Kontrollera ESTA-status
ESTA nyheter, information och hjälp.

Att resa till USA till lands

Ändrat: Feb 26, 2021

Inledning

De flesta resenärerna som reser inom programmet för viseringsundantag (VWP) anländer till USA med flygplan eller fartyg. Dock är det självklart även möjligt att anlända till lands, via den kanadensiska gränsen eller, mindre ofta, den mexikanska gränsen. I den här artikeln tar vi en titt på vad som krävs av dessa resenärer när de färdas till eller från USA till lands. Vi ska även reda ut de komplikationer som kan uppstå om man förvirrar resor till lands med resor till havs eller med flygplan.

Kan jag resa över den amerikansk-kanadensiska gränsen utan ESTA?

Ja. Resenärer som har pass från länder inom programmet för viseringsundantag och som reser till USA via den kanadensiska gränsen måste inte ha ESTA. Dock måste de fylla i blanketten I-94W vid gränsen. Du kan se en lista på alla de amerikansk-kanadensiska gränsövergångarna här.

Hur gör jag om jag har ett ESTA men anländer till USA via land, från Kanada?

Resenärer som har ett ESTA får en enklare ankomst till USA, då de inte måste fylla i blanketten I-94W vid gränsen. Att fylla i en ESTA-ansökan på nätet går snabbare än att fylla i pappersblanketten, även om det kan ta upp till 72 timmar att få godkännande. Alltså bör du ansöka om ESTA innan du reser till den amerikanska gränsen.

Vad är en I-94-blankett?

Det finns två typer av I-94-blanketter. Båda typerna används endast för ankommande icke-amerikanska medborgare som reser till USA till lands. Den ena typen av I-94-blankett används för resenärer från länder inom programmet för viseringsundantag. Denna blankett kallas för I-94W Nonimmigrant Visa Waiver Arrival/Departure Record. Den andra typen av I-94-blankett används för resenärer som inte är amerikanska medborgare och som kommer från länder utanför programmet för viseringsundantag. Den kallas för I-94 Arrival/Departure Record.

Resenärer som anländer till USA via flygplan eller fartyg måste inte fylla i någon typ av I-94-blankett. Istället bör de resa med ett ESTA eller amerikanskt visum.

Vilken information måste anges på en I-94W-blankett?

I-94W-blanketten ber om samma uppgifter och har samma frågor som ESTA-blanketten. Alltså är det bättre för resenärer inom programmet för viseringsundantag att ansöka om ESTA på nätet innan de reser till USA, snarare än att fylla i pappersblanketten I-94W vid gränsen.

Hur gör jag om jag ska lämna USA till lands?

Resenärer som lämnar USA till lands måste lämna in talongen som kan ses längst ner på I-94W-blanketten. Detta är dokumentation på att de lämnar landet, ett så kallat ”Departure Record”. Talongen måste lämnas in innan det datum som anges på I-94W-blanketten och innehåller information om resenärens avresa, såsom hamn, datum, transportbolag eller flightnummer. Talongen lämnas in till den amerikanska gränsskyddsmyndigheten när man ankommer till den kanadensiska gränsen.

Hur gör jag om jag ska lämna USA till havs eller med flyg?

Om du har rest till USA till lands men lämnar landet med flyg eller fartyg bör du behålla ditt ”Departure Record”, det vill säga den nedersta delen av I94W-blanketten. Dock är det inte troligt att du ombeds lämna in den då alla kommersiella flygbolag och sjötransportbolag har digital information om din avresa som de delar med den amerikanska tull- och gränsskyddsmyndigheten (CBP).

Hur gör jag om jag glömde att lämna in I-94W-talongen?

Om du glömde att lämna in I-94W-talongen måste du skicka den till ett bolag som hjälper den amerikanska tull- och gränsskyddsmyndigheten att behandla information om ankomster och avresor. Du måste även skicka in bevis på att du lämnade USA inom tidsgränsen som angavs på ditt resedokument. Posta inte I-94W-blanketten till din lokala ambassad. Den aktuella adressen för bolaget som hjälper CBP att behandla data om ankomster och avresor kan ses här: https://help.cbp.gov/s/article/Article-752?language=en_US. Du kommer sannolikt inte att meddelas när din information uppdaterats. Vid en framtida ESTA-ansökan kan din ansökan se ut att nekas utan anledning. Detta kan orsakas av att du tidigare bedöms ha stannat för länge i landet. Det är en fråga som till exempel kan diskuteras under en visumintervju där ambassaden kan meddela dig om varför din tidigare visum- eller ESTA-ansökan nekades.

Vilka dokument bör jag bifoga med I-94W?

Om du skickar in din I-94W-blankett efter att du har lämnat USA måste du bevisa att du inte stannade i landet längre än vad som tilläts av dina resedokument. Du bör tillhandahålla tydliga kopior av följande dokument (original skickas ej tillbaka). Dokumenten bör även kompletteras med en skriftlig förklaring på engelska. Denna förklaring bör ange varför blanketten inte returnerades vid din avresa och innehålla en sammanfattning om resan och dina aktiviteter efter att du lämnade USA. När du skickar tillbaka din I-94W-blankett bör du inkludera:

  • Din flygbiljett (original) som användes för att lämna USA, Kanada, Mexiko eller annat land du körde eller åkte tåg till från USA.
  • Kopior av hela ditt pass som visar dina passuppgifter samt stämplar för ankomst och avresa från USA och intilliggande territorier.
  • Lönespecifikationer som visar att du haft en inkomst sedan du kom tillbaka från USA.
  • Kontoutdrag från din bank som visar att du gjort transaktioner utanför USA efter ditt besök.
  • Utdrag från din skola eller annan information från din skola som visar att du lämnade USA på det datum du angett för avresa.

Hur gör jag om jag ska resa till USA från Mexiko?

Om du ska resa till USA från Mexiko till lands gäller samma regler som ovan för resenärer inom programmet för viseringsundantag.

Sammanfattning

Personer som reser inom programmet för viseringsundantag och som reser till eller från USA via den kanadensiska eller mexikanska gränsen (alltså till lands) måste inte ansöka om ESTA. Dock är det enklare och snabbare att resa med ett ESTA, då det påskyndar CBP:s behandling. Pappersblanketter såsom I-94W kan orsaka problem och förseningar. Alltså bör resenärer vara medvetna om att det vanligtvis går snabbare och enklare att ansöka om ESTA istället för att fylla i en I-94W-blankett vid den amerikanska gränsen.

Om du har ett pass från ett land med viseringsundantag och vill ansöka om ESTA för att resa till USA som turist, på affärsresa, för medicinska syften eller för att resa genom USA på väg till ett annat resmål, se till att ansöka om ESTA i god tid. Du kan även se dessa vanliga frågor för vidare information om ESTA.

Ansök om ESTA