Kontrollera ESTA-status
ESTA nyheter, information och hjälp.

Att resa till USA med medicinsk utrustning

Ändrat: Jun 30, 2022  | Tags: Flygbolagssäkerhet, Flygplatssäkerhet

Att resa med medicinsk utrustning kan vara krångligt, men är långt ifrån omöjligt. Nedan kan du läsa ett par tips som gör processen enklare.

Personer som reser med externa medicinska enheter, såsom en injektionsport eller matningssond, bör informera personalen om detta när de anländer till säkerhetskontrollen. Detta ser till att kontrollen kan genomföras och låter personalen göra en andra undersökning av den medicinska enheten.

Om du har en intern medicinsk enhet, såsom en pacemaker, bör du informera personalen om detta innan du går igenom säkerhetskontrollen. Då kan personalen se till att din kontroll genomförs tryggt och att du kan gå vidare till din gate utan förseningar.

Tips för resenärer med medicinsk utrustning, funktionsnedsättningar eller sjukdomar

Resenärer med sjukdomar eller funktionsnedsättningar som använder en eller flera medicinska enheter bör inte se säkerhetskontrollerna som ett hinder. Det går i själva verket bra att resa med en bröstpump eller CPAP-maskin. En stomipåse eller insulinpump är ingen anledning att inte flyga. Det går även bra att resa med tillfälliga tillstånd eller skador, såsom ett brutet ben.

Alla resenärer måste självklart kontrolleras i säkerhetskontrollen. Om du eller din partner har en sjukdom eller funktionsnedsättning kan ni diskutera bästa sätt att hantera säkerhetskontrollen med TSA-personal. Du kan till exempel ge TSA-personalen medicinsk dokumentation såsom TSA-kort som diskret beskriver en sjukdom eller ett tillstånd. På så sätt kan personalen stå till tjänst och hjälpa till med säkerhetskontrollen.

Om en resenär med en sjukdom, medicinsk enhet eller funktionsnedsättning får godkännande att använda TSA Pre✓® måste de inte packa upp bärbara datorer eller vätskor eller ta av skor eller lätta jackor i säkerhetskontrollen. Dock måste de kontrolleras, vilket antingen sker med kroppsvisitation eller med hjälp av teknik. TSA-personal kan även ta prover på resenärens utrustning, hjälpmedel, händer och externa medicinska enheter för att se till att de inte har varit i kontakt med explosiva ämnen. 

Om detta förhindras av en sjukdom eller funktionsnedsättning måste personen inte ta av sig skorna. Dock måste skorna då genomgå en andra kontroll, vilket inkluderar en fysisk eller visuell inspektion samt ett test för att se huruvida de har varit i kontakt med explosiva ämnen. Under denna del av kontrollen kan du be att få sitta ner.

Undantag för medicinska vätskor

Medicinska vätskor får visserligen tas med genom säkerhetskontrollen, men de måste kontrolleras. Om den totala mängden överstiger 100 ml måste vätskorna genomgå en andra screening. Du bör även deklarera dem när du kommer till säkerhetskontrollen. Relaterade objekt såsom sprutor får tas med genom säkerhetskontrollen men måste även de kontrolleras.

Topp fem TSA-resurser

TSA har ett antal resurser för personer med funktionsnedsättningar samt resenärer som har sjukdomar och/eller behöver medicinsk utrustning. Resurserna säkerställer att dessa personer kan ta sig igenom säkerhetskontrollen med värdighet samt på snabbast och smidigast sätt.

Listan på resurser inkluderar TSA:s kontaktcenter, TSA Cares-hjälplinjen, information som delas på webbsidan www.tsa.gov, specialister inom passagerarsupport samt interaktiva Facebook- och Twitter-konton.

TSA:s kontaktcenter – Detta är en teletjänstcentral som du kan ställa frågor till genom att skicka e-post till TSA-ContactCenter@tsa.dhs.gov eller genom att ringa (+001)1-866-289-9673. Numret är kostnadsfritt inom USA. Det finns även en automatisk tjänst som är tillgänglig dygnet runt alla dagar.

TSA Cares – Detta är en hjälplinje som kan nås på nummer (+001)1-855-787-2227. Samtal inom USA är kostnadsfria. Hjälplinjen kan svara på frågor som rör resenärer med sjukdomar eller funktionsnedsättningar, såsom frågor om säkerhetskontroller, policyer och vad man bör förvänta sig vid säkerhetskontrollen 72 timmar innan avresan. Skadad militärpersonal och veteraner, inklusive de som är del av Wounded Warrior-programmet kan kontakta TSA Cares för hjälp med screeningprocessen. Genom att kontakta hjälplinjen med frågor kan resenärer få sinnesro inför sin resa, då de kan ta reda på precis vad de bör förvänta sig när de anländer till flygplatsen och säkerhetskontrollen.

Supportspecialister för passagerare – Detta är grundligt utbildad TSA-personal på flygplatsen. De får djupgående träning för att utföra kontroller och bemöta resenärer med sjukdomar eller funktionsnedsättningar samt passagerare som reser med en eller flera medicinska enheter. Om du är orolig inför flygplatsens säkerhetskontroll, eller om du behöver en anpassad säkerhetskontroll, kan du be om hjälp från en av dessa supportspecialister på plats. Du kan även be att kontrolleras av en TSA-handledare.

TSA:s webbsida – På TSA:s webbsida finns det information om att resa med medicinska tillstånd, funktionsnedsättningar och medicinska enheter. Dessa delar innehåller mängder av användbar information. Använd rullgardinsmenyn för att välja att visa detaljerad information om situationen du har frågor om. Du kan till exempel ställa frågor om att resa med afasi, demens, Alzheimers sjukdom eller en hjärnskada; medicin, intellektuell funktionsnedsättning, autism, nedsatt syn eller hörsel; användning av interna eller externa medicinska enheter eller implantat; utrustning för hjälp med transport eller rörelse; supportapparater, gips, stödskenor eller proteser. Du kan även få svar på frågor som rör kontakt med radioaktiva material eller radioaktiv medicin samt annan medicin, användning av servicedjur såsom ledarhundar samt andningsapparater.

Twitter-konto – TSA har ett mycket användbart, interaktivt Twitter-konto med användarnamn @AskTSA. Kontot är en plats där vem som helst kan ställa frågor om screeningprocessen och få information om medicinska tillstånd och enheter. Här kan du få svar på frågor om att gå igenom en säkerhetskontroll med stomipåse under kläderna eller att resa med en tillfällig sjukdom såsom ett gipsat ben eller en gipsad arm och mycket mer. Resenärer som har frågor om någon del av säkerhetskontrollerna kan få assistans i realtid från TSA-personal som står till tjänst via Twitter-kontot varje dag. Du kan även använda Facebook Messenger för att skicka kommentarer eller frågor till TSA.

Sammanfattning

Oberoende om du har en tillfällig eller långvarig funktionsnedsättning, eller om du ska resa med någon som har det, finns det ett antal processer som kan hjälpa till att göra resan till USA enklare och mer bekväm. Med rätt planering och genom att ta reda på relevant information, såsom genom att läsa den här artikeln, får du en bättre chans att strömlinjeforma din resa. Var förberedd, var medveten om vad du har för rättigheter och få hjälp från rätt personer om du stöter på problem eller har frågor.