Kontrollera ESTA-status
ESTA nyheter, information och hjälp.

Hur använder DHS och CBP APIS?

Ändrat: aug 25, 2023  | Tags: Gränssäkerhet, ESTA-krav

APIS är Advance Passenger Information System, ett krav före avresa som gör det möjligt för Department of Homeland Security (DHS) att granska passagerarinformation. Passageraruppgifterna genomgår säkerhetskontroller innan de tillåts gå ombord på sina flyg till eller från USA. APIS används också för kommersiell frakt eller segling till eller från USA.

APIS, tillsammans med PNR-uppgifter (Passenger Name Record), kommer att göra det möjligt för DHS att identifiera och förebygga terroristhot och att samordna med utländska myndigheter och transportföretag för att hindra personer av intresse från att gå ombord.

How do DHS and CBP use APIS?
Hur använder DHS och CBP APIS?

Vad är APIS?

APIS är ett elektroniskt system för utbyte av data som används i allt större utsträckning av länder runt om i världen. APIS är ett datorbaserat system som samlar in biografiska uppgifter från passagerare som reser internationellt med flyg eller båt före ankomst eller avresa. Flygbolag och sjötransportföretag är skyldiga att samla in denna information och överföra den till tull- och gränsskyddsmyndigheten (CBP). De uppgifter som samlas in omfattar vanligtvis följande:

  • Namn
  • kön
  • Födelsedatum
  • Medborgarskap
  • Uppgifter om pass
  • Uppgifter om resväg

USA och de flesta EU-länder kräver nu att flygbolagen lämnar information om sina passagerare före avgång. Detta system har införts för att förbättra säkerheten och kallas APIS.

Ditt flygbolag kommer att informera dig om vilka uppgifter du behöver lämna. Detta görs antingen när du bokar eller när du checkar in. Om du är osäker på vilka krav som gäller kan du kontakta ditt flygbolag så kan de svara på dina frågor.

Du bör inte förväxla dina uppgifter till APIS med att ansöka om ESTA eller visum. Du måste fortfarande uppfylla inresekraven för USA eller något annat land du planerar att besöka, liksom reglerna för passkontroll och tullbestämmelser.

APIS Final Rule publicerades 2005 och fastställde de nuvarande kraven. APIS-kraven är allmänt erkända av internationella flygbolag och rederier. Under det första året efter ikraftträdandet hanterade Customs and Border Protection nästan 100 miljoner passagerare som reste in i USA med flyg.

Varför är APIS viktigt?

Förbättrade säkerhetsåtgärder

Innan flyget eller resan avgår granskar CBP-tjänstemän de inlämnade APIS-uppgifterna för att bedöma potentiella risker. Uppgifterna genomgår olika kontroller mot övervakningslistor, brottsdatabaser och andra säkerhetsparametrar för att identifiera högriskpersoner som kan kräva ytterligare utredning.

Underlättande av legitima resor

APIS screenar inte bara för potentiella hot utan påskyndar också inresan för legitima resenärer. Förhandskontrollen gör det möjligt för tull- och gränstjänstemän att fokusera sina insatser mer exakt, vilket gör inreseprocessen snabbare och smidigare för laglydiga medborgare och besökare.

Samordning mellan olika myndigheter

DHS kan dela APIS-data med andra federala myndigheter för nationell säkerhet, brottsbekämpning, invandring eller andra offentliga säkerhetsändamål. Detta möjliggör en helhetssyn på gränskontroll och hotbedömning.

Hur DHS använder APIS

Riskbedömning i realtid

DHS använder APIS för realtidsutvärdering av passagerare. Genom att jämföra passagerardata med olika databaser kan DHS fatta omedelbara beslut om vilken nivå av granskning som krävs för varje individ.

Dataanalys och prediktiv modellering

Sofistikerade algoritmer analyserar APIS-data för att förutsäga beteendemönster och identifiera avvikelser. Det kan handla om plötsliga förändringar i resmönster, betalningsmetoder eller resornas frekvens, vilket kan motivera ytterligare undersökningar.

Spårning av terrorister

APIS är avgörande för identifiering och spårning av personer på terroristlistor. Genom att ta emot data i förväg kan DHS vidta proaktiva åtgärder för att antingen neka ombordstigning eller förbereda sig för ett gripande vid ankomsten.

Verkställighet av invandring

APIS hjälper också DHS att kontrollera invandringen. Det hjälper till att identifiera personer som har överskridit sina visum eller på annat sätt bryter mot invandringslagarna.

Hur CBP använder APIS

Verifiering av in- och utresa

CBP använder APIS för att verifiera inrese- och utreseuppgifter för resenärer och se till att de följer den vistelsetid som tillåts enligt deras visum eller ESTA-tillstånd.

