolag eller bokningswebbplatser. Dessa webbplatser kommer att kräva att du anger ditt godkända ESTA-behörighetsnummer som en del av incheckningsprocessen online. Om du inte har ett godkänt ESTA-behörighetsnummer kommer du inte att kunna checka in online.

Incheckning på flygplatsen, bagageutlämningsterminaler eller vid gaten av en flygvärdinna - När du anländer till flygplatsen eller hamnen kommer representanter att begära att få se ditt pass för att kontrollera det mot Advance Passenger Information System (APIS). Om du inte har ett godkänt ESTA får du inte checka in på flygplatsen eller gå ombord på fartyget.

Ankomst och tull i USA

Det finns två typer av tullflöden vid inresa till USA. Den första typen är inresehamnar med automatiserad passkontroll (APC ) och den andra typen är de utan APC.

Inresehamnar med automatiserad passkontroll (APC)

Det kommer att finnas APC-kiosker vid många amerikanska inresehamnar. Dessa möjliggör snabb behandling av resenärer från USA, Kanada och Visa Waiver Program. APC-kioskerna är självbetjäning. Resenärer skannar sina pass vid kiosken och kan behöva svara på frågor på Customs and Border Protection (CBP) Declaration Form 6059B som rör deras adress i USA, ankomstflyg samt frågor om de varor som de för in i USA. APC kommer sedan att generera ett kvitto baserat på resenärens svar.

När du passerar genom passkontrollen kan CBP-tjänstemän också skanna ditt pass för att verifiera ditt resetillstånd samt bekräfta dina svar på deklarationsformuläret 6059B.

Inresehamnar utan automatiserad passkontroll (APC)

Här kommer CBP-tjänsteman att skanna ditt pass också och kan bekräfta svaren på deklarationsformulär 6059B.

Beroende på vilken hamn du anländer till kan ditt pass stämplas eller inte stämplas vid ankomsten till USA. Eftersom CBP:s system för in- och utresor hanteras online krävs dock ingen passstämpel för resenärer som reser in via programmet för viseringsundantag. Om du vill hämta din historik över tidigare ankomster till och avresor från USA, besök: https://i94.cbp.dhs.gov/I94/#/home

Avresa från USA med ett ESTA

ESTA-resenärer bör lämna USA inom 90 dagar efter ankomsten eftersom ESTA endast tillåter vistelser på upp till 90 dagar. Resor till Kanada, Mexiko och angränsande öar eller territorier räknas in i 90-dagarsgränsen, så resenärer bör vara medvetna om restriktionerna och planera sin resväg för att säkerställa att de inte stannar längre än tillåtet.

Tips för en smidig ESTA-erfarenhet

Ansök i god tid: Fyll i din ESTA-ansökan i god tid före resdatumet för att undvika problem i sista minuten.

Hadokumenten nära till hands: Ha alla nödvändiga resehandlingar, inklusive returbiljett och boendeinformation, lättillgängliga vid ankomsten.

Känn till reglerna: Bekanta dig med villkoren för VWP och följ dem under din vistelse.

Respektera USA:s lagar: Följ lokala lagar och seder för att säkerställa ett trevligt och problemfritt besök.

Planera din resväg: USA är stort och varierat; att planera din resväg kan hjälpa dig att få ut det mesta av din resa.

Slutsats

Att resa till USA med ett ESTA är ett bekvämt och smidigt sätt att uppleva amerikansk kultur och natur. Genom att förstå processen, följa reglerna och respektera landets seder och bruk kan resenärer njuta av ett minnesvärt och problemfritt besök. Oavsett om det gäller fritid, affärer eller transit öppnar ett ESTA dörren till att utforska USA.