En smidig resa till USA (avgång och ankomst)

Publicerad: Apr 27, 2022, Ändrat: Apr 27, 2022 | Tags: USA visumkrav, ESTA-krav

I den här artikeln kan du resa information som hjälper dig att få en smidigare resa till USA med ämnen såsom bokning, förberedelser inför resan och ankomsten till den amerikanska gränsen.

Ansök om ESTA eller visum

Utländska medborgare som vill besöka USA måste ha visum eller ESTA för att beviljas inträde till landet. Om ditt pass är utfärdat av ett land som är del av programmet för viseringsundantag kan du ansöka om ESTA. Ett ESTA är ett viseringsundantag som låter personer från fler än 39 länder resa till USA som turister eller tjänsteresenärer, i upp till 90 dagar per besök. Ett ESTA länkas digitalt till ditt pass och du kan ansöka på webben. Om du inte är berättigad till resetillståndet eller om du har nekats ESTA måste du ansöka om amerikanskt visum för att besöka USA. Du ansöker om amerikanskt visum med hjälp av en digital blankett, DS-160. Som del av processen måste du infinna dig på intervju hos ambassaden eller konsulatet för ditt hemland (det vill säga landet där du är medborgare eller har uppehållstillstånd).

Boka biljetter i förväg

När du har bestämt dig för vart du vill resa bör du boka dina biljetter så snart som möjligt. Att boka i god tid ser till att du får resa på önskad flygresa, vid en tidpunkt som passar dig. Flygbiljetters pris ändras vanligtvis inte så mycket fram till ett par veckor innan avresan, då de kan öka eller minska i pris beroende på efterfrågan. Tjänsteresenärer bör boka så tidigt som möjligt då priser för resor i första klass eller ”business” ofta ökar närmare avresedatumet. Att boka tidigt ser även till att du får välja önskad sittplats på flygplanet

Boka boende i förväg

Innan du reser till USA bör du boka boende. Att göra det i sista minuten kan leda till besvikelser då det kanske inte finns val som uppfyller dina behov eller önskemål. Med hotell, vandrarhem, lägenheter och privat boende finns det valmöjligheter för varje budget och servicenivå. Om stora evenemang planeras i en stad kan detta göra det svårt att hitta lämpligt boende. När du bokar i förväg minskar du alltså risken för att inte ha någonstans att bo när du besöker USA.

Se efter din hälsa

Om du tar någon typ av medicin bör du se till att du har tillräckligt av den för hela din resa. Du bör även ta med dig extra medicin om du skulle bli försenad på hemresan. Vanligtvis måste medicin förvaras i originalförpackningen med information om ditt recept. Du kan även behöva ett intyg från din doktor om din medicin är narkotikaklassad eller kontrollerad i USA. Det är en god idé att se till att du har alla lämpliga vaccin och att du inte behöver vaccineras för att resa till USA. Världshälsoorganisationen WHO rekommenderar följande vaccin: hepatit A, hepatit B, mässling, påssjuka och röda hund, polio, hjärnhinneinflammation, kikhosta, vattkoppor, bältros, lunginflammation och influensa. Det finns inget krav på dessa vaccin för att resa till USA, men det är en god idé att ha dem om din resa medför någon risk. Rådfråga din doktor om du är osäker på vilka vaccin som är lämpliga för dig. Om du äter specifik kost eller har allergier bör du meddela flygbolaget om detta i god tid så att de kan erbjuda mat och dryck som lämpar sig för dina behov.

Packa ditt handbagage

Handbagaget är väskan som du tar med dig ombord på flygplanet. Det är inte tillåtet att ta med alla typer av saker i handbagaget, så se till att ta reda på vilka regler som gäller för ditt valda flygbolag. I handbagaget bör du ta med dig dina resedokument, din legitimation, dina biljetter och boardingpass, kreditkort, kontanter, kort för reseförsäkring och hälsorelaterade dokument, medicin samt mobiltelefon och laddare. Du kan även ta med dig ett ombyte kläder att ta på dig på flygplanet. För att resa till USA gäller ”3-1-1”-regeln för vätskor. Den innebär att varje behållare inte får överstiga 3,4 uns (100 cl), att alla vätskor måste rymmas i 1 slutbar plastpåse och att varje passagerare endast får ha 1 plastpåse. Dock tillåter vissa flygplatser och flygbolag ytterligare påsar om dessa används för medicin.

Packa din incheckade väska

Det finns vanligtvis en gräns för hur många väskor du kan checka in, såvida du inte vill betala ytterligare avgifter för ditt bagage. Därför bör du packa effektivt för att minska avgifterna och antalet väskor du måste bära på resan. Se till att läsa reglerna som gäller farliga objekt, särskilt brännbara material eller saker som kan utgöra en säkerhets- eller hälsorisk för flygplanets passagerare och besättning. Om möjligt bör du packa din elektronik i det översta lagret så att den enkelt kan kontrolleras av flygplatsens säkerhetspersonal.

När du reser till flygplatsen

På ditt avresedatum är det en god idé att åka till flygplatsen i god tid. Se till att lyssna på alla meddelanden så att du inte missar någon information om din flight. Det rekommenderas vanligtvis att du ankommer till flygplatsen två timmar innan avresa, men du kan behöva ytterligare tid om du ska resa till USA. För att göra resan enklare kan du checka in på webben eller be om tidig ombordstigning. Om du har en sjukdom eller funktionsnedsättning kan du meddela flygbolaget om detta så att de kan erbjuda assistans.

När du checkar in

Det finns ett par saker att ha i åtanke när du ankommer till flygplatsen och ska checka in. Se till att du har ditt pass och dina resedokument samt din mobiltelefon eller ett utskrivet boardingpass. När du går igenom säkerhetskontrollen måste du ta ur vätskor och elektroniska enheter ur väskan och lägga dem på en bricka. Du kan även behöva ta av dig skor och smycken så att dessa kan skannas av maskinen. När du är klar med säkerhetskontrollen kan du ta dina behörigheter och gå till terminalen.

När du ankommer till USA

När du ankommer till USA från utlandet måste du gå igenom tullen. Det är viktigt att ha ditt pass och din ifyllda tulldeklaration till hands så att din tullkontroll går så snabbt som möjligt. När du är klar i tullen kan du ta dina väskor och bege dig vidare till ditt resmål.

Sammanfattning

I den här artikeln har du läst en sammanfattning med information för resenärer som ska besöka USA. Vi har tagit en titt på ett antal ämnen för reseplanering, packning, flygning och ankomst till den amerikanska gränsen. Genom att förbereda dig inför din resa får du mer tid att njuta av den.

Om du har ett pass från ett land med viseringsundantag och vill ansöka om ESTA för att resa till USA som turist, på affärsresa, för medicinska syften eller för att resa genom USA på väg till ett annat resmål, se till att ansöka om ESTA i god tid. Du kan även se dessa vanliga frågor för vidare information om ESTA.

Ansök om ESTA

Dela med sig

FacebookTwitterYoutube

Ansök om ESTA

ESTA är ett obligatoriskt resetillstånd för berättigade resenärer som reser in i USA på land, med flyg eller till sjöss för besök på mindre än 90 dagar.

Ansök om ESTA