Tulldeklarationer

APIS är integrerat med andra system som hanterar tulldeklarationer, vilket gör det enklare för CBP-agenter att verifiera den information som deklareras av inkommande resenärer.

Upptäckt av olagliga varor

APIS-data kan indikera om det är mer sannolikt att en resenär har med sig smuggelgods eller olagliga varor, vilket gör att CBP-agenter kan rikta sina inspektioner mer effektivt.

Internationellt samarbete

CBP delar vissa APIS-uppgifter med utländska myndigheter för flyg som avgår från eller anländer till dessa länder, vilket bidrar till det internationella säkerhetsarbetet.

Hur överför APIS data?

Transportföretag kan överföra APIS-information före avgång med hjälp av en av följande två metoder:

  • APIS Quick Query-läget, med vilket lufttrafikföretag kan överföra varje passagerares uppgifter i realtid när de checkar in före ombordstigning.
  • APIS Batch-överföring. Detta kan vara interaktivt eller icke-interaktivt och kräver att lufttrafikföretagen överför alla uppgifter från passagerarlistan 30 minuter före avgång.

Oavsett vilken metod som väljs kommer en passagerare inte att tillåtas gå ombord förrän han eller hon har fått klartecken från CBP.

För fartyg som avgår från utländska hamnar med destination USA förblir reglerna för överföring av uppgifter från besättnings- och passagerarlistan oförändrade. De måste för närvarande överföra denna information under en period på 96 till 24 timmar före ankomst. APIS-data måste nu överföras 1 timme före avgång från USA.

Varför infördes APIS?

Före den 11 september 2001 skickade flygbolagen frivilligt förhandsuppgifter om passagerare till USCIS, som nu ingår i CBP. APIS trädde i kraft 2001 enligt ATSA, Aviation and Transportation Security Act och 2002 års Enhanced Border Security and Visa Reform Act. Efter 9/11-kommissionens arbete beslutade den amerikanska kongressen enligt 2004 års Intelligence Reform and Terrorism Prevention Act (IRTPA) att DHS skulle kräva förhandsuppgifter om alla internationella resenärer, oavsett om de reser med flyg eller båt.

Vad har APIS för praxis när det gäller dataskydd och integritet?

CBP och de kommersiella transportföretagen har identifierat bästa praxis och har säkerställt korrekt kommunikation mellan CBP och transportföretagen. Detta uppfyller de nuvarande standarderna för integritet och dataskydd.

APIS är ett ovärderligt verktyg för den nationella säkerheten, men det väcker frågor om integritet. DHS och CBP omfattas av stränga bestämmelser om lagring, användning och delning av data för att minska riskerna för missbruk. Trots detta kvarstår frågor om omfattningen av datainsamlingen och risken för falska positiva resultat.

Vad innebär APIS för resenärer innan de reser?

Om du ska resa till ett annat land kan ditt flygbolag be dig att lämna din passagerarinformation före avresan. I de flesta fall kommer du att kunna lämna dina personuppgifter online. Detta är inte samma sak som att få visum eller annat tillstånd från immigrationsmyndigheterna. Ta reda på vilka krav som gäller innan du ger dig iväg på din resa.

Hur registreras min information hos APIS?

Om du reser till USA kommer ditt flygbolag att be dig att ange informationen från fotosidan (övre sidan) i ditt pass, eller om du reser i Europa, ditt nationella ID-kort.

Den information som krävs omfattar ditt fullständiga namn, födelsedatum, nationalitet, kön, typ av resehandling (identitetskort eller pass), nummer på identitetskort eller pass och det land där din resehandling utfärdades.

Dina uppgifter kommer att tas antingen av en automatisk passläsare vid incheckningen eller när du gör din bokning. Du kommer inte att få resa om du inte lämnar dina uppgifter till APIS inom den angivna tidsperioden.

Framtiden för APIS

I takt med att tekniken utvecklas kommer APIS sannolikt att bli mer sofistikerat. Utvecklingen inom maskininlärning och artificiell intelligens kan leda till ännu mer exakta prediktiva modeller, och biometriska verifieringsmetoder som ansiktsigenkänning testas redan för integrering med APIS.

Ansöka om ESTA innan du reser till USA

Om du är medborgare i ett land som är medlem i Visa Waiver Program (VWP) kan du registrera din information hos den amerikanska regeringen online med Electronic System for Travel Authorization (ESTA).

DHS rekommenderar att du registrerar dig med ESTA senast 72 timmar före din resa. Du kan skicka in dina uppgifter när som helst före din planerade resa.

Om medborgare i VWP-länder inte har fått ett godkänt ESTA innan de reser, kommer de inte att tillåtas gå ombord på sina flyg